Istočni front, 453. dan: Uništeni ukrajinski hangari sa naoružanjem i municijom na aerodromu „Dnjepar“

22.05.2023. 17:25
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 453. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

U oslobođenom Artjomovsku počelo je uklanjanje mina. Dio ukrajinskih trupa koje su napustile taj grad prebacuje se u pravcu Kupjanska i Krasnog Limana. Ruske snage napreduju u pravcu Avdejevke i Marjinke. Njemački kancelar Olaf Šolc poručio da će Zapad naoružavati Ukrajinu i poslije sukoba.

Uništena dva dalekovoda

Jedna od najvećih ukrajinskih elektrana isključena je zbog oštećenja dva dalekovoda, saopštila je nacionalna energetska kompanija Ukrenergo.

- U regionu Dnjepra oštećena su dva visokonaponska voda 330-750 kV, što je dovelo do gašenja jedne od najmoćnijih elektrana u regionu - saopštio je Telegram kanal kompanije.

Nekoliko trafostanica Ukrenergo takođe je isključeno zbog oštećenja vodova. Kao rezultat toga, isključeni su potrošači u gradu Zaporožju, koji kontroliše Kijev, a oštećene su i električne mreže u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Posjeta Li Huija Rusiji do kraja sedmice

Posjeta specijalnog predstavnika kineske vlade za evroazijska pitanja Li Huija Rusiji biće održana do kraja ove nedjelje, pišu ruski mediji.

Prethodno je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao da će specijalni izaslanik Kine posjetiti Rusiju, Njemačku, Poljsku, Ukrajinu i Francusku kako bi učestvovao u konsultacijama o rješavanju ukrajinske krize.

NATO: Za sada nema konsenzusa u vezi sa članstvom Ukrajine u Alijansi

NATO će prije ili kasnije morati da razgovara o garancijama bezbjednosti za Ukrajinu, ali za sada nije jasno kako i kada, izjavio je zamjenik generalnog sekretara Alijanse Mirča Džoane na sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a u Luksmburgu.

- Proširenje NATO-a je politička, a ne tehnička odluka. U istoriji širenja NATO-a, od Turske i Grčke, do Španije i Portugalije... Finske, a uskoro i Švedske, uvijek je igrala ulogu kombinacija reformi i spremnosti zemlje-kandidata s jedne strane, i političke spremnosti zemalja organizacije da prime zemlju – s druge strane. Mi kao političari moramo to da priznamo. Znam da ćemo prije ili kasnije morati da razgovaramo o garancijama bezbjednosti za Ukrajinu... Ne želim da žurim sa zaključkom kada i kako. Vjerujem da će politika otvorenih vrata ostati realnost, i čim uslovi to dozvole, doći ćemo do takvog razgovora - rekao je Džoane.

On je, takođe, priznao da u ovom trenutku nema konsenzusa u vezi s idejom članstva Ukrajine u NATO-u, ali da je to pitanje i dalje predmet razgovora članica Alijanse.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije su udarom visokopreciznog oružja pogodile hangare sa naoružanjem i municijom i avionsku tehniku na aerodromu „Dnjepar“;

- Na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu ruske snage likvidirale su tokom proteklog dana više od 150 vojnika Oružanih snaga Ukrajine;

- Ruske snage uništile su skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u gradu Orehov u Zaporoškoj oblasti;

- U donjeckom pravcu likvidirano je do 270 ukrajinskih vojnika;

- U hersonskom pravcu Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 123. brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske;

- U protekla 24 časa ruski PVO sistemi oborili su u DNR ukrajinski helikopter Mi-8, presreli su pet raketa ispaljenih iz raketnih sistema „hajmars“ i uništili 17 dronova;

- Oružane snage Rusije uništile su 98 artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine na vatrenim položajima;

- U Harkovskoj oblasti ruske snage presjekle su dejstva tri ukrajinske diverzantske grupe.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 428 aviona, 235 helikoptera, 4.262 bespilotne letjelice, 424 protivvazdušna raketna sistema, 9.257 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.100 borbenih vozila za raketne sisteme, 4.881 artiljerijsko oruđe i minobacač, kao i 10.379 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Časov Jar naredna tačka odbrane ukrajinskih snaga

Osnovni dio ukrajinskih snaga iz Artjomovska je otišao u Časov Jar, koji će postati naredna tačka odbrane na putu ka uporištu Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka, saopštio je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Neprijatelj se povukao u oblast naselja Časov Jar. Tamo je izvršeno djelimično prebacivanje snaga nakon popunjavanja snaga na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu, ali su glavne jedinice ostale upravo u Časovom Jaru. Sada je ovo sljedeće naselje koje ukrajinske snage braniti, jer poslije Časovog Jara tamo ima nekoliko malih naselja, a dalje su ogromne teritorije do sljedećeg ogromnog utvrđenog područja Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka. I snage će raditi u ovim pravcima - objasnio je Maročko za televiziju „Rusija 24“.

Spriječeno prebacivanje ukrajinskih snaga na zaporoški front

Oružane snage Rusije su preciznim udarom na Dnjepropetrovsk spriječile noćas prebacivanje nove grupe ukrajinskih snaga na zaporoški front, izjavio je član Glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, sredstva vizuelne kontrole i poruke koje stižu od stanovnika grada svjedoče o velikim gubicima među ukrajinskom vojskom.

Ruske snage napreduju u pravcu Avdejevke i Marjinke

Ruska vojska napreduje u pravcu Avdejevke i Marjinke, bez obzira na prebacivanje rezervi Oružanih snaga Ukrajine na to područje, rekao je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.

- Ne tako brzo, ali ipak bilježimo napredovanje – kako i marjinskom, tako i u avdejevskom pravcu - rekao je Pušilin.

Prema njegovim riječima, u oba pravca ukrajinska komanda nastavlja da prebacuje pojačanje i pokušava da probije rusku odbranu.

U Artjomovsku počelo deminiranje

U Artjomovsku (ukrajinski Bahmut) je počelo deminiranje nakon oslobođenja, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

On je istakao da će u gradu biti organizovan štab za pružanje pomoći na oslobođenim teritorijama.

Tokio pruža Ukrajini sveobuhvatnu pomoć

Japanski premijer Fumio Kišida obećao je na sastanku sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim da će Tokio pružiti Ukrajini sveobuhvatnu pomoć, uključujući prijem ranjenih ukrajinskih vojnika na liječenje.

Japan će Ukrajini predati i sto vojnih kamiona i drugih vozila, kao i oko 30 hiljada kompleta vojnih obroka koje koriste pripadnici Snaga samoodbrane Japana.

Uništeno pet ukrajinskih osmatračnica u kupjanskom pravcu

Pripadnici minobacačkih jedinica, tenkisti i posade protivtenkovskih raketnih sistema uništile su pet ukrajinskih osmatračnica u kupjanskom pravcu, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

On je dodao da je vojska uz pomoć topova „hijacint B“ i haubica „msta S“ uništila artiljerijsko oruđe D-20.

Prema njegovim riječima, sredstva za PVO i radioelektronsku borbu uništila su tri ukrajinska izviđačka drona.

Osim toga, lovci-bombarderi Su-34 izveli su napad na koncentrisanje ljudstva, naoružanja i vojne tehnike 14. posebne mehanizovane brigade i jedinica ukrajinske teritorijalne odbrane, zaključio je Zibinski.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    4h 2m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    22h 4m
    8
  • Trik kako da ukiselite kupus
    23h 40m
    0
  • Šta vozači treba da redovno provjeravaju?
    22h 50m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    3h 36m
    0