Источни фронт, 443. дан: Уништено 25 украјинских беспилотних летјелица, оборена три пројектила

12.05.2023. 18:34
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 443. дан специјалне војне операције Русије у Украјини.

Настављају се борбе на свим дијеловима фронта. Министарство одбране Русије негирало је саопштења да је „пробијена одбрана“ у различитим дијеловима линије раздвајања са украјинском војском. У Луганску су одјекнуле двије експлозије, а у подручју изнад једне фабрике уздиже се стуб дима, јавља дописник Спутњика.

Узбуна за ваздушну опасност проглашена је у шест украјинских области: Сумској, Полтавској, Харковској, Дњепропетровској, Кировоградској, Черкаској и делу Запорошке области под контролом Кијева.

Оборен дрон на западу Крима

Системи ПВО оборили су дрон на западу Крима, саопштио је лидер републике Сергеј Аксјонов.

- Нема жртава, није причињена материјална штета. Ситуација је под контролом - рекао је Аксјонов.

„Нема покушаја да се покрене офанзива“

Украјинска војска није предузела ниједан покушај да покрене офанзиву из Харковске области, саопштио је Спутњику командант тенковског батаљона руске војске Западног војног округа.

Према његовим ријечима, на том дијелу фронта обје стране држе своје позиције.

- Непријатељ се налази у једном од насељених мјеста, крије се по подрумима и држи линију одбране. Пуцају по нама и ми пуцамо по њима. Међутим, нема покушаја да се покрене офанзива. Ми смо спремни да спријечимо било који покушај упада на нашу територију - нагласио је он.

Најважније са брифинга Министарства одбране Русије:

- Руске снаге су у последња 24 сата ликвидирале 540 украјинских војника у малоилиновском правцу;

- На доњецком правцу ликвидирано је или рањено 900 припадника украјинске војске, а у јужнодоњецком и запорошком правцу још 110;

- На дијелу фронта ка Купјанску украјинска војска такође је претрпјела тешке губитке у људству – погинуло је више од 60 војника, а руске снаге су спријечиле и дјеловање диверзантско-обавјештајних украјинских група;

- Руска војска уништила је складиште горива за војну технику украјинских снага у области око Запорожја;

- У посљедња 24 сата руска војска уништила је 25 украјинских беспилотних летјелица, оборена су три пројектила „хајмарс“и „ураган“;

- На територији ЛНР уништене су двије украјинске диверзионо-обавештајне групе;

- Код Авдејевке је уништено складиште артиљеријске муниције 110. механизоване бригаде украјинске војске;

- У правцу ка Красном Лиману ликвидирано је 75 украјинских војника и самоходна хаубица;

- Руска ПВО је код мјеста Часовиј Јар оборила украјински Су-27;

- У херсонском правцу ликвидирано је 40 украјинских војника и самоходна хаубица „акација“

Покушај офанзиве у правцу Соледара

Украјинске снаге су јуче у правцу Соледара покушале да спроведу офанзивна дејства дуж читаве контакт-линије, саопштило је руско Министарство одбране.

Предузели су 26 напада у којима је учествовало преко 1.000 војника и око 40 тенкова, али су напади одбијени, истичу у Министарству и наглашавају да нису дозволили никакво пробијање одбране на том дијелу фронта.

„Нећемо се уморити од Украјине“

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ рекао је да се Унија никада неће уморити од Украјине.

- Русија треба да схвати да не треба да очекује да ћемо се уморити од Украјине - то се никад неће десити - рекао је он, долазећи на неформални састанак министара спољних послова држава-чланица ЕУ у Стокхолму.

Према његовим ријечима, ЕУ треба да помаже Украјини не само оружјем него и да осмисли вишегодишњи дугорочни програм помоћи.

Зеленски у суботу са папом Фрањом?

Украјински лидер Владимир Зеленски требало би да се састане са папом Фрањом у суботу у Ватикану, изјавио је за Спутњик извор из Свете столице.

Истовремено, агенција АНСА објавила је да ће италијански предсједник Серђо Матарела примити у суботу украјинског лидера.

Раније је папа Фрања изјавио да је Ватикан укључен у тајну мировну мисију у Украјини у покушају да се оконча сукоб између Москве и Кијева, али није желио да открије више детаља о томе.

Пријетње запосленим у Запорошкој нуклеарки

Запослени у Запорошкој нуклеарки добијају пријетње од кијевских власти да ће се обрачунати са њима, рекао је лидер локалног покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

- Покушавају да заплаше људе, објављују личне податке на друштвеним мрежама, пријете обрачуном и убиствима. То раде јавно или шаљу поруке преко различитих месинџера. То је све покушај кијевских власти да спријече процес нормализације рада у нуклеарки. Паралисати рад нуклеарке – то је један од главних задатака режима Зеленског - рекао је Рогов.

Одбијен украјински ракетни напад

Припадници групе „Исток“ руских Оружаних снага одбили су украјински ракетни напад на јужнодоњецком правцу и системима С-300 оборили четири ракете „хајмарс“, рекао је за Спутњик начелник прес центра групе Александар Гордејев.

Такође, уз помоћ артиљерије спријечено је дјеловање двије обавештајне групе противника и уништен један пикап.

Како је навео Гордејев, примјеном артиљеријских система „акација“ уништена је минобацачка јединица противника у области око Пречистовке, а самоходни минобацач „тулипан“ уништио је упориште украјинских бораца код мјеста Велика Новосјолка.

У запорошком правцу оборено је седам украјинских дронова, од тога су четири дронови-камиказе.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    17h 16m
    7
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    22h 33m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    19h 16m
    3
  • Папратна њива: Служен парастос за жртве некажњеног злочина
    22h 20m
    1
  • Новаковић: Морамо изабрати људе који ће знати да воде нашу локалну заједницу
    23h 37m
    0