Источни фронт, 460. дан: Руска војска одбила два напада украјинских диверзантско-јуришних група

29.05.2023. 14:09
0
ИЗВОР: in4s.net/sputnikportal.rs

У току је 460. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Руска војска осујетила покушај украјинских снага да јуришним дроном нападну Запорошку нуклеарку. Руски ПВО системи одбили ракетни напад украјинске војске у Запорошкој области. Руским борцима у ДНР предати противдронски системи, саопштио Рамзан Кадиров.

У Одеској области оштећени објекти инфраструктуре

Објекти лучке инфраструктуре оштећени су у Одеској области, саопштио је савјетник војне администрације тог региона Сергеј Братчук, не наводећи друге детаље. Он је прецизирао да је ваздушна опасност током ноћи у тој области трајала готово четири сата.

Током ноћи ваздушна опасност била је објављена на цијелој територији Украјине. Експлозије су одјекивале у Кијевској, Полтавској, Виницкој, Черкаској, Одеској, Хмељницкој и Лавовској области.

Руска војска одбила два напада украјинских диверзантско-јуришних група, пренио је Спутњик.

Одреди руске војне групације „Југ“ одбили су два напада украјинских диверзантско-јуришних група у александровско-артјомовском и авдејевском правцу, саопштио је представник те групације Вадим Астафјев.

Медији: Зеленски се плаши да објави контраофанзиву

Предсједник Украјине Владимир Зеленски плаши се да објави контраофанзиву, јер сумња у побједу Украјине, без обзира на подршку западних земаља, пише „Asia Times“.

- Он се колеба, без обзира на то што су Оружане снаге Украјине снабдијевене америчким и европским наоружањем, укључујући тенкове ‘леопард’, јер Украјина неће моћи да води битку у ваздуху, а западно наоружање би могло лоше да ради због прекида сигнала - наводи лист.

Многи експерти сматрају да руска војска знатно превазилази украјинске снаге и по бројности и по техници, додаје аутор чланка.

Централноафричка Република жели руску војну базу на својој територији

Власти Централноафричке Републике заинтересоване су за размјештање руске војне базе на својој територији, изјавио је амбасадор те земље у Москви Леон Додону Пунагаза у интервјуу за „Известија“.

- Наша земља је била прва у Африци која се супротставила Французима и њиховом војном присуству у земљи. Сада нам је потребна руска војна база, у којој би могло бити пет до десет хиљада војника - рекао је амбасадор.

Дипломата је додао да је подизање руске заставе у бившој француској војној бази у Централноафричкој Републици знак да је та земља коначно „протјерала Французе“ и да ће сада „Русија бити заједно са Централноафричком Републиком“.

Путин потписао: Раскинут Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи

Руски предсједник Владимир Путин потписао је закон о раскиду Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи.

Одговарајући документ објављен је на званичном интернет порталу правних информација, преноси Спутник.

Претходно је, 10. маја објављено да Русија раскида овај споразум, а руски лидер именовао је замјеника министра спољних послова Сергеја Рјабкова за свог представника када се то питање буде разматрало у парламенту.

Раније је Рјабков изјавио да је Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи застарео и постао је реликт прошлости у ситуацији када се војно-политичка ситуација у Европи погоршала због политике западних земаља.

Споразум је потписан у Паризу 1990. године, а у Истанбулу је 1999. године потписана обновљена верзија документа.

Тај документ су ратификовале само четири државе – Русија, Бјелорусија, Казахстан и Украјина.

Русија је 2007. године суспендовала учешће у Споразуму док земље НАТО не ратификују документ и не почну да га испуњавају.

Кремљ: Хитно попунити вакуум у области контроле над наоружањем

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Москва не очекује никакве директне посљедице од раскида споразума, пошто је то ионако био мртав механизам.

- Ипак, вакуум који је настао у области контроле над наоружањем потребно је под хитно попунити - рекао је Песков новинарима.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    16h 41m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 37m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    15h 41m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    12h 34m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    14h 31m
    0