Istočni front, 460. dan: Ruska vojska odbila dva napada ukrajinskih diverzantsko-jurišnih grupa

29.05.2023. 14:09
0
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

U toku je 460. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ruska vojska osujetila pokušaj ukrajinskih snaga da jurišnim dronom napadnu Zaporošku nuklearku. Ruski PVO sistemi odbili raketni napad ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti. Ruskim borcima u DNR predati protivdronski sistemi, saopštio Ramzan Kadirov.

U Odeskoj oblasti oštećeni objekti infrastrukture

Objekti lučke infrastrukture oštećeni su u Odeskoj oblasti, saopštio je savjetnik vojne administracije tog regiona Sergej Bratčuk, ne navodeći druge detalje. On je precizirao da je vazdušna opasnost tokom noći u toj oblasti trajala gotovo četiri sata.

Tokom noći vazdušna opasnost bila je objavljena na cijeloj teritoriji Ukrajine. Eksplozije su odjekivale u Kijevskoj, Poltavskoj, Vinickoj, Čerkaskoj, Odeskoj, Hmeljnickoj i Lavovskoj oblasti.

Ruska vojska odbila dva napada ukrajinskih diverzantsko-jurišnih grupa, prenio je Sputnjik.

Odredi ruske vojne grupacije „Jug“ odbili su dva napada ukrajinskih diverzantsko-jurišnih grupa u aleksandrovsko-artjomovskom i avdejevskom pravcu, saopštio je predstavnik te grupacije Vadim Astafjev.

Mediji: Zelenski se plaši da objavi kontraofanzivu

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski plaši se da objavi kontraofanzivu, jer sumnja u pobjedu Ukrajine, bez obzira na podršku zapadnih zemalja, piše „Asia Times“.

- On se koleba, bez obzira na to što su Oružane snage Ukrajine snabdijevene američkim i evropskim naoružanjem, uključujući tenkove ‘leopard’, jer Ukrajina neće moći da vodi bitku u vazduhu, a zapadno naoružanje bi moglo loše da radi zbog prekida signala - navodi list.

Mnogi eksperti smatraju da ruska vojska znatno prevazilazi ukrajinske snage i po brojnosti i po tehnici, dodaje autor članka.

Centralnoafrička Republika želi rusku vojnu bazu na svojoj teritoriji

Vlasti Centralnoafričke Republike zainteresovane su za razmještanje ruske vojne baze na svojoj teritoriji, izjavio je ambasador te zemlje u Moskvi Leon Dodonu Punagaza u intervjuu za „Izvestija“.

- Naša zemlja je bila prva u Africi koja se suprotstavila Francuzima i njihovom vojnom prisustvu u zemlji. Sada nam je potrebna ruska vojna baza, u kojoj bi moglo biti pet do deset hiljada vojnika - rekao je ambasador.

Diplomata je dodao da je podizanje ruske zastave u bivšoj francuskoj vojnoj bazi u Centralnoafričkoj Republici znak da je ta zemlja konačno „protjerala Francuze“ i da će sada „Rusija biti zajedno sa Centralnoafričkom Republikom“.

Putin potpisao: Raskinut Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o raskidu Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

Odgovarajući dokument objavljen je na zvaničnom internet portalu pravnih informacija, prenosi Sputnik.

Prethodno je, 10. maja objavljeno da Rusija raskida ovaj sporazum, a ruski lider imenovao je zamjenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova za svog predstavnika kada se to pitanje bude razmatralo u parlamentu.

Ranije je Rjabkov izjavio da je Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi zastareo i postao je relikt prošlosti u situaciji kada se vojno-politička situacija u Evropi pogoršala zbog politike zapadnih zemalja.

Sporazum je potpisan u Parizu 1990. godine, a u Istanbulu je 1999. godine potpisana obnovljena verzija dokumenta.

Taj dokument su ratifikovale samo četiri države – Rusija, Bjelorusija, Kazahstan i Ukrajina.

Rusija je 2007. godine suspendovala učešće u Sporazumu dok zemlje NATO ne ratifikuju dokument i ne počnu da ga ispunjavaju.

Kremlj: Hitno popuniti vakuum u oblasti kontrole nad naoružanjem

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva ne očekuje nikakve direktne posljedice od raskida sporazuma, pošto je to ionako bio mrtav mehanizam.

- Ipak, vakuum koji je nastao u oblasti kontrole nad naoružanjem potrebno je pod hitno popuniti - rekao je Peskov novinarima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    5h 21m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    18h 18m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    2h 32m
    2
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    16h 40m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    18h 54m
    3