Источни фронт, 447. дан: Руски "кинџал" уништио први амерички комплекс "патриот" у Кијеву

16.05.2023. 14:21
1
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 447. дан специјалне војне операције Русије у Украјини.

У ракетном нападу током ноћи уништен је први ракетни комплекс "патриот" у Кијеву. Украјина и Молдавија разматрају могућност рjешења придњестровског питања силом.

Руски "кинџал" уништио први амерички комплекс "патриот" у Кијеву

У ракетном нападу током ноћи уништен је ракетни комплекс "патриот" у Кијеву, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Прецизним нападом хиперсоничног ракетног система ′кинџал′ у Кијеву погођен је противваздушни ракетни систем ′патриот′, америчке производње - навело је Министарство.

Поред тога, противваздушна одбрана је оборила седам крстарећих ракета, великог домета Сторм Шедоу.

- У подручју Варваровке и Красноармејска у Доњецкој Народној републици руска авијација је оборила украјинске Су-24 и Су-25.

- У доњецком правцу украјинска војска је изгубила 215 војника, а у јужнодоњецком и запорошком 135.

- Јуришни одреди руске војске настављају да напредују у подручју Артјомовска.

Специјална војна операција у Украјини наставиће се како би се спријечила нова гранатирања руске територије

Специјална војна операција у Украјини наставиће се како би се спријечила нова гранатирања руске територије, рекао је портпарол председника Дмитриј Песков, коментаришући ново гранатирање Белгородске области.

- Наравно, ми то најоштрије осуђујемо. Специјална војна операција је у току и наставиће се, без обзира на све - одговорио је он.

„Нова муниција“ од Француске

У интервјуу француској телевизији ТФ1, предсједник Емануел Макрон рекао је да та земља планира да пошаље „нову муницију” у Украјину, као и ракете са дометом „који омогућава пружање отпора”.

Он није назвао тип нових пројектила.

Истовремено, додао је да такво оружје не може „допријети до Русије“. Макрон је рекао да је успјех контраофанзиве Оружаних снага Украјине неопходан фактор за обезбјеђивање „трајног и праведног мира“.

Пушили: Снаге Руске Федерације напредују на Марјинском правцу

Ситуација на Марјинском правцу је тешка због пребацивања резерви Оружаних снага Украјине, али снаге Руске Федерације напредују, саопштио је вршилац дужности лидера ДНР Денис Пушилин.

- На боковима је тешка ситуација, вјероватно су тамо најактивније борбе. За Украјину, генерално, Артјомовск је постао највећи проблем и, наравно, тамо су бацили прилично озбиљне резерве. На боковима се опипава одбрана. Имали су одређеног успјеха, али смо пребацили наше момке из других дијелова, појачали одбрану, тако да мислим да би се ситуација тамо морала изједначити - рекао је Пушилин.

Напета ситуација је и у Угљедару.

У правцу Авдејевке руске снаге су заузеле неколико утврђења украјинске војске.

Уништене двије минобацачке посаде

На Краснолиманском правцу руске снаге су уништиле двије минобацачке посаде Оружаних снага Украјине, рекао је Спутњику портпарол групе "Центар" Оружаних снага Русије Александар Савчук.

- На Краснолиманском правцу, авијација и артиљерија групе „Центар“ извеле су напад на подручја концентрације људства и ватрене моћи, као и на непријатељска упоришта. Током контрабатеријске борбе откривене су и уништене двије минобацачке посаде - напоменуо је Савчук.

Он је такође рекао да су у подручју Серебрјанске шуме извиђачи групе Центар открили кретање 66. механизоване бригаде, 58. моторизоване пјешадијске бригаде и 25. ваздушно-десантне бригаде украјинских трупа. На милитанте је ударила артиљерија и авијација, услијед чега је непријатељ претрпио губитке у људству и опреми, закључио је саговорник агенције.

Оборен дрон

Руске снаге противваздушне одбране обориле су дрон у месту Клинци, у Брјанској области Русије, написао је губернатор региона Александар Богомаз на свом Телеграм каналу. "

Према његовим ријечима, оштећен је балкон једне стамбене зграде.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Kula 16.05.2023. 20:46
    A onda je svizac....
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    17h 36m
    7
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    22h 53m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    19h 36m
    3
  • Папратна њива: Служен парастос за жртве некажњеног злочина
    22h 40m
    1
  • Новаковић: Морамо изабрати људе који ће знати да воде нашу локалну заједницу
    23h 57m
    0