Источни фронт, 452. дан: Путин честитао руским војницима на ослобођењу Артјомовска

21.05.2023. 13:40
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 452. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Руске снаге ослободиле Артјомовск. Украјинска војска интезивно гранатира Доњецк. Амерички предсједник Џозеф Бајден данас се састаје с украјинским лидером Владимиром Зеленским, преноси Спутник.

Зеленски признао губитак Артјомовска

Предсједник Украјине Владимир Зеленски признао је на састанку с америчким предсједником Џозефом Бајденом у Хирошими да украјинске снаге више не контролишу Артјомовск, преносе медији.

- Треба разумјети да тамо ништа није остало. Веома ми је жао, то је трагедија, али данас је Бахмут само у нашим срцима. На том мјесту нема ничега - изјавио је Зеленски одговарајући на питање да ли је Артјомовск и даље под контролом Украјине, а преноси Ројтерс.

Раније је предсједник Русије Владимир Путин честитао групи „Вагнер“ и војницима Оружаних снага Русије на ослобођењу Артјомовска у Доњецкој Народној Републици.

Артјомовск (украјински назив Бахмут) налази се на сјеверу од великог града Горловке и представља важан саобраћајни чвор за снабдијевање украјинских снага у Донбасу. За град су се мјесецима водиле жестоке борбе, преноси Спутник.

Британски премијер: Обука украјинских пилота овог љета

Велика Британија намјерава овог љета да почне да обучава украјинске пилоте за управљање борбеним авионима, изјавио је британски премијер Риши Сунак након самита Велике седморке у Хирошими.

- Подржавамо Украјину у стварању оружаних снага које су јој потребне у будућности, а Велика Британија ће почети да обучава украјинске пилоте овог љета - рекао је Сунак.

Према његовим ријечима, изјава предсједника САД Џозефа Бајдена да ће Вашингтон подржати међународне напоре у обуци украјинских пилота за управљање савременим ловцима, укључујући Ф-16, представља „истински напредак на самиту Г7“.

Предсједник САД Џозеф Бајден објавио је да ће Украјини бити додијељен нови пакет помоћи, који ће садржати артиљеријску муницију и оклопну технику, преноси Франс прес.

Путин честитао руским снагама на ослобођењу Артјомовска

Предсједник Русије Владимир Путин честитао је групи „Вагнер“ и војницима Оружаних снага Русије ослобођење Артјомовска у Доњецкој Народној Републици, саопштила је прес-служба Кремља.

- Владимир Путин честита јуришним одредима ‘Вагнера’, као и свим војницима одреда Оружаних снага Русије који су им давали неопходну подршку, на завршетку операције ослобађања Артјомовска - наведено је у саопштењу.

Руска војска открила је премјештање двије украјинске бригаде и једног пука и нанијела им ватрени пораз, саопштио је за Спутњик начелник прес-цетра војне групације „Центар“ Александар Савчук.

Он је додао да је у краснолиманском правцу јединица вишецјевног ракетног бацача „Смерч“ погодила положај украјинских снага, као и да је руска авијација извела нападе на складишта муниције, упоришта и привремене положаје украјинске војске на подручју насеља Јамполовка, Кремена, Чернова и Диброва.

Медији: Русија ће наставити да уништава системе „патриот“ у Украјини

То што је Русија уништила систем „патриот“ у Кијеву не треба да чуди, јер је то тек почетак. Потпуно је логично очекивати нове губитке међу тим америчким комплексима, наводи издање „Драјв“.

Према наводима листа, један од система „патриот“ оштећен је у ракетном нападу на Кијев.

Када је први пут наведено да би амерички ПВО системи могли бити испоручени Украјини, постало је јасно да ће они постати главни циљ Русије, на који ће она усмјерити своје најнапредније оружје, пише лист.

Временом, када су испоруке званично објављене, Русија је отворено саопштила да ће ти системи бити први на списку њених циљева. „Патриот“ је био осуђен на директне нападе руских снага чим стигне у Украјину и чим буде утврђено гдје се налази, наводи „Драјв“.

Аутор текста пише да Русија чини управо оно што се од ње очекивало. Почела је од крајње једноставних покушаја да уништава батерије „патриота“, прије свега циљањем на његове радарске компоненте, уз коришћење што мање количине савременог оружја.

Оног тренутка када је схватила да то не дјелује, искористила је ваздушне и балистичке типове ракета, као што су различити дронови, крстареће ракете, „кинџал“ и „искандер“, који изводе координисане и правовремене ударе у покушају да униште мрежу противракетне одбране Украјине, а посебно „патриот“.

Треба, међутим, запамтити, да противваздухопловна, а посебно противракетна одбрана, није никакво чудо од оружја и непробојни штит. Наравно, „патриот“ је врло напредан систем, чак и у својој основној конфигурацији, али само онда када је дубоко интегрисан у велику мрежу противваздухопловне одбране, наводи лист.

Противракетни систем „патриот“ може бити ефикасно нападнут, може бити уништен и може да закаже, оцјењује аутор текста.

Медији: Запад све више жели мир у Украјини

Многе европске земље се надају да ће се конфликт у Украјини завршити што је прије могуће, пише лист „Хил“.

Многе земље, посебно у Европи, спорије подржавају Украјину у нади да ће ускоро доћи посљератна епоха и да ће моћи да обнове сарадњу са Русијом, наводи се у чланку.

Притом се истиче да је план Украјине да нападне Крим политички и стратешки и да није баш најбоља идеја, преноси Спутник.

- Украјина је испцрпљена и зависи од међународне помоћи. За њу је ризично да шаље своје ограничене снаге на Крим, који је Русија контролисала скоро деценију и највјероватније га одбрамбено ојачала - закључује лист.

Политичари са Запада стално говоре о томе да би Украјина морала да побиједи Русију и све више испоручују оружја Кијеву. Кремљ тврди да војна помоћ неће ријешити ништа већ ће само продужити страдање украјинског народа, преноси Спутник.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    2h 49m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    20h 51m
    7
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    22h 51m
    3
  • Трик како да укиселите купус
    22h 27m
    0
  • Шта возачи треба да редовно провјеравају?
    21h 37m
    0