Istočni front, 454. dan: Ruska PVO presrela 13 projektila „hajmars“ i „uragan“

23.05.2023. 16:05
0
IZVOR: sputnikportal.rs/ srna.rs

U toku je 454. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

U granatiranju Belgorodske oblasti u ponedjeljak ranjeno je 12 osoba, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov. Vojska nastavlja sa čišćenjem teritorije. Ruske snage raketirale su ukrajnski aerodrom „Dnjepar“, uništena je avionska tehnika, kao i hangari sa naoružanjem i municijom.

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije su u pravcu Kupjanska likvidirale više od 110 neprijateljskih vojnika i uništile dva oklopna vozila;

- Ruske snage su na području Južnog Donjecka i Zaporožja likvidirale više od 150 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije ukrajinskih snaga na području naselja Verhnjekamensko i Stupočki u DNR;

- Ukrajinska vojska je u pravcu Krasnog Limana izgubila više od 65 vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su komandni punkt 24. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u regionu Torecka;

- Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana u pravcu Donjecka likvidirale gotovo 375 neprijateljskih vojnika;

- Ruska PVO je u toku protekla 24 časa presrela 13 projektila „hajmars“ i „uragan“ i oborila 11 ukrajinskih dronova,

- U pravcu Hersona Kijev je izgubio više od 20 pripadnika i haubicu „msta-B“.

„U Artjomovsku ostaju grupe ukrajinskih vojnika koje su zaboravili i ostavili pri povlačenju“

Savjetnik vršioca dužnosti lidera DNR Jan Gagin izjavio je za TV „Rusija 1“ da u Artjomovsku ostaju grupe ukrajinskih vojnika koje su zaboravili i ostavili pri povlačenju, a ruske snage ih otkrivaju tokom čišćenja teritorije.

- Što se tiče toga da u Artjomovsku ima ukrajinskih vojnika, nije riječ o sistemskim jedinicama. Ma koliko govorili da još uvijek pokušavaju da kontrolišu Artjomovsk, to nije tačno. To je laž. Radi se, prije svega, o onim vojnicima ili grupama vojnika koje su jednostavno zaboravili i ostavili prilikom povlačenja. Da, ima takvih, pronalazimo ih. Takozvano čišćenje se svakodnevno odvija - rekao je Gagin.

Austrija ne isporučuje oružje Kijevu

Austrija ne isporučuje oružje Kijevu i ne učestvuje u obuci ukrajinskih vojnika, izjavila je austrijska ministarka odbrane Klaudija Taner po dolasku na sastanak ministara odbrane EU.

Ranjeno 12 osoba u granatiranju Belgorodske oblasti Rusije

U granatiranju Belgorodske oblasti Rusije ranjeno je 12 osoba, saopštio je na svom Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

- Stambeni objekti i civili gađani su raketnim sistemima, eksplozivne naprave bacane su iz kvadrokoptera. U napadu je povrijeđeno 12 civila, šteta je zabilježena na 29 privatnih stambenih kuća i tri automobila - napisao je Gladkov.

On je podsjetio da su u ponedjeljak ujutru ukrajinske snage otvorile minobacačku i artiljerijsku vatru na Grajvoronski gradski okrug. Pod vatrom su se našli grad Grajvoron i okolna sela Golovčino, Antonovka, Kozinka, Spodarjušeno, Gora Podol, Glotovo, Zamostje, Bezimeno, Zarečje, Mokra Orlovka i Novostrojevka.

On je dodao da je 14 naselja ostalo bez struje.

Peskov: Isporuka zapadnog naoružanja Kijevu neće suštinski promijeniti situaciju

Isporuka zapadnog naoružanja Kijevu, uključujući avione F-16, neće suštinski promijeniti situaciju, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Ranije je list „Politiko“, pozivajući se na savjetnika ukrajinskog ministra odbrane Jurija Saka, objavio da Holandija može da postane prva zemlja koja će Kijevu isporučiti lovce F-16.

Kontraofanziva uskoro

Šef vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov izjavio je u intervjuu japanskom televizijskom kanalu „NHK“ da će kontraofanziva početi uskoro, za nju su već napravljene minimalne zalihe naoružanja.

- Za uspješan nastavak operacije biće neophodno nabaviti mnogo oružja i municije - dodao je Budanov.

On je rekao da smatra da će ruska strana vjerovatno pružati otpor i da će teške borbe biti dugotrajne.

Borelj se zalaže za povećanje specijalnog fonda EU za kompenzaciju vojnih isporuka Ukrajini

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj zalaže se za povećanje specijalnog fonda EU za kompenzaciju vojnih isporuka Ukrajini, jer su, prema njegovim riječima, zahtjevi za kompenzaciju za već izvršene isporuke dostigle 10 milijardi evra.

- Zemlje-članice su nam dostavile račune na deset milijardi, što je mnogo više od očekivanog - rekao je Borelj novinarima u Briselu uoči sastanka ministara odbrane.

Vanbudžetski Evropski fond za mir Evropska unija je formirala u martu 2021. kako bi povećala sposobnost spriječavanja sukoba i jačala međunarodnu bezbjednost. Računalo se da će se fond kretati u okviru oko 5,7 milijardi evra za period 2021-2027. godine. Međutim, većina sredstava iz ovog fonda već je izdvojena za delimičnu kompenzaciju sredstava koje su države-članice EU utrošile za pružanje vojne pomoći Ukrajini. Ranije je Borelj predložio da se iz sredstava fonda izdvoji dodatnih milijardu evra za finansiranje isporuke municije Ukrajini.

Oborene bespilotne letjelice

Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu su oborili bespilotne letjelice iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov. U napadu nije bilo žrtava.

Jedinice grupe snaga „Zapad“ spriječile su pokušaj prebacivanja strateških rezervi Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu, saopštio je načelnik pres-centra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

On je istakao da je uništena osmatračnica, četiri zemunice i dva voda ukrajinske vojske.

Takođe je naveo da su posade lovaca-bombardera Su-34 izvele napad na privremenu bazu 115. posebne brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske.

Artjomovsk je zvanično ime grada

Vršilac dužnosti predsjednika Donjecke Narodne Republike /DNR/ Denis Pušilin rekao je danas da, na osnovu Zakona te Republike, nedavno oslobođeni grad u Donbasu nosi ime Artjomovsk, a ne Bahmut.

Pušilin je podsjetio da je grad nosio ime Bahmut prije Oktobarske revolucije i da su to koristile ukrajinske vlasti, te da je to sada neprihvatljivo.

- Bahmut je ime iz perioda Ruskog carva, ali pod vlašću SSSR-a zvao se Artjomovsk. U dekretu se navodi da se od 11. maja 2014. godine, kada je proglašena DNR, vraćaju sva imena gradova i oblasti unutar granica Donjecka - podsjetio je Pušilin.

On je zaključio da se grad sada zove Artjemovsk i da je to sada i konačno jasno.

Pušilin je najavio da će otići u Artjemovsk kako bi izvršio procjenu radova na obnovi grada i civilnih službi.

Osnivač ruske vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin objavio je u subotu 20. maja da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Artjomovskom nakon više od 220 dana borbu. Dan kasnije je ruskog Ministarstvo odbrane objavilo da je okončano oslobođenje grada.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    5h 37m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    23h 39m
    8
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    5h 11m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    4h 17m
    1
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    6h 38m
    0