Istočni front, 450. dan: Spriječen napad Ukrajinaca u pravcu Soledar-Artjomovsk

19.05.2023. 14:51
0
IZVOR: in4s.net/Telegram/sputnikportal.rs

U toku je 450. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Uzbuna za vazdušnu opasnost i eksplozije širom Ukrajine, između ostalog i u Lavovu i Kijevskoj oblasti. NATO najavio da uskoro usvaja višegodišnji program naoružavanja Ukrajine, prenosi Sputnik

Ruska vojska obara rakete „hajmars“

Ruski mediji objavili su snimak kako ruska vojska obara rakete koje ukrajinske snage ispaljuju iz višecijevnih raketnih lansera „hajmars“.

Napad ukrajinskih snaga je uslijedio tokom noći u pravcu Zaporožja.

Spriječena napad u pravcu Soledar-Artjomovsk

Ruska vojska spriječila je pokušaj ukrajinskih taktičkih snaga da izvrše napad u pravcu Soledar-Artjomovsk, izjavio je načelnik pres centra ruske vojne grupe „Jug“ Vadim Astafjev.

Tom prilikom ukrajinska vojska je pretrpjela gubitke i u ljudstvu i u vojnoj tehnici, naglasio je.

Takođe je rekao i da je u blizini mjesta Gornjak uništeno 10 motorizovanih jedinica uključujući i prenosivo artiljerijsko oruđe kalibra 155 milimetara.

Pored toga, u pravcu Marjinke uništena su pet artiljerijskih baterija različitog kalibra, kao i tri položaja ukrajinskih minobacača.

Eksplozije tokom noći širom Ukrajine

Ukrajinski mediji javljaju da su tokom noći i u jutarnjim časovima odjekivale eksplozije u Lavovu na zapadu zemlje.

Takođe prenose i da je tokom noći na cijeloj teritoriji Ukrajine bila proglašena vazdušna opasnost.

Pored Lavovske oblasti, mediji javljaju i da su eksplozije odjekivale u Kijevskoj, Hmljenickoj, Dnjepropetrovskoj oblsti, kao i u Krivom Rogu.

Milijarde za naoružavanje Kijeva: Rusija otkrila glavni cilj Zapada u Ukrajini

Zapad želi da Rusiji nanese strateški poraz u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

- Cilj Zapada je očigledan svima, taj cilj se ni ne skriva. To nimalo nije moralan i human plan – Ukrajina se koristi kao poligon, konflikt se produbljuje do posljednjeg Ukrajinca sa ciljem da se Rusiji nanese strateški poraz - rekao je on, istakavši da je u osnovi svega toga želja Zapada da nastavi da diktira svima svoju volju i takozvana pravila.

Nebenzja je podsjetio da se na naoružavanje Ukrajine troše milijarde dolara iz džepova poreskih obveznika koje se slivaju na račune zapadnih vojnih kompanija, prenosi Sputnik.

Naime, prošlog decembra je američki Kongres odobrio izdvajanje 48 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, a nedavno je saopšteno da se dodjeljuje nova tranša u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara. Takođe, šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio da je EU do sada pružila pomoć Ukrajini u vrijednosti od 16 milijardi evra, kazao je Nebenzja.

- Borelj je takođe predložio da se izdvoji 3,5 milijardi evra za dodatno finansiranje ‘Evropskog fonda mira’ čija se sredstva koriste za finansiranje isporuka oružja Ukrajini. Bilo bi vrijeme da nazovu stvari svojim imenom i da preimenuju ‘Evropski fond mira’ u ‘Evropski fond rata - ocijenio je ruski diplomata.

Kako je dodao, Evropska komisija planira da izdvoji još 1,5 milijardi evra na proizvodnju municije, dok Njemačka ima u planu da pošalje pomoć Kijevu u iznosu od 2,7 milijardi evra koja će uključivati borbena vozila, tenkove „leopard“, PVO sisteme, stotine navođenih raketa, obavJeštajne dronove i vozila za logističku podršku.

London proširio sankcije protiv Rusije: Na udaru „Rosatom“, „Kalašnjikov“ i banke

Velika Britanija je uvela sankcije protiv 86 fizičkih lica i kompanija povezanih sa Rusijom, saopštila je britanska Vlada.

Na novom sankcionom spisku našle su se kompanije povezane sa energetskim, metalurškim i odbrambenim, transportnim i finansijskim sektorom.

- Velika Britanija preduzima nove mJere protiv ruskog energetskog sektora uvođenjem zabrane rada devet organizacija povezanih sa ruskom državnom kompanijom za nuklearnu energiju ‘Rosatom’ - navodi se u saopštenju.

Na spisku su se našle, između ostalih, kompanija „Jumateks“ – odJeljenje „Rosatoma“ za nove materijale, najveći proizvođač kompozitnih materijala na bazi ugljenika u Rusiji i „Troicki institut za inovacije i termonuklearna istraživanja“ koji je bavi laserskim tehnologijama, prenosi Sputnik.

Novi paket sankcija uključuje i pet ruskih finansijskih organizacija, a cilj je, kako se navodi, „dalja izolacije Rusije od globalnog finansijskog sistema“.

London uvodi sankcije protiv 24 ruska državljanina i organizacije povezane sa transportom, 13 članova upravnog odbora kompanije „Gasprom njeft“, pet članova upravnog odbora kompanije „Transnjeft“ i direktora Zaporoške nuklearne elektrane Olega Romanenka. Ograničenja se uvode i protiv 20 direktora odbrambenih preduzeća i ruskih kompanija među kojima su i šefovi koncerna „Kalašnjikov“ Alan Lušnikov i Vladimir Lepin.

Na britanskoj „crnoj listi“ našlo se i šest velikih transportnih kompanija koje su navodno povezane sa Rusijom kao i osam kompanija povezanih sa proizvodnjom metala u Rusiji.

Sankcije su uvedene i protiv banke „Tinkof“, „Rosbanke“, investicione kompanije „Sistema“, kompanije „Severstalj“, Brjanske fabrike za mašinogradnju i kompanije „Motovilihinske fabrike“.

Takođe, britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ruska imovina u zemlji ostaje zamrznuta sve dok Rusija ne „pristane da plati štetu koju je nanijela Ukrajini“, prenosi Sputnik.

Putin: Rusija među liderima na globalnom tržištu oružja – uprkos neviđenim sankcijama

Rusija samouvjereno zadržava status jednog od lidera na svjetskom tržištu naoružanja i vojne tehnike, saopštio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Ruski predsjednik čestitao je radnim kolektivima i veteranima 70. godišnjicu osnivanja sistema državne uprave vojno-tehničkom saradnjom sa stranim državama.

- Zahvaljujući stručnosti i profesionalizmu zaposlenih u Federalnoj službi za vojno-tehničku saradnju, drugim saveznim organima izvršne vlasti i organizacijama koje rade u toj značajnoj oblasti, kao i preduzećima odbrambene industrije, Rusija samouvjereno zadržava status jednog od lidera na svjetskom tržištu naoružanja i vojne tehnike - kazao je Putin.

Putin je naglasio da, uprkos sankcijama i nepoštenoj konkurenciji sa Zapada, Rusija izvozi značajne količine vojnih proizvoda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    5h 48m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    23h 50m
    8
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    5h 22m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    4h 28m
    1
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    6h 49m
    0