Istočni front, 447. dan: Ruski "kindžal" uništio prvi američki kompleks "patriot" u Kijevu

16.05.2023. 14:21
1
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 447. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

U raketnom napadu tokom noći uništen je prvi raketni kompleks "patriot" u Kijevu. Ukrajina i Moldavija razmatraju mogućnost rješenja pridnjestrovskog pitanja silom.

Ruski "kindžal" uništio prvi američki kompleks "patriot" u Kijevu

U raketnom napadu tokom noći uništen je raketni kompleks "patriot" u Kijevu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Preciznim napadom hipersoničnog raketnog sistema ′kindžal′ u Kijevu pogođen je protivvazdušni raketni sistem ′patriot′, američke proizvodnje - navelo je Ministarstvo.

Pored toga, protivvazdušna odbrana je oborila sedam krstarećih raketa, velikog dometa Storm Šedou.

- U području Varvarovke i Krasnoarmejska u Donjeckoj Narodnoj republici ruska avijacija je oborila ukrajinske Su-24 i Su-25.

- U donjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila 215 vojnika, a u južnodonjeckom i zaporoškom 135.

- Jurišni odredi ruske vojske nastavljaju da napreduju u području Artjomovska.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini nastaviće se kako bi se spriječila nova granatiranja ruske teritorije

Specijalna vojna operacija u Ukrajini nastaviće se kako bi se spriječila nova granatiranja ruske teritorije, rekao je portparol predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući novo granatiranje Belgorodske oblasti.

- Naravno, mi to najoštrije osuđujemo. Specijalna vojna operacija je u toku i nastaviće se, bez obzira na sve - odgovorio je on.

„Nova municija“ od Francuske

U intervjuu francuskoj televiziji TF1, predsjednik Emanuel Makron rekao je da ta zemlja planira da pošalje „novu municiju” u Ukrajinu, kao i rakete sa dometom „koji omogućava pružanje otpora”.

On nije nazvao tip novih projektila.

Istovremeno, dodao je da takvo oružje ne može „doprijeti do Rusije“. Makron je rekao da je uspjeh kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine neophodan faktor za obezbjeđivanje „trajnog i pravednog mira“.

Pušili: Snage Ruske Federacije napreduju na Marjinskom pravcu

Situacija na Marjinskom pravcu je teška zbog prebacivanja rezervi Oružanih snaga Ukrajine, ali snage Ruske Federacije napreduju, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

- Na bokovima je teška situacija, vjerovatno su tamo najaktivnije borbe. Za Ukrajinu, generalno, Artjomovsk je postao najveći problem i, naravno, tamo su bacili prilično ozbiljne rezerve. Na bokovima se opipava odbrana. Imali su određenog uspjeha, ali smo prebacili naše momke iz drugih dijelova, pojačali odbranu, tako da mislim da bi se situacija tamo morala izjednačiti - rekao je Pušilin.

Napeta situacija je i u Ugljedaru.

U pravcu Avdejevke ruske snage su zauzele nekoliko utvrđenja ukrajinske vojske.

Uništene dvije minobacačke posade

Na Krasnolimanskom pravcu ruske snage su uništile dvije minobacačke posade Oružanih snaga Ukrajine, rekao je Sputnjiku portparol grupe "Centar" Oružanih snaga Rusije Aleksandar Savčuk.

- Na Krasnolimanskom pravcu, avijacija i artiljerija grupe „Centar“ izvele su napad na područja koncentracije ljudstva i vatrene moći, kao i na neprijateljska uporišta. Tokom kontrabaterijske borbe otkrivene su i uništene dvije minobacačke posade - napomenuo je Savčuk.

On je takođe rekao da su u području Serebrjanske šume izviđači grupe Centar otkrili kretanje 66. mehanizovane brigade, 58. motorizovane pješadijske brigade i 25. vazdušno-desantne brigade ukrajinskih trupa. Na militante je udarila artiljerija i avijacija, uslijed čega je neprijatelj pretrpio gubitke u ljudstvu i opremi, zaključio je sagovornik agencije.

Oboren dron

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su dron u mestu Klinci, u Brjanskoj oblasti Rusije, napisao je gubernator regiona Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu. "

Prema njegovim riječima, oštećen je balkon jedne stambene zgrade.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Kula 16.05.2023. 20:46
    A onda je svizac....
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    1h 25m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    19h 27m
    7
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    21h 27m
    3
  • Trik kako da ukiselite kupus
    21h 3m
    0
  • Šta vozači treba da redovno provjeravaju?
    20h 13m
    0