Istočni front, 460. dan: Ruska vojska odbila dva napada ukrajinskih diverzantsko-jurišnih grupa

29.05.2023. 14:09
0
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

U toku je 460. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ruska vojska osujetila pokušaj ukrajinskih snaga da jurišnim dronom napadnu Zaporošku nuklearku. Ruski PVO sistemi odbili raketni napad ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti. Ruskim borcima u DNR predati protivdronski sistemi, saopštio Ramzan Kadirov.

U Odeskoj oblasti oštećeni objekti infrastrukture

Objekti lučke infrastrukture oštećeni su u Odeskoj oblasti, saopštio je savjetnik vojne administracije tog regiona Sergej Bratčuk, ne navodeći druge detalje. On je precizirao da je vazdušna opasnost tokom noći u toj oblasti trajala gotovo četiri sata.

Tokom noći vazdušna opasnost bila je objavljena na cijeloj teritoriji Ukrajine. Eksplozije su odjekivale u Kijevskoj, Poltavskoj, Vinickoj, Čerkaskoj, Odeskoj, Hmeljnickoj i Lavovskoj oblasti.

Ruska vojska odbila dva napada ukrajinskih diverzantsko-jurišnih grupa, prenio je Sputnjik.

Odredi ruske vojne grupacije „Jug“ odbili su dva napada ukrajinskih diverzantsko-jurišnih grupa u aleksandrovsko-artjomovskom i avdejevskom pravcu, saopštio je predstavnik te grupacije Vadim Astafjev.

Mediji: Zelenski se plaši da objavi kontraofanzivu

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski plaši se da objavi kontraofanzivu, jer sumnja u pobjedu Ukrajine, bez obzira na podršku zapadnih zemalja, piše „Asia Times“.

- On se koleba, bez obzira na to što su Oružane snage Ukrajine snabdijevene američkim i evropskim naoružanjem, uključujući tenkove ‘leopard’, jer Ukrajina neće moći da vodi bitku u vazduhu, a zapadno naoružanje bi moglo loše da radi zbog prekida signala - navodi list.

Mnogi eksperti smatraju da ruska vojska znatno prevazilazi ukrajinske snage i po brojnosti i po tehnici, dodaje autor članka.

Centralnoafrička Republika želi rusku vojnu bazu na svojoj teritoriji

Vlasti Centralnoafričke Republike zainteresovane su za razmještanje ruske vojne baze na svojoj teritoriji, izjavio je ambasador te zemlje u Moskvi Leon Dodonu Punagaza u intervjuu za „Izvestija“.

- Naša zemlja je bila prva u Africi koja se suprotstavila Francuzima i njihovom vojnom prisustvu u zemlji. Sada nam je potrebna ruska vojna baza, u kojoj bi moglo biti pet do deset hiljada vojnika - rekao je ambasador.

Diplomata je dodao da je podizanje ruske zastave u bivšoj francuskoj vojnoj bazi u Centralnoafričkoj Republici znak da je ta zemlja konačno „protjerala Francuze“ i da će sada „Rusija biti zajedno sa Centralnoafričkom Republikom“.

Putin potpisao: Raskinut Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o raskidu Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

Odgovarajući dokument objavljen je na zvaničnom internet portalu pravnih informacija, prenosi Sputnik.

Prethodno je, 10. maja objavljeno da Rusija raskida ovaj sporazum, a ruski lider imenovao je zamjenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova za svog predstavnika kada se to pitanje bude razmatralo u parlamentu.

Ranije je Rjabkov izjavio da je Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi zastareo i postao je relikt prošlosti u situaciji kada se vojno-politička situacija u Evropi pogoršala zbog politike zapadnih zemalja.

Sporazum je potpisan u Parizu 1990. godine, a u Istanbulu je 1999. godine potpisana obnovljena verzija dokumenta.

Taj dokument su ratifikovale samo četiri države – Rusija, Bjelorusija, Kazahstan i Ukrajina.

Rusija je 2007. godine suspendovala učešće u Sporazumu dok zemlje NATO ne ratifikuju dokument i ne počnu da ga ispunjavaju.

Kremlj: Hitno popuniti vakuum u oblasti kontrole nad naoružanjem

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva ne očekuje nikakve direktne posljedice od raskida sporazuma, pošto je to ionako bio mrtav mehanizam.

- Ipak, vakuum koji je nastao u oblasti kontrole nad naoružanjem potrebno je pod hitno popuniti - rekao je Peskov novinarima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočni front, 583. dan: Ruski sistemi PVO za nedelju dana uništili 185 ukrajinskih dronova Istočni front, 583. dan: Ruski sistemi PVO za nedelju dana uništili 185 ukrajinskih dronova
Istočni front, 582. dan: Ruska vojska poboljšala položaje na prvoj liniji fronta Istočni front, 582. dan: Ruska vojska poboljšala položaje na prvoj liniji fronta
Istočni front, 581. dan: Uništeno ukrajinsko skladište municije Istočni front, 581. dan: Uništeno ukrajinsko skladište municije
Najčitanije
 • "Dani tikve" okupili veliki broj izlagača i posjetilaca (FOTO)
  9h 40m
  0
 • Najveću tikvu uzgojila Bojana Milanović iz Prijepolja
  9h 14m
  0
 • Aktivan humanitarni broj 17092 za našu Magdalenu!
  13h 57m
  0
 • Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i majka im Sofija
  15h 14m
  0
 • Tijela trojice Srba ubijenih u Banjskoj predata porodicama
  9h 6m
  1