Источни фронт, 453. дан: Уништени украјински хангари са наоружањем и муницијом на аеродрому „Дњепар“

22.05.2023. 17:25
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 453. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

У ослобођеном Артјомовску почело je уклањање мина. Дио украјинских трупа које су напустиле тај град пребацује се у правцу Купјанска и Красног Лимана. Руске снаге напредују у правцу Авдејевке и Марјинке. Њемачки канцелар Олаф Шолц поручио да ће Запад наоружавати Украјину и послије сукоба.

Уништена два далековода

Једна од највећих украјинских електрана искључена је због оштећења два далековода, саопштила је национална енергетска компанија Укренерго.

- У региону Дњепра оштећена су два високонапонска вода 330-750 кВ, што је довело до гашења једне од најмоћнијих електрана у региону - саопштио је Телеграм канал компаније.

Неколико трафостаница Укренерго такође је искључено због оштећења водова. Као резултат тога, искључени су потрошачи у граду Запорожју, који контролише Кијев, а оштећене су и електричне мреже у Дњепропетровској области.

Посјета Ли Хуија Русији до краја седмице

Посјета специјалног представника кинеске владе за евроазијска питања Ли Хуија Русији биће одржана до краја ове недјеље, пишу руски медији.

Претходно је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин рекао да ће специјални изасланик Кине посјетити Русију, Њемачку, Пољску, Украјину и Француску како би учествовао у консултацијама о рјешавању украјинске кризе.

НАТО: За сада нема консензуса у вези са чланством Украјине у Алијанси

НАТО ће прије или касније морати да разговара о гаранцијама безбједности за Украјину, али за сада није јасно како и када, изјавио је замјеник генералног секретара Алијансе Мирча Џоане на сједници Парламентарне скупштине НАТО-а у Луксмбургу.

- Проширење НАТО-а је политичка, а не техничка одлука. У историји ширења НАТО-а, од Турске и Грчке, до Шпаније и Португалије... Финске, а ускоро и Шведске, увијек је играла улогу комбинација реформи и спремности земље-кандидата с једне стране, и политичке спремности земаља организације да приме земљу – с друге стране. Ми као политичари морамо то да признамо. Знам да ћемо прије или касније морати да разговарамо о гаранцијама безбједности за Украјину... Не желим да журим са закључком када и како. Вјерујем да ће политика отворених врата остати реалност, и чим услови то дозволе, доћи ћемо до таквог разговора - рекао је Џоане.

Он је, такође, признао да у овом тренутку нема консензуса у вези с идејом чланства Украјине у НАТО-у, али да је то питање и даље предмет разговора чланица Алијансе.

Најновији извештај Министарства одбране Русије:

- Оружане снаге Русије су ударом високопрецизног оружја погодиле хангаре са наоружањем и муницијом и авионску технику на аеродрому „Дњепар“;

- На јужно-доњецком и запорошком правцу руске снаге ликвидирале су током протеклог дана више од 150 војника Оружаних снага Украјине;

- Руске снаге уништиле су складиште муниције 65. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у граду Орехов у Запорошкој области;

- У доњецком правцу ликвидирано је до 270 украјинских војника;

- У херсонском правцу Оружане снаге Русије уништиле су складиште муниције 123. бригаде територијалне одбране украјинске војске;

- У протекла 24 часа руски ПВО системи оборили су у ДНР украјински хеликоптер Ми-8, пресрели су пет ракета испаљених из ракетних система „хајмарс“ и уништили 17 дронова;

- Оружане снаге Русије уништиле су 98 артиљеријских јединица Оружаних снага Украјине на ватреним положајима;

- У Харковској области руске снаге пресјекле су дејства три украјинске диверзантске групе.

Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 428 авиона, 235 хеликоптера, 4.262 беспилотне летјелице, 424 противваздушна ракетна система, 9.257 тенкова и других оклопних борбених возила, 1.100 борбених возила за ракетне системе, 4.881 артиљеријско оруђе и минобацач, као и 10.379 јединица специјалних војних возила.

Часов Јар наредна тачка одбране украјинских снага

Основни дио украјинских снага из Артјомовска је отишао у Часов Јар, који ће постати наредна тачка одбране на путу ка упоришту Славјанск-Краматорск-Дружковка, саопштио је потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

- Непријатељ се повукао у област насеља Часов Јар. Тамо је извршено дјелимично пребацивање снага након попуњавања снага на купјанском и краснолиманском правцу, али су главне јединице остале управо у Часовом Јару. Сада је ово сљедеће насеље које украјинске снаге бранити, јер послије Часовог Јара тамо има неколико малих насеља, а даље су огромне територије до сљедећег огромног утврђеног подручја Славјанск-Краматорск-Дружковка. И снаге ће радити у овим правцима - објаснио је Марочко за телевизију „Русија 24“.

Спријечено пребацивање украјинских снага на запорошки фронт

Оружане снаге Русије су прецизним ударом на Дњепропетровск спријечиле ноћас пребацивање нове групе украјинских снага на запорошки фронт, изјавио је члан Главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов за Спутњик.

Према његовим ријечима, средства визуелне контроле и поруке које стижу од становника града свједоче о великим губицима међу украјинском војском.

Руске снаге напредују у правцу Авдејевке и Марјинке

Руска војска напредује у правцу Авдејевке и Марјинке, без обзира на пребацивање резерви Оружаних снага Украјине на то подручје, рекао је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин за телевизијски канал „Русија 24“.

- Не тако брзо, али ипак биљежимо напредовање – како и марјинском, тако и у авдејевском правцу - рекао је Пушилин.

Према његовим ријечима, у оба правца украјинска команда наставља да пребацује појачање и покушава да пробије руску одбрану.

У Артјомовску почело деминирање

У Артјомовску (украјински Бахмут) је почело деминирање након ослобођења, саопштио је лидер ДНР Денис Пушилин.

Он је истакао да ће у граду бити организован штаб за пружање помоћи на ослобођеним територијама.

Токио пружа Украјини свеобухватну помоћ

Јапански премијер Фумио Кишида обећао је на састанку са украјинским предсједником Владимиром Зеленским да ће Токио пружити Украјини свеобухватну помоћ, укључујући пријем рањених украјинских војника на лијечење.

Јапан ће Украјини предати и сто војних камиона и других возила, као и око 30 хиљада комплета војних оброка које користе припадници Снага самоодбране Јапана.

Уништено пет украјинских осматрачница у купјанском правцу

Припадници минобацачких јединица, тенкисти и посаде противтенковских ракетних система уништиле су пет украјинских осматрачница у купјанском правцу, изјавио је за Спутњик начелник прес-центра групе „Запад“ Сергеј Зибински.

Он је додао да је војска уз помоћ топова „хијацинт Б“ и хаубица „мста С“ уништила артиљеријско оруђе Д-20.

Према његовим ријечима, средства за ПВО и радиоелектронску борбу уништила су три украјинска извиђачка дрона.

Осим тога, ловци-бомбардери Су-34 извели су напад на концентрисање људства, наоружања и војне технике 14. посебне механизоване бригаде и јединица украјинске територијалне одбране, закључио је Зибински.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    2h 26m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    20h 28m
    7
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    22h 28m
    3
  • Трик како да укиселите купус
    22h 4m
    0
  • Шта возачи треба да редовно провјеравају?
    21h 14m
    0