Istočni front, 466. dan: Oboren ukrajinski Su-27, Mi-8 i 16 dronova

04.06.2023. 12:34
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 466. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ukrajinske snage su tokom čitave subote gađale naselja Šebekinskog gradskog okruga Belgorodske oblasti Rusije. U napadima su poginule dvije osobe. Ruska PVO oborila je prethodnog dana ukrajinski Su-27, Mi-8 i 16 dronova. Iznad Krima oborena bespilotna letjelica.

U Belgorodu se aktivirao sistem PVO, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Operativne službe su izašle na teren da procene posledice.

Na vojnom aerodromu kod grada Kropivnicki u Krivoroškoj oblasti oštećene su neke zgrade, saopštio je portparol Vazdušnih snaga ukrajinske vojske Jurij Ignat.

Prema njegovim riječima, tokom noći se na aerodromu dogodilo nekoliko eksplozija, u kojima su oštećeni infrastrukturni objekti.

Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je dva čamca Oružanih snaga Ukrajine i dva kamioneta prilikom njihovog pokušaja forsiranja Dnjepra i izlaska na ostrva Veliki i Bokajevski. U napadu je ubijeno 37 ukrajinskih vojnika, a 23 su ranjena, saopštio je predstavnih hitnih službi regiona.

Oružane snage Ukrajine noćas su granatirale Šebekinski i Volokonovski okrug Belgorodske oblasti, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

- Noćas je bilo prilično nemirno u Belgorodskoj oblasti. Mnogo objekata je oštećeno. Nema informacija o povrijeđenima - napisao je Gladkov na Telegramu.

Kako je saopštio, danas se u centrima za privremeni smeštaj u oblasti nalazi preko 4.000 ljudi kojima je pružena sva neophodna pomoć.

Ruske PVO snage oborile su tokom noći pet ukrajinskih dronova, a još četiri su onesposobljena i prizemljena sredstvima za elektronsko ratovanje. U napadu nije bilo žrtava i povrijeđenih, saopštio je šef Krima Sergej Aksjonov.

On je dodao da je u jednom privatnom domaćinstvu u mjestu Džankoje pronađena jedna neeksplodirana bespilotna letjelica.

Bez razgovora o isporukama municije Kijevu

Južnokorejski ministar odbrane Li Džong Sub je tokom sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom nije razgovarao o isporukama municije Kijevu, kako je ranije Borelj izjavio, prenosi agencija Jonhap, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

- Evropska unija jednostrano je izrazila stav da je za poboljšanje situacije u (konfliktu) sa Rusijom, Ukrajini potrebna podrška sistema naoružanja i drugih, a municija je jedan od važnih vidova takve pomoći. S obzirom da podrška Ukrajine municijom nije bila predmet rasprave, (ova tema) više se nije pokretala u dijalogu - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Južnokorejski ministar i šef evropske diplomatije sastali su se u subotu na marginama samita „Dijalog Šangri-La“ u Singapuru. Poslije razgovora, Borelj je na svom Tviteru napisao da su strane navodno navele da su „zabrinute zbog aktuelnih provokacija Sjeverne Koreje i razgovarale o potrebi Ukrajine za municijom“.

Kao odgovor južnokorejsko Ministarstvo odbrane izjavilo je da Boreljove tvrdnje nisu tačne, jer on sa ministrom nije razgovarao o tome.

Seul se i dalje drži stava da ne može da isporučuje Ukrajini smrtonosno oružje.

Ukrajina ne može u NATO dok postoji sukob

Ukrajina neće moći da se pridruži NATO-u sve dok postoji sukob na njenoj teritoriji i u Alijansi to shvataju, izjavila je premijerka Estonije Kaja Kalas govoreći na međunarodnom bezbjednosnom forumu „Dijalog Šangri-La“ koji se održava u Singapuru.

Uništeno mjesto razmještanja ukrajinske vojske

Ruske snage su napadom teških raketnih sistema „soncepjok“ uništile mesto razmeštanja ukrajinske vojske kod Guljajpolja, saopštio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe „Istok“ potpukovnik Oleg Čehov.

Oboren ukrajinski dron

U mjestu Džankoje na Krimu oboren je ukrajinski dron, oštećeni su prozori na nekoliko kuća, saopštio je savetnik šefa Krima za informativnu politiku Oleg Krjučkov.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    5h 1m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    17h 58m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    2h 12m
    1
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    16h 20m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    18h 34m
    3