Istočni front, 449. dan: Uništena velika skladišta ukrajinskog oružja, oboreni Su-24 i Mi-8

18.05.2023. 14:08
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 449. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Tokom noći odjeknule su eksplozije u više ukrajinskih gradova, između ostalog u Odesi. Pentagon se ne protivi isporukama aviona F-16 Ukrajini, prenosi Politiko. Međutim, Njujork tajms tvrdi da SAD nisu dale odobrenje za obuku ukrajinskih pilota da lete na njima.

U raketnom napadu u Ukrajini oštećeni su energetski objekti, napisalo je Ministarstvo energetike na svom Telegram kanalu.

Više od 20 naselja je ostalo bez struje. Konkretno, u Hmeljnickoj, Nikolajevskoj oblasti, dijelovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje kontroliše Kijev.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska vojska izvela je napad na velika skladišta naoružanja i tehnike, inostrane proizvodnje, kao i rezerve Ukrajine;

- Avijacija je oborila ukrajinski Su-24 u DNR, a PVO helikopter Mi-8 u Zaporoškoj oblasti;

- Jurišni odredi nastavljaju borbu za oslobođenje Artjomovska, uz aktivnu podršku Vazdušno-desantnih snaga Rusije;

- U pravcu Donjecka likvidirano je do 200 ukrajinskih vojnika i plaćenika;

- Pogođeni položaji ukrajinske vojske i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u području Časovog Jara i Bogdanovke u DNR;

- Oružane snage RF likvidirale su do 150 ukrajinskih vojnika na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu i uništile haubicu FH70 i artiljerijski sistem M777;

- Ruske trupe su likvidirale oko 75 neprijateljskih vojnika i uništile tenk u pravcu Krasnog Limana.

Pušilin: Do oslobođenja Bahmuta nije ostalo mnogo

Do oslobođenja Bahmuta (Artjomovska) nije ostalo mnogo, rekao je za Sputnjik Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera DNR. Ruske snage napreduje i danju i noću.

- Jačamo i bokove, odnosno situacija nije laka, neprijatelj prebacuje rezerve. Ali, mislim da (postoje) svi preduslovi, ne da se zadržimo pozicije, već da u potpunosti oslobodimo grad - rekao je Pušilin.

Prema njegovim riječima, kada će tačno biti oslobođen Artemovsk, za sada je teško reći. Zavisi, ne samo od ruskih snaga, već i od neprijatelja – koliko će još uporno da melje svoj narod u ovoj mašini za mljevenje mesa, primijetio je šef regiona.

Govoreći o izgledima za moguću ukrajinsku kontraofanzivu, on je istakao da će kijevske vlasti natjerati na ovaj korak, bez obzira na njihovu želju.

- Zapadne zemlje su u ovo uložile previše ozbiljne resurse, pa će to forsirati. Teško je reći, to može da se desi svakog trenutka, ali naše oružane snage su spremne za svaki razvoj događaja - zaključio je Pušilin.

Lavrov: Razvoj međunarodnih odnosa putem konflikta je ćorsokak

Konfrontacija je ćorsokak u razvoju međunarodnih odnosa i potrebno je izbjegavati suočavanje sa svjetskim centrima, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Istakao je da je neophodno izbjegavati besmislene i veoma opasne konfrontacije svjetskih centara.

Lavrov je naveo da je važno da se svjetskoj zajednici i „novonastalom multipolarnom svetskom poretku obezbijedi regulativa koja nije zasnovana na sili, već na pravu“ koja se oslanja na Povelju UN i poštovanje principa suverene jednakosti svih država.

Inspekcija obuke vojnika po ugovoru na poligonima Zapadnog vojnog okruga

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je inspekciju obuke vojnika po ugovoru na poligonima Zapadnog vojnog okruga (ZVO), saopšteno je u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

Napominje se da je Oleg Saljukov, glavnokomandujući Kopnenih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije, izvestio ministra odbrane da se sve vježbe na poligonima izvode pod rukovodstvom oficira koji su učestvovali u specijalnoj vojnoj operaciji.

Iskočilo pet vagona sa žitom iz šina

Nedaleko od Simferopolja pet vagona sa žitom iskočilo je iz šina, rekao je za Sputnjik izvor u hitnoj službi.

- Incident se dogodio ujutru, u 7:45. Pet vagona sa žitom je iskočilo iz šina na potezu između stanica Počtovo i Čistenko, razlozi se istražuju - on je rekao.

U incidentu nije bilo žrtava, rekao je portparol. Obustavljeno je kretanje vozova i elektromotornih vozova na dionici između Simferopolja i Sevastopolja.

Ministarstvo odbrane SAD ne protivi se isporukama borbenih aviona F-16 Ukrajini

Ministarstvo odbrane SAD ne protivi se isporukama borbenih aviona F-16 Ukrajini, objavio je list Politiko, pozivajući se na portparola Pentagona.

Istovremeno, Njujork tajms, pozivajući se na jednog visokog ukrajinskog zvaničnika, piše da je nekoliko evropskih zemalja spremno da isporuči F-16 Ukrajini, ali američke vlasti ne dozvoljavaju ukrajinskim pilotima da počnu obuku zbog visoke cijene aviona.

Uništene tri ukrajinske bespilotne letjelice

Ruska vojska u pravcu Kupjanska uništila je tri ukrajinske bespilotne letjelice „Fjuri“, jednu minobacačku posadu i skladište municije, izjavio je za Sputnjik Sergej Žibinski, šef pres-centra grupe „Zapad“ Oružanih snaga Rusije.

Prema njegovim riječima, u toku borbenih dejstava na kupjanskom pravcu, avioni grupe su napali grupisane vojnike, naoružanje i vojnu tehniku 14. posebne mehanizovane brigade, kao i jedinice teritorijalne odbrane.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    5h 35m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    23h 37m
    8
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    5h 9m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    4h 15m
    1
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    6h 36m
    0