Источни фронт, 445: Руски артиљерци уништили двије привремене базе украјинских трупа у Запорошкој области

14.05.2023. 19:43
0
ИЗВОР: in4s.net/sputnikportal.rs

У току је 445. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Током ноћи одјекнуле су експлозије у Сумској и Тернопољској области. Владимир Зеленски је након посјете Риму, стигао у Берлин.

Објекат транспортне инфраструктуре оштећен је у Новобаварском округу Харкова, написао је на свом Телеграм каналу Олег Синегубов, начелник регионалне војне администрације.

Руска војска преузела је пуну ватрену контролу над дијелом ауто-пута код села Новокалиново код Авдејевке, рекао је Спутњику борац групе Југ.

Руски артиљерци су уништили двије привремене базе украјинских трупа у подручју Каменско и Новоданиловка у Запорошкој области, рекао је за Спутњик портпарол групе Исток Александар Гордејев.

Уништена је хаубица Мста-Б у подручју Темировке, пренио је Спутњик.

Поред тога, у правцу Запорожја, војска је одбила напад вишецијевним ракетним бацачем „хајмарс“: противваздушни ракетни системи Бук оборили су три пројектила.

Украјински предсједник Владимир Зеленски допутовао је у недјељу у Берлин.

У Кијеву и Харковској области одјекнуле су експлозије, пише "Страна.уа" на свом Телеграм каналу, позивајући се на власти.

Експлозије су одјекнуле у Сумској и Тернопољској области, јавила је украјинска агенција ТСН.

Украјина постала спонзор тероризма

Украјина је постала спонзор тероризма и Руска Федерација ће то узети у обзир, прокоментарисао је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјаву начелника Главне обавјештајне управе Министарства одбране Украјине Кирила Буданова о спремности Кијева да „убија Русе широм свијета“

- Јасно је да кијевски режим стоји иза убистава, не само да спонзорише та убиства, већ је и организатор, инспиратор и извршилац - истакао је портпарол Кремља.

Песков је истакао да је Украјина заправо постала државом-спонзором тероризма.

Још једном је потврђено да је одлука Путина да покрене специјалну војну операцију била правилна, примијетио је прес-секретар предсједника Русије, преноси Спутњик.

Према ријечима Пескова, ријечи украјинског обавјештајца су без преседана и треба да их осуди и Запад.

Руске специјалне службе предузимају неопходне мјере након ових изјава.

Претходно је Буданов, коментаришући умјешаност Кијева у убиство Дарје Дугине у интервјуу „Јахуу њуз”, изјавио: „Све што могу да кажем је да смо убијали Русе и да ћемо убијати Русе у било тачки свијета, до пуне побједе Украјине“.

Зеленски: Кијев нема ни снаге ни оружја за напад на територију Русије

Украјина нема намјеру нити довољан број оружја како би у оквиру контраофанзиве напала територију Русије, изјавио је украјински предсједник Владимир Зеленски на прес конференцији са њемачким канцеларом Олафом Шолцом у Берлину.

- Ми не нападамо територију Русије. Ми за то немамо ни снаге, ни времена. Није нам остало оружја којим бисмо то урадили - одговорио је он на питање да ли сматра да је могуће у оквиру хипотетичке контраофанзиве заузети дио руске територије у циљу јачања преговарачке позиције.

Зеленски је навео да је на састанку са Шолцом размотрио ситуацију на линији сукоба.

Према његовим ријечима, Украјина и даље припрема контраофанзиву. У случају да то не успије, онда ће још низ земаља размислити о неопходности мировних преговора и додао да је Украјина скоро спремна за успјех.

Бјелорусија на западној граници распоредила тактичке ракетне комплексе

Тактички ракетни комплекси и вишецевни бацачи ракета су ступили на борбено дежурство на западној граници Бјелорусије, саопштила је званична телевизија Министарства одбране Белорусије „ВоенТВ“.

- Поред западних граница се налазе тактични ракетни комплекси и вишецевни бацачи ракета. Војска јасно демонстрира да ће на сваки покушај агресије према Бјелорусији одмах одговорити наш ‘полонез’ и „точка" - наводи се у саопштењу.

Истакнуто је да ракетна дивизија заједно са јединицама обавља задатке у оквиру провјере борбене готовости, као што су: заузимање стартних позиција, организација њихове заштите и одбране, као и коришћење дивизије за борбено дежурство у одређеним објектима.

У бјелоруском Министарству су навели да у оквиру провјере борбене готовости, која се наставља у бјелоруској војсци, дјелују на наведеним мјестима механизоване јединице, снаге за специјалне операције, ракетне јединице и артиљерија.

- Тактичке акције се одржавају у различитим регионима земље. Притом се јединице, као правило, крећу ка непознатим тачкама -  пише у саопштењу, преноси Спутњик.

Министарство одбране Бјелорусије је 3. маја саопштило да ће спровести још једну фазу комплексне провјере борбене готовости јединица за реаговање у кризним ситуацијама. Провјера је организована у јединицама у Гродњенској, Брестској и Минској области. Осим тога, провјера је спроведена и у јединицама за противваздухопловну одбрану, ракетним јединицама, артиљерији као и у оперативним командама.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    17h 38m
    7
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    22h 55m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    19h 38m
    3
  • Папратна њива: Служен парастос за жртве некажњеног злочина
    22h 42m
    1
  • Новаковић: Морамо изабрати људе који ће знати да воде нашу локалну заједницу
    23h 59m
    0