Istočni front, 439. dan: Ruski Su-34 pogodio punkt sa stranim plaćenicima

08.05.2023. 15:08
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 439. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

U Ukrajini tokom cijele noći na snazi bila vazdušna opasnost, eksplozije odjekivale u Kijevu i Kijevskoj oblasti. Černigovskoj oblasti i Odesi. EU bi mogla da uvede sankcije protiv kineskih kompanija za isporučivanje Rusiji komponenti koje se mogu koristiti za oružje, pišu mediji.

Mediji: EU planira da uvede sankcije kineskim kompanijama koje „pomažu Rusiji”

Evropska unija planira da po prvi put uvede restriktivne mjere kineskim kompanijama, koje navodno podržavaju Rusiju u okviru njene specijalne operacije u Ukrajini, prenosi izdanje „Fajnenšel tajms”.

Prema prijedlogu novog paketa sankcija EU, u koji je izdanje imalo uvid, radi se o mogućem uvođenju ograničavajućih mjera protiv sedam kineskih kompanija koje su optužene za „isporuku opreme Rusiji”. Između ostalog, riječ je o kompanijama „Semiconductors”, „King-Pai Technology”, kao i firmama iz Hongkonga „Sinno Electronics” i „Sigma Technology”, prenosi Sputnjik.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 7. i 8. maja 2023.

Oružane snage Rusije izvele su noću masovni vazdušni udar na objekte Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji Ukrajine. Uključeno je nekoliko desetina bespilotnih letjelica Geran i strateške avijacije.

Gađani su ciljevi u Kijevu, Odesi, Kramatorsku i Slavjansku, kao i Viničkoj, Černigovskoj i Žitomirskoj oblasti.

U Černigovskoj oblasti, artiljerija i avijacija Oružanih snaga Rusije napali su Blešnu, Bučki, Zarečje i Kostobobrovo.

U Sumskoj oblasti vazdušni udari Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodili su objekte Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Gluhov. Artiljerijskim udarima bili su izloženi položaji Oružanih snaga Ukrajine u okolini Iskraskovščine i Stare Gute.

U oblasti Harkova, ruske snage su pogodile neprijateljske koncentracije u Udiju, Volčansku i Budarki.

Na pravcu Starobelsk artiljerija Oružanih snaga Rusije gađala je ranije otvorene neprijateljske ciljeve u Berestovju, Makejevki, Nevskom i Novomlinsku.

Na pravcu Bahmut (Artjomovsk), artiljerija ruskih snaga zadala je masivan udar na Časov Jar, a radila je i na koncentracijama Oružanih snaga Ukrajine u Novomarkovu i Orehovo-Vasiljevki.

U pravcu Donjecka ruske trupe su pogodile neprijateljske položaje u Avdijevci i obližnjim naseljima, kao i u oblasti Mariinke i sela Pobeda.

Zauzvrat, ukrajinske formacije su nasumično granatirale Donjecku aglomeraciju: pogođene su stambene zgrade u Donjecku, Gorlovki i Širokoj Balki.

Na južnodonjeckom pravcu jedinice Oružanih snaga Rusije pogodile su punktove Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Zolotaja Niva, Novomihajlovka i Vugledar.

U regionu Zaporožja, artiljerija i avijacija ruskih snaga uništili su neprijateljske koncentracije u Guljajpolju, Čarovnom i Zmijevki.

U južnom sektoru fronta, jedinice Oružanih snaga RF su raznim sredstvima izvele udare na ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Pridneprovskog, Jantarnog i Hersona.

Kisindžer: Pregovori do kraja ove godine

Nekadašnji američki državni sekretar Henri Kisindžer smatra da će pregovarački proces o rješavanju ukrajinske krize početi do kraja ove godine.

- Sada kada je Kina stupila u pregovore, svi će stati na svoja mjesta. Mislim da ćemo do kraja godine govoriti o pregovaračkim procesima i čak o realnim pregovorima - rekao je Kisindžer u intervjuu za CBS.

U Kijevu oštećen rezervoar sa dizel gorivom

U Solomenskom regionu Kijeva oštećen je rezervoar sa dizel gorivom, saopštila je gradska vojna administracija.

Takođe se dodaje da je vjerovatno bila oštećena cijev gasovoda viskog pritiska, nakon čega je došlo do paljenja gasne baklje. Precizira se da je gas blokiran, a požar ugašen.
Prethodno su ukrajinski mediji izvijestili o eksplozijama u Kijevu i Kijevskoj oblasti.

Ruske snage izvele napad na ukrajinska skladišta u Zaporoškoj oblasti

Predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da su ruske snage izvele napadena ukrajinska skladišta i položaje u dijelu Zaporoške oblasti koju kontroliše Kijev.

Ukrajinski mediji sum  tokonoći između nedjelje na ponedjeljak objavili da je došlo do serije eksplozija u nizu gradova i oblasti Ukrajine, uključujući Kijev, nakon što je tamo bila proglašena uzbuna za vazdušnu opasnost.

Rogov je nakon toga na svom Telegram kanalu dodao da se serija eksplozija čula i u različitim područjima regionalnog centra, grada Zaporožja, koji je privremeno pod kontrolom Kijeva.

Ruski Su-34 pogodio punkt sa stranim plaćenicima

Ruski bombarder Su-34 izveo je napad navođenim bombama na punkt sa stranim plaćenicima na područku sela Ivanovka u Harkovskoj oblasti, rekao je Sputnjiku načelnik pres-centra vojne grupacije „Zapad“, pukovnik Sergej Zibinski.

On je dodao da su u kupjanskom pravcu u protekla 24 sata otkrivene i likvidirane dvije diverzantsko-izviđačke grupe protivnika. Spriječena su tri pokušaja rotacije odreda Oružanih snaga Ukrajine na prvoj liniji fronta, u području naselja Timovka, Kislovka i Novomlinks.

Putin: Naš moralni dug – ne dozvoliti izvrtanje istine o Velikom otadžbinskom ratu

Naš moralni dug je da ne dozvolimo da se izvrće istina o Velikom otadžbinskom ratu, kao i da se pravdaju nacisti, njihovi pomagači i sadašnji idejni nasljednici, naveo je predsjednik Rusije Vladimir Putin u čestitki liderima Turkmenistana, Uzbekistana, Abhazije, Južne Osetije, kao i narodima Gruzije i Moldavije povodom 78. godišnjice Pobjede.

- Danas je naš moralni dug da kao svetinju čuvamo tradiciju prijateljstva i uzajamne pomoći koju su nam zaveštali očevi i dedovi, da ne dozvolimo da se izvrće istina o Velikom otadžbinskom ratu, da se pravdaju nacisti, njihovi pomagači i sadašnji idejni nasljednici - naveo je Putin, prenosi Sputnjik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    1h 23m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    19h 25m
    7
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    21h 25m
    3
  • Trik kako da ukiselite kupus
    21h 1m
    0
  • Šta vozači treba da redovno provjeravaju?
    20h 11m
    0