Источни фронт, 454. дан: Руска ПВО пресрела 13 пројектила „хајмарс“ и „ураган“

23.05.2023. 16:05
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ srna.rs

У току је 454. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

У гранатирању Белгородске области у понедјељак рањено је 12 особа, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков. Војска наставља са чишћењем територије. Руске снаге ракетирале су украјнски аеродром „Дњепар“, уништена је авионска техника, као и хангари са наоружањем и муницијом.

Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:

- Оружане снаге Русије су у правцу Купјанска ликвидирале више од 110 непријатељских војника и уништиле два оклопна возила;

- Руске снаге су на подручју Јужног Доњецка и Запорожја ликвидирале више од 150 украјинских војника;

- Оружане снаге Русије уништиле су два складишта муниције украјинских снага на подручју насеља Верхњекаменско и Ступочки у ДНР;

- Украјинска војска је у правцу Красног Лимана изгубила више од 65 војника;

- Оружане снаге Русије уништиле су командни пункт 24. механизоване бригаде украјинске војске у региону Торецка;

- Оружане снаге Русије су током претходног дана у правцу Доњецка ликвидирале готово 375 непријатељских војника;

- Руска ПВО је у току протекла 24 часа пресрела 13 пројектила „хајмарс“ и „ураган“ и оборила 11 украјинских дронова,

- У правцу Херсона Кијев је изгубио више од 20 припадника и хаубицу „мста-Б“.

„У Артјомовску остају групе украјинских војника које су заборавили и оставили при повлачењу“

Савјетник вршиоца дужности лидера ДНР Јан Гагин изјавио је за ТВ „Русија 1“ да у Артјомовску остају групе украјинских војника које су заборавили и оставили при повлачењу, а руске снаге их откривају током чишћења територије.

- Што се тиче тога да у Артјомовску има украјинских војника, није ријеч о системским јединицама. Ма колико говорили да још увијек покушавају да контролишу Артјомовск, то није тачно. То је лаж. Ради се, прије свега, о оним војницима или групама војника које су једноставно заборавили и оставили приликом повлачења. Да, има таквих, проналазимо их. Такозвано чишћење се свакодневно одвија - рекао је Гагин.

Аустрија не испоручује оружје Кијеву

Аустрија не испоручује оружје Кијеву и не учествује у обуци украјинских војника, изјавила је аустријска министарка одбране Клаудија Танер по доласку на састанак министара одбране ЕУ.

Рањено 12 особа у гранатирању Белгородске области Русије

У гранатирању Белгородске области Русије рањено је 12 особа, саопштио је на свом Телеграму губернатор области Вјачеслав Гладков.

- Стамбени објекти и цивили гађани су ракетним системима, експлозивне направе бацане су из квадрокоптера. У нападу је повријеђено 12 цивила, штета је забиљежена на 29 приватних стамбених кућа и три аутомобила - написао је Гладков.

Он је подсјетио да су у понедјељак ујутру украјинске снаге отвориле минобацачку и артиљеријску ватру на Грајворонски градски округ. Под ватром су се нашли град Грајворон и околна села Головчино, Антоновка, Козинка, Сподарјушено, Гора Подол, Глотово, Замостје, Безимено, Заречје, Мокра Орловка и Новостројевка.

Он је додао да је 14 насеља остало без струје.

Песков: Испорука западног наоружања Кијеву неће суштински промијенити ситуацију

Испорука западног наоружања Кијеву, укључујући авионе Ф-16, неће суштински промијенити ситуацију, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Раније је лист „Политико“, позивајући се на савјетника украјинског министра одбране Јурија Сака, објавио да Холандија може да постане прва земља која ће Кијеву испоручити ловце Ф-16.

Контраофанзива ускоро

Шеф војне обавештајне службе Украјине Кирил Буданов изјавио је у интервјуу јапанском телевизијском каналу „НХК“ да ће контраофанзива почети ускоро, за њу су већ направљене минималне залихе наоружања.

- За успјешан наставак операције биће неопходно набавити много оружја и муниције - додао је Буданов.

Он је рекао да сматра да ће руска страна вјероватно пружати отпор и да ће тешке борбе бити дуготрајне.

Борељ се залаже за повећање специјалног фонда ЕУ за компензацију војних испорука Украјини

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ залаже се за повећање специјалног фонда ЕУ за компензацију војних испорука Украјини, јер су, према његовим ријечима, захтјеви за компензацију за већ извршене испоруке достигле 10 милијарди евра.

- Земље-чланице су нам доставиле рачуне на десет милијарди, што је много више од очекиваног - рекао је Борељ новинарима у Бриселу уочи састанка министара одбране.

Ванбуџетски Европски фонд за мир Европска унија је формирала у марту 2021. како би повећала способност спријечавања сукоба и јачала међународну безбједност. Рачунало се да ће се фонд кретати у оквиру око 5,7 милијарди евра за период 2021-2027. године. Међутим, већина средстава из овог фонда већ је издвојена за делимичну компензацију средстава које су државе-чланице ЕУ утрошиле за пружање војне помоћи Украјини. Раније је Борељ предложио да се из средстава фонда издвоји додатних милијарду евра за финансирање испоруке муниције Украјини.

Оборене беспилотне летјелице

Руски системи за противваздушну одбрану су оборили беспилотне летјелице изнад Белгорода и Белгородске области, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков. У нападу није било жртава.

Јединице групе снага „Запад“ спријечиле су покушај пребацивања стратешких резерви Оружаних снага Украјине у купјанском правцу, саопштио је начелник прес-центра групе „Запад“ Сергеј Зибински.

Он је истакао да је уништена осматрачница, четири земунице и два вода украјинске војске.

Такође је навео да су посаде ловаца-бомбардера Су-34 извеле напад на привремену базу 115. посебне бригаде територијалне одбране украјинске војске.

Артјомовск је званично име града

Вршилац дужности предсједника Доњецке Народне Републике /ДНР/ Денис Пушилин рекао је данас да, на основу Закона те Републике, недавно ослобођени град у Донбасу носи име Артјомовск, а не Бахмут.

Пушилин је подсјетио да је град носио име Бахмут прије Октобарске револуције и да су то користиле украјинске власти, те да је то сада неприхватљиво.

- Бахмут је име из периода Руског царва, али под влашћу СССР-а звао се Артјомовск. У декрету се наводи да се од 11. маја 2014. године, када је проглашена ДНР, враћају сва имена градова и области унутар граница Доњецка - подсјетио је Пушилин.

Он је закључио да се град сада зове Артјемовск и да је то сада и коначно јасно.

Пушилин је најавио да ће отићи у Артјемовск како би извршио процјену радова на обнови града и цивилних служби.

Оснивач руске војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин објавио је у суботу 20. маја да су руске снаге преузеле потпуну контролу над Артјомовском након више од 220 дана борбу. Дан касније је руског Министарство одбране објавило да је окончано ослобођење града.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    2h 27m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    20h 29m
    7
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    22h 29m
    3
  • Трик како да укиселите купус
    22h 5m
    0
  • Шта возачи треба да редовно провјеравају?
    21h 15m
    0