Istočni front, 445: Ruski artiljerci uništili dvije privremene baze ukrajinskih trupa u Zaporoškoj oblasti

14.05.2023. 19:43
0
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

U toku je 445. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Tokom noći odjeknule su eksplozije u Sumskoj i Ternopoljskoj oblasti. Vladimir Zelenski je nakon posjete Rimu, stigao u Berlin.

Objekat transportne infrastrukture oštećen je u Novobavarskom okrugu Harkova, napisao je na svom Telegram kanalu Oleg Sinegubov, načelnik regionalne vojne administracije.

Ruska vojska preuzela je punu vatrenu kontrolu nad dijelom auto-puta kod sela Novokalinovo kod Avdejevke, rekao je Sputnjiku borac grupe Jug.

Ruski artiljerci su uništili dvije privremene baze ukrajinskih trupa u području Kamensko i Novodanilovka u Zaporoškoj oblasti, rekao je za Sputnjik portparol grupe Istok Aleksandar Gordejev.

Uništena je haubica Msta-B u području Temirovke, prenio je Sputnjik.

Pored toga, u pravcu Zaporožja, vojska je odbila napad višecijevnim raketnim bacačem „hajmars“: protivvazdušni raketni sistemi Buk oborili su tri projektila.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski doputovao je u nedjelju u Berlin.

U Kijevu i Harkovskoj oblasti odjeknule su eksplozije, piše "Strana.ua" na svom Telegram kanalu, pozivajući se na vlasti.

Eksplozije su odjeknule u Sumskoj i Ternopoljskoj oblasti, javila je ukrajinska agencija TSN.

Ukrajina postala sponzor terorizma

Ukrajina je postala sponzor terorizma i Ruska Federacija će to uzeti u obzir, prokomentarisao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavu načelnika Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirila Budanova o spremnosti Kijeva da „ubija Ruse širom svijeta“

- Jasno je da kijevski režim stoji iza ubistava, ne samo da sponzoriše ta ubistva, već je i organizator, inspirator i izvršilac - istakao je portparol Kremlja.

Peskov je istakao da je Ukrajina zapravo postala državom-sponzorom terorizma.

Još jednom je potvrđeno da je odluka Putina da pokrene specijalnu vojnu operaciju bila pravilna, primijetio je pres-sekretar predsjednika Rusije, prenosi Sputnjik.

Prema riječima Peskova, riječi ukrajinskog obavještajca su bez presedana i treba da ih osudi i Zapad.

Ruske specijalne službe preduzimaju neophodne mjere nakon ovih izjava.

Prethodno je Budanov, komentarišući umješanost Kijeva u ubistvo Darje Dugine u intervjuu „Jahuu njuz”, izjavio: „Sve što mogu da kažem je da smo ubijali Ruse i da ćemo ubijati Ruse u bilo tački svijeta, do pune pobjede Ukrajine“.

Zelenski: Kijev nema ni snage ni oružja za napad na teritoriju Rusije

Ukrajina nema namjeru niti dovoljan broj oružja kako bi u okviru kontraofanzive napala teritoriju Rusije, izjavio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski na pres konferenciji sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu.

- Mi ne napadamo teritoriju Rusije. Mi za to nemamo ni snage, ni vremena. Nije nam ostalo oružja kojim bismo to uradili - odgovorio je on na pitanje da li smatra da je moguće u okviru hipotetičke kontraofanzive zauzeti dio ruske teritorije u cilju jačanja pregovaračke pozicije.

Zelenski je naveo da je na sastanku sa Šolcom razmotrio situaciju na liniji sukoba.

Prema njegovim riječima, Ukrajina i dalje priprema kontraofanzivu. U slučaju da to ne uspije, onda će još niz zemalja razmisliti o neophodnosti mirovnih pregovora i dodao da je Ukrajina skoro spremna za uspjeh.

Bjelorusija na zapadnoj granici rasporedila taktičke raketne komplekse

Taktički raketni kompleksi i višecevni bacači raketa su stupili na borbeno dežurstvo na zapadnoj granici Bjelorusije, saopštila je zvanična televizija Ministarstva odbrane Belorusije „VoenTV“.

- Pored zapadnih granica se nalaze taktični raketni kompleksi i višecevni bacači raketa. Vojska jasno demonstrira da će na svaki pokušaj agresije prema Bjelorusiji odmah odgovoriti naš ‘polonez’ i „točka" - navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da raketna divizija zajedno sa jedinicama obavlja zadatke u okviru provjere borbene gotovosti, kao što su: zauzimanje startnih pozicija, organizacija njihove zaštite i odbrane, kao i korišćenje divizije za borbeno dežurstvo u određenim objektima.

U bjeloruskom Ministarstvu su naveli da u okviru provjere borbene gotovosti, koja se nastavlja u bjeloruskoj vojsci, djeluju na navedenim mjestima mehanizovane jedinice, snage za specijalne operacije, raketne jedinice i artiljerija.

- Taktičke akcije se održavaju u različitim regionima zemlje. Pritom se jedinice, kao pravilo, kreću ka nepoznatim tačkama -  piše u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Ministarstvo odbrane Bjelorusije je 3. maja saopštilo da će sprovesti još jednu fazu kompleksne provjere borbene gotovosti jedinica za reagovanje u kriznim situacijama. Provjera je organizovana u jedinicama u Grodnjenskoj, Brestskoj i Minskoj oblasti. Osim toga, provjera je sprovedena i u jedinicama za protivvazduhoplovnu odbranu, raketnim jedinicama, artiljeriji kao i u operativnim komandama.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    1h 10m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    19h 12m
    7
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    21h 12m
    3
  • Trik kako da ukiselite kupus
    20h 48m
    0
  • Šta vozači treba da redovno provjeravaju?
    19h 58m
    0