Istočni front, 443. dan: Uništeno 25 ukrajinskih bespilotnih letjelica, oborena tri projektila

12.05.2023. 18:34
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 443. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe na svim dijelovima fronta. Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je saopštenja da je „probijena odbrana“ u različitim dijelovima linije razdvajanja sa ukrajinskom vojskom. U Lugansku su odjeknule dvije eksplozije, a u području iznad jedne fabrike uzdiže se stub dima, javlja dopisnik Sputnjika.

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u šest ukrajinskih oblasti: Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Oboren dron na zapadu Krima

Sistemi PVO oborili su dron na zapadu Krima, saopštio je lider republike Sergej Aksjonov.

- Nema žrtava, nije pričinjena materijalna šteta. Situacija je pod kontrolom - rekao je Aksjonov.

„Nema pokušaja da se pokrene ofanziva“

Ukrajinska vojska nije preduzela nijedan pokušaj da pokrene ofanzivu iz Harkovske oblasti, saopštio je Sputnjiku komandant tenkovskog bataljona ruske vojske Zapadnog vojnog okruga.

Prema njegovim riječima, na tom dijelu fronta obje strane drže svoje pozicije.

- Neprijatelj se nalazi u jednom od naseljenih mjesta, krije se po podrumima i drži liniju odbrane. Pucaju po nama i mi pucamo po njima. Međutim, nema pokušaja da se pokrene ofanziva. Mi smo spremni da spriječimo bilo koji pokušaj upada na našu teritoriju - naglasio je on.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruske snage su u poslednja 24 sata likvidirale 540 ukrajinskih vojnika u maloilinovskom pravcu;

- Na donjeckom pravcu likvidirano je ili ranjeno 900 pripadnika ukrajinske vojske, a u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu još 110;

- Na dijelu fronta ka Kupjansku ukrajinska vojska takođe je pretrpjela teške gubitke u ljudstvu – poginulo je više od 60 vojnika, a ruske snage su spriječile i djelovanje diverzantsko-obavještajnih ukrajinskih grupa;

- Ruska vojska uništila je skladište goriva za vojnu tehniku ukrajinskih snaga u oblasti oko Zaporožja;

- U posljednja 24 sata ruska vojska uništila je 25 ukrajinskih bespilotnih letjelica, oborena su tri projektila „hajmars“i „uragan“;

- Na teritoriji LNR uništene su dvije ukrajinske diverziono-obaveštajne grupe;

- Kod Avdejevke je uništeno skladište artiljerijske municije 110. mehanizovane brigade ukrajinske vojske;

- U pravcu ka Krasnom Limanu likvidirano je 75 ukrajinskih vojnika i samohodna haubica;

- Ruska PVO je kod mjesta Časovij Jar oborila ukrajinski Su-27;

- U hersonskom pravcu likvidirano je 40 ukrajinskih vojnika i samohodna haubica „akacija“

Pokušaj ofanzive u pravcu Soledara

Ukrajinske snage su juče u pravcu Soledara pokušale da sprovedu ofanzivna dejstva duž čitave kontakt-linije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Preduzeli su 26 napada u kojima je učestvovalo preko 1.000 vojnika i oko 40 tenkova, ali su napadi odbijeni, ističu u Ministarstvu i naglašavaju da nisu dozvolili nikakvo probijanje odbrane na tom dijelu fronta.

„Nećemo se umoriti od Ukrajine“

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da se Unija nikada neće umoriti od Ukrajine.

- Rusija treba da shvati da ne treba da očekuje da ćemo se umoriti od Ukrajine - to se nikad neće desiti - rekao je on, dolazeći na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova država-članica EU u Stokholmu.

Prema njegovim riječima, EU treba da pomaže Ukrajini ne samo oružjem nego i da osmisli višegodišnji dugoročni program pomoći.

Zelenski u subotu sa papom Franjom?

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski trebalo bi da se sastane sa papom Franjom u subotu u Vatikanu, izjavio je za Sputnjik izvor iz Svete stolice.

Istovremeno, agencija ANSA objavila je da će italijanski predsjednik Serđo Matarela primiti u subotu ukrajinskog lidera.

Ranije je papa Franja izjavio da je Vatikan uključen u tajnu mirovnu misiju u Ukrajini u pokušaju da se okonča sukob između Moskve i Kijeva, ali nije želio da otkrije više detalja o tome.

Prijetnje zaposlenim u Zaporoškoj nuklearki

Zaposleni u Zaporoškoj nuklearki dobijaju prijetnje od kijevskih vlasti da će se obračunati sa njima, rekao je lider lokalnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Pokušavaju da zaplaše ljude, objavljuju lične podatke na društvenim mrežama, prijete obračunom i ubistvima. To rade javno ili šalju poruke preko različitih mesindžera. To je sve pokušaj kijevskih vlasti da spriječe proces normalizacije rada u nuklearki. Paralisati rad nuklearke – to je jedan od glavnih zadataka režima Zelenskog - rekao je Rogov.

Odbijen ukrajinski raketni napad

Pripadnici grupe „Istok“ ruskih Oružanih snaga odbili su ukrajinski raketni napad na južnodonjeckom pravcu i sistemima S-300 oborili četiri rakete „hajmars“, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe Aleksandar Gordejev.

Takođe, uz pomoć artiljerije spriječeno je djelovanje dvije obaveštajne grupe protivnika i uništen jedan pikap.

Kako je naveo Gordejev, primjenom artiljerijskih sistema „akacija“ uništena je minobacačka jedinica protivnika u oblasti oko Prečistovke, a samohodni minobacač „tulipan“ uništio je uporište ukrajinskih boraca kod mjesta Velika Novosjolka.

U zaporoškom pravcu oboreno je sedam ukrajinskih dronova, od toga su četiri dronovi-kamikaze.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    1h 23m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    19h 25m
    7
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    21h 25m
    3
  • Trik kako da ukiselite kupus
    21h 1m
    0
  • Šta vozači treba da redovno provjeravaju?
    20h 11m
    0