Источни фронт, 450. дан: Спријечен напад Украјинаца у правцу Соледар-Артјомовск

19.05.2023. 14:51
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/sputnikportal.rs

У току је 450. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Узбуна за ваздушну опасност и експлозије широм Украјине, између осталог и у Лавову и Кијевској области. НАТО најавио да ускоро усваја вишегодишњи програм наоружавања Украјине, преноси Спутник

Руска војска обара ракете „хајмарс“

Руски медији објавили су снимак како руска војска обара ракете које украјинске снаге испаљују из вишецијевних ракетних лансера „хајмарс“.

Напад украјинских снага је услиједио током ноћи у правцу Запорожја.

Спријечена напад у правцу Соледар-Артјомовск

Руска војска спријечила је покушај украјинских тактичких снага да изврше напад у правцу Соледар-Артјомовск, изјавио је начелник прес центра руске војне групе „Југ“ Вадим Астафјев.

Том приликом украјинска војска је претрпјела губитке и у људству и у војној техници, нагласио је.

Такође је рекао и да је у близини мјеста Горњак уништено 10 моторизованих јединица укључујући и преносиво артиљеријско оруђе калибра 155 милиметара.

Поред тога, у правцу Марјинке уништена су пет артиљеријских батерија различитог калибра, као и три положаја украјинских минобацача.

Експлозије током ноћи широм Украјине

Украјински медији јављају да су током ноћи и у јутарњим часовима одјекивале експлозије у Лавову на западу земље.

Такође преносе и да је током ноћи на цијелој територији Украјине била проглашена ваздушна опасност.

Поред Лавовске области, медији јављају и да су експлозије одјекивале у Кијевској, Хмљеницкој, Дњепропетровској облсти, као и у Кривом Рогу.

Милијарде за наоружавање Кијева: Русија открила главни циљ Запада у Украјини

Запад жели да Русији нанесе стратешки пораз у Украјини, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

- Циљ Запада је очигледан свима, тај циљ се ни не скрива. То нимало није моралан и хуман план – Украјина се користи као полигон, конфликт се продубљује до посљедњег Украјинца са циљем да се Русији нанесе стратешки пораз - рекао је он, истакавши да је у основи свега тога жеља Запада да настави да диктира свима своју вољу и такозвана правила.

Небензја је подсјетио да се на наоружавање Украјине троше милијарде долара из џепова пореских обвезника које се сливају на рачуне западних војних компанија, преноси Спутник.

Наиме, прошлог децембра је амерички Конгрес одобрио издвајање 48 милијарди долара војне помоћи Украјини, а недавно је саопштено да се додјељује нова транша у вриједности од 1,2 милијарде долара. Такође, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ саопштио да је ЕУ до сада пружила помоћ Украјини у вриједности од 16 милијарди евра, казао је Небензја.

- Борељ је такође предложио да се издвоји 3,5 милијарди евра за додатно финансирање ‘Европског фонда мира’ чија се средства користе за финансирање испорука оружја Украјини. Било би вријеме да назову ствари својим именом и да преименују ‘Европски фонд мира’ у ‘Европски фонд рата - оцијенио је руски дипломата.

Како је додао, Европска комисија планира да издвоји још 1,5 милијарди евра на производњу муниције, док Њемачка има у плану да пошаље помоћ Кијеву у износу од 2,7 милијарди евра која ће укључивати борбена возила, тенкове „леопард“, ПВО системе, стотине навођених ракета, обавЈештајне дронове и возила за логистичку подршку.

Лондон проширио санкције против Русије: На удару „Росатом“, „Калашњиков“ и банке

Велика Британија је увела санкције против 86 физичких лица и компанија повезаних са Русијом, саопштила је британска Влада.

На новом санкционом списку нашле су се компаније повезане са енергетским, металуршким и одбрамбеним, транспортним и финансијским сектором.

- Велика Британија предузима нове мЈере против руског енергетског сектора увођењем забране рада девет организација повезаних са руском државном компанијом за нуклеарну енергију ‘Росатом’ - наводи се у саопштењу.

На списку су се нашле, између осталих, компанија „Јуматекс“ – одЈељење „Росатома“ за нове материјале, највећи произвођач композитних материјала на бази угљеника у Русији и „Троицки институт за иновације и термонуклеарна истраживања“ који је бави ласерским технологијама, преноси Спутник.

Нови пакет санкција укључује и пет руских финансијских организација, а циљ је, како се наводи, „даља изолације Русије од глобалног финансијског система“.

Лондон уводи санкције против 24 руска држављанина и организације повезане са транспортом, 13 чланова управног одбора компаније „Гаспром њефт“, пет чланова управног одбора компаније „Трансњефт“ и директора Запорошке нуклеарне електране Олега Романенка. Ограничења се уводе и против 20 директора одбрамбених предузећа и руских компанија међу којима су и шефови концерна „Калашњиков“ Алан Лушников и Владимир Лепин.

На британској „црној листи“ нашло се и шест великих транспортних компанија које су наводно повезане са Русијом као и осам компанија повезаних са производњом метала у Русији.

Санкције су уведене и против банке „Тинкоф“, „Росбанке“, инвестиционе компаније „Система“, компаније „Северстаљ“, Брјанске фабрике за машиноградњу и компаније „Мотовилихинске фабрике“.

Такође, британско Министарство спољних послова саопштило је да руска имовина у земљи остаје замрзнута све док Русија не „пристане да плати штету коју је нанијела Украјини“, преноси Спутник.

Путин: Русија међу лидерима на глобалном тржишту оружја – упркос невиђеним санкцијама

Русија самоувјерено задржава статус једног од лидера на свјетском тржишту наоружања и војне технике, саопштио је предсједник Русије Владимир Путин.

Руски предсједник честитао је радним колективима и ветеранима 70. годишњицу оснивања система државне управе војно-техничком сарадњом са страним државама.

- Захваљујући стручности и професионализму запослених у Федералној служби за војно-техничку сарадњу, другим савезним органима извршне власти и организацијама које раде у тој значајној области, као и предузећима одбрамбене индустрије, Русија самоувјерено задржава статус једног од лидера на свјетском тржишту наоружања и војне технике - казао је Путин.

Путин је нагласио да, упркос санкцијама и непоштеној конкуренцији са Запада, Русија извози значајне количине војних производа.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    2h 28m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    20h 30m
    7
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    22h 30m
    3
  • Трик како да укиселите купус
    22h 6m
    0
  • Шта возачи треба да редовно провјеравају?
    21h 16m
    0