Istočni front, 452. dan: Putin čestitao ruskim vojnicima na oslobođenju Artjomovska

21.05.2023. 13:40
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 452. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ruske snage oslobodile Artjomovsk. Ukrajinska vojska intezivno granatira Donjeck. Američki predsjednik Džozef Bajden danas se sastaje s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim, prenosi Sputnik.

Zelenski priznao gubitak Artjomovska

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je na sastanku s američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom u Hirošimi da ukrajinske snage više ne kontrolišu Artjomovsk, prenose mediji.

- Treba razumjeti da tamo ništa nije ostalo. Veoma mi je žao, to je tragedija, ali danas je Bahmut samo u našim srcima. Na tom mjestu nema ničega - izjavio je Zelenski odgovarajući na pitanje da li je Artjomovsk i dalje pod kontrolom Ukrajine, a prenosi Rojters.

Ranije je predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao grupi „Vagner“ i vojnicima Oružanih snaga Rusije na oslobođenju Artjomovska u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Artjomovsk (ukrajinski naziv Bahmut) nalazi se na sjeveru od velikog grada Gorlovke i predstavlja važan saobraćajni čvor za snabdijevanje ukrajinskih snaga u Donbasu. Za grad su se mjesecima vodile žestoke borbe, prenosi Sputnik.

Britanski premijer: Obuka ukrajinskih pilota ovog ljeta

Velika Britanija namjerava ovog ljeta da počne da obučava ukrajinske pilote za upravljanje borbenim avionima, izjavio je britanski premijer Riši Sunak nakon samita Velike sedmorke u Hirošimi.

- Podržavamo Ukrajinu u stvaranju oružanih snaga koje su joj potrebne u budućnosti, a Velika Britanija će početi da obučava ukrajinske pilote ovog ljeta - rekao je Sunak.

Prema njegovim riječima, izjava predsjednika SAD Džozefa Bajdena da će Vašington podržati međunarodne napore u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje savremenim lovcima, uključujući F-16, predstavlja „istinski napredak na samitu G7“.

Predsjednik SAD Džozef Bajden objavio je da će Ukrajini biti dodijeljen novi paket pomoći, koji će sadržati artiljerijsku municiju i oklopnu tehniku, prenosi Frans pres.

Putin čestitao ruskim snagama na oslobođenju Artjomovska

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je grupi „Vagner“ i vojnicima Oružanih snaga Rusije oslobođenje Artjomovska u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštila je pres-služba Kremlja.

- Vladimir Putin čestita jurišnim odredima ‘Vagnera’, kao i svim vojnicima odreda Oružanih snaga Rusije koji su im davali neophodnu podršku, na završetku operacije oslobađanja Artjomovska - navedeno je u saopštenju.

Ruska vojska otkrila je premještanje dvije ukrajinske brigade i jednog puka i nanijela im vatreni poraz, saopštio je za Sputnjik načelnik pres-cetra vojne grupacije „Centar“ Aleksandar Savčuk.

On je dodao da je u krasnolimanskom pravcu jedinica višecjevnog raketnog bacača „Smerč“ pogodila položaj ukrajinskih snaga, kao i da je ruska avijacija izvela napade na skladišta municije, uporišta i privremene položaje ukrajinske vojske na području naselja Jampolovka, Kremena, Černova i Dibrova.

Mediji: Rusija će nastaviti da uništava sisteme „patriot“ u Ukrajini

To što je Rusija uništila sistem „patriot“ u Kijevu ne treba da čudi, jer je to tek početak. Potpuno je logično očekivati nove gubitke među tim američkim kompleksima, navodi izdanje „Drajv“.

Prema navodima lista, jedan od sistema „patriot“ oštećen je u raketnom napadu na Kijev.

Kada je prvi put navedeno da bi američki PVO sistemi mogli biti isporučeni Ukrajini, postalo je jasno da će oni postati glavni cilj Rusije, na koji će ona usmjeriti svoje najnaprednije oružje, piše list.

Vremenom, kada su isporuke zvanično objavljene, Rusija je otvoreno saopštila da će ti sistemi biti prvi na spisku njenih ciljeva. „Patriot“ je bio osuđen na direktne napade ruskih snaga čim stigne u Ukrajinu i čim bude utvrđeno gdje se nalazi, navodi „Drajv“.

Autor teksta piše da Rusija čini upravo ono što se od nje očekivalo. Počela je od krajnje jednostavnih pokušaja da uništava baterije „patriota“, prije svega ciljanjem na njegove radarske komponente, uz korišćenje što manje količine savremenog oružja.

Onog trenutka kada je shvatila da to ne djeluje, iskoristila je vazdušne i balističke tipove raketa, kao što su različiti dronovi, krstareće rakete, „kindžal“ i „iskander“, koji izvode koordinisane i pravovremene udare u pokušaju da unište mrežu protivraketne odbrane Ukrajine, a posebno „patriot“.

Treba, međutim, zapamtiti, da protivvazduhoplovna, a posebno protivraketna odbrana, nije nikakvo čudo od oružja i neprobojni štit. Naravno, „patriot“ je vrlo napredan sistem, čak i u svojoj osnovnoj konfiguraciji, ali samo onda kada je duboko integrisan u veliku mrežu protivvazduhoplovne odbrane, navodi list.

Protivraketni sistem „patriot“ može biti efikasno napadnut, može biti uništen i može da zakaže, ocjenjuje autor teksta.

Mediji: Zapad sve više želi mir u Ukrajini

Mnoge evropske zemlje se nadaju da će se konflikt u Ukrajini završiti što je prije moguće, piše list „Hil“.

Mnoge zemlje, posebno u Evropi, sporije podržavaju Ukrajinu u nadi da će uskoro doći posljeratna epoha i da će moći da obnove saradnju sa Rusijom, navodi se u članku.

Pritom se ističe da je plan Ukrajine da napadne Krim politički i strateški i da nije baš najbolja ideja, prenosi Sputnik.

- Ukrajina je ispcrpljena i zavisi od međunarodne pomoći. Za nju je rizično da šalje svoje ograničene snage na Krim, koji je Rusija kontrolisala skoro deceniju i najvjerovatnije ga odbrambeno ojačala - zaključuje list.

Političari sa Zapada stalno govore o tome da bi Ukrajina morala da pobijedi Rusiju i sve više isporučuju oružja Kijevu. Kremlj tvrdi da vojna pomoć neće riješiti ništa već će samo produžiti stradanje ukrajinskog naroda, prenosi Sputnik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    6h 7m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    5h 41m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    4h 47m
    2
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    7h 8m
    0
  • Na autobuskoj stanici u Zagrebu ustaški simboli i poruka "Ubi Srbina"
    7h 57m
    2