Источни фронт, 466. дан: Оборен украјински Су-27, Ми-8 и 16 дронова

04.06.2023. 12:34
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 466. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Украјинске снаге су током читаве суботе гађале насеља Шебекинског градског округа Белгородске области Русије. У нападима су погинуле двије особе. Руска ПВО оборила је претходног дана украјински Су-27, Ми-8 и 16 дронова. Изнад Крима оборена беспилотна летјелица.

У Белгороду се активирао систем ПВО, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.

Оперативне службе су изашле на терен да процене последице.

На војном аеродрому код града Кропивницки у Криворошкој области оштећене су неке зграде, саопштио је портпарол Ваздушних снага украјинске војске Јуриј Игнат.

Према његовим ријечима, током ноћи се на аеродрому догодило неколико експлозија, у којима су оштећени инфраструктурни објекти.

Група снага „Дњепар“ уништила је два чамца Оружаних снага Украјине и два камионета приликом њиховог покушаја форсирања Дњепра и изласка на острва Велики и Бокајевски. У нападу је убијено 37 украјинских војника, а 23 су рањена, саопштио је представних хитних служби региона.

Оружане снаге Украјине ноћас су гранатирале Шебекински и Волоконовски округ Белгородске области, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков.

- Ноћас је било прилично немирно у Белгородској области. Много објеката је оштећено. Нема информација о повријеђенима - написао је Гладков на Телеграму.

Како је саопштио, данас се у центрима за привремени смештај у области налази преко 4.000 људи којима је пружена сва неопходна помоћ.

Руске ПВО снаге обориле су током ноћи пет украјинских дронова, а још четири су онеспособљена и приземљена средствима за електронско ратовање. У нападу није било жртава и повријеђених, саопштио је шеф Крима Сергеј Аксјонов.

Он је додао да је у једном приватном домаћинству у мјесту Џанкоје пронађена једна неексплодирана беспилотна летјелица.

Без разговора о испорукама муниције Кијеву

Јужнокорејски министар одбране Ли Џонг Суб je током састанка са високим представником ЕУ за спољну политику Жозепом Борељом није разговарао о испорукама муниције Кијеву, како је раније Борељ изјавио, преноси агенција Јонхап, позивајући се на Министарство одбране Јужне Кореје.

- Европска унија једнострано је изразила став да је за побољшање ситуације у (конфликту) са Русијом, Украјини потребна подршка система наоружања и других, а муниција је један од важних видова такве помоћи. С обзиром да подршка Украјине муницијом није била предмет расправе, (ова тема) више се није покретала у дијалогу - наводи се у саопштењу Министарства.

Јужнокорејски министар и шеф европске дипломатије састали су се у суботу на маргинама самита „Дијалог Шангри-Ла“ у Сингапуру. Послије разговора, Борељ је на свом Твитеру написао да су стране наводно навеле да су „забринуте због актуелних провокација Сјеверне Кореје и разговарале о потреби Украјине за муницијом“.

Као одговор јужнокорејско Министарство одбране изјавило је да Борељове тврдње нису тачне, јер он са министром није разговарао о томе.

Сеул се и даље држи става да не може да испоручује Украјини смртоносно оружје.

Украјина не може у НАТО док постоји сукоб

Украјина неће моћи да се придружи НАТО-у све док постоји сукоб на њеној територији и у Алијанси то схватају, изјавила је премијерка Естоније Каја Калас говорећи на међународном безбједносном форуму „Дијалог Шангри-Ла“ који се одржава у Сингапуру.

Уништено мјесто размјештања украјинске војске

Руске снаге су нападом тешких ракетних система „сонцепјок“ уништиле место размештања украјинске војске код Гуљајпоља, саопштио је за Спутњик начелник прес-центра групе „Исток“ потпуковник Олег Чехов.

Оборен украјински дрон

У мјесту Џанкоје на Криму оборен је украјински дрон, оштећени су прозори на неколико кућа, саопштио је саветник шефа Крима за информативну политику Олег Крјучков.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    10h 17m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    11h 32m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    17h 23m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    15h 50m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    17h 42m
    0