Источни фронт, 449. дан: Уништена велика складишта украјинског оружја, оборени Су-24 и Ми-8

18.05.2023. 14:08
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 449. дан специјалне војне операције Русије у Украјини.

Током ноћи одјекнуле су експлозије у више украјинских градова, између осталог у Одеси. Пентагон се не противи испорукама авиона Ф-16 Украјини, преноси Политико. Међутим, Њујорк тајмс тврди да САД нису дале одобрење за обуку украјинских пилота да лете на њима.

У ракетном нападу у Украјини оштећени су енергетски објекти, написало је Министарство енергетике на свом Телеграм каналу.

Више од 20 насеља је остало без струје. Конкретно, у Хмељницкој, Николајевској области, дијеловима Запорошке и Херсонске области које контролише Кијев.

Главно са брифинга Министарства одбране Русије:

- Руска војска извела је напад на велика складишта наоружања и технике, иностране производње, као и резерве Украјине;

- Авијација је оборила украјински Су-24 у ДНР, а ПВО хеликоптер Ми-8 у Запорошкој области;

- Јуришни одреди настављају борбу за ослобођење Артјомовска, уз активну подршку Ваздушно-десантних снага Русије;

- У правцу Доњецка ликвидирано је до 200 украјинских војника и плаћеника;

- Погођени положаји украјинске војске и технике Оружаних снага Украјине у подручју Часовог Јара и Богдановке у ДНР;

- Оружане снаге РФ ликвидирале су до 150 украјинских војника на јужнодоњецком и запорошком правцу и уништиле хаубицу ФХ70 и артиљеријски систем М777;

- Руске трупе су ликвидирале око 75 непријатељских војника и уништиле тенк у правцу Красног Лимана.

Пушилин: До ослобођења Бахмута није остало много

До ослобођења Бахмута (Артјомовска) није остало много, рекао је за Спутњик Денис Пушилин, вршилац дужности лидера ДНР. Руске снаге напредује и дању и ноћу.

- Јачамо и бокове, односно ситуација није лака, непријатељ пребацује резерве. Али, мислим да (постоје) сви предуслови, не да се задржимо позиције, већ да у потпуности ослободимо град - рекао је Пушилин.

Према његовим ријечима, када ће тачно бити ослобођен Артемовск, за сада је тешко рећи. Зависи, не само од руских снага, већ и од непријатеља – колико ће још упорно да меље свој народ у овој машини за мљевење меса, примијетио је шеф региона.

Говорећи о изгледима за могућу украјинску контраофанзиву, он је истакао да ће кијевске власти натјерати на овај корак, без обзира на њихову жељу.

- Западне земље су у ово уложиле превише озбиљне ресурсе, па ће то форсирати. Тешко је рећи, то може да се деси сваког тренутка, али наше оружане снаге су спремне за сваки развој догађаја - закључио је Пушилин.

Лавров: Развој међународних односа путем конфликта је ћорсокак

Конфронтација је ћорсокак у развоју међународних односа и потребно је избјегавати суочавање са свјетским центрима, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

Истакао је да је неопходно избјегавати бесмислене и веома опасне конфронтације свјетских центара.

Лавров је навео да је важно да се свјетској заједници и „новонасталом мултиполарном светском поретку обезбиједи регулатива која није заснована на сили, већ на праву“ која се ослања на Повељу УН и поштовање принципа суверене једнакости свих држава.

Инспекција обуке војника по уговору на полигонима Западног војног округа

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу извршио је инспекцију обуке војника по уговору на полигонима Западног војног округа (ЗВО), саопштено је у Министарству одбране Руске Федерације.

Напомиње се да је Олег Саљуков, главнокомандујући Копнених снага Оружаних снага Руске Федерације, известио министра одбране да се све вјежбе на полигонима изводе под руководством официра који су учествовали у специјалној војној операцији.

Искочило пет вагона са житом из шина

Недалеко од Симферопоља пет вагона са житом искочило је из шина, рекао је за Спутњик извор у хитној служби.

- Инцидент се догодио ујутру, у 7:45. Пет вагона са житом је искочило из шина на потезу између станица Почтово и Чистенко, разлози се истражују - он је рекао.

У инциденту није било жртава, рекао је портпарол. Обустављено је кретање возова и електромоторних возова на дионици између Симферопоља и Севастопоља.

Министарство одбране САД не противи се испорукама борбених авиона Ф-16 Украјини

Министарство одбране САД не противи се испорукама борбених авиона Ф-16 Украјини, објавио је лист Политико, позивајући се на портпарола Пентагона.

Истовремено, Њујорк тајмс, позивајући се на једног високог украјинског званичника, пише да је неколико европских земаља спремно да испоручи Ф-16 Украјини, али америчке власти не дозвољавају украјинским пилотима да почну обуку због високе цијене авиона.

Уништене три украјинске беспилотне летјелице

Руска војска у правцу Купјанска уништила је три украјинске беспилотне летјелице „Фјури“, једну минобацачку посаду и складиште муниције, изјавио је за Спутњик Сергеј Жибински, шеф прес-центра групе „Запад“ Оружаних снага Русије.

Према његовим ријечима, у току борбених дејстава на купјанском правцу, авиони групе су напали груписане војнике, наоружање и војну технику 14. посебне механизоване бригаде, као и јединице територијалне одбране.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    2h 58m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    21h 0m
    7
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    23h 0m
    3
  • Трик како да укиселите купус
    22h 36m
    0
  • Шта возачи треба да редовно провјеравају?
    21h 46m
    0