Источни фронт, 467. дан: Руси уништили 8 њемачких „леопарда“, укупно 28 тенкова и 109 оклопних возила

06.06.2023. 11:59
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 467. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

У Калушкој области двijе украјинске беспилотне летjелице пале су на ауто-пут у близини насеља Жидра и Думиничи.

У оба случаја до детонације беспилотне летjелице није дошло. Без штете и жртава.

У Бјелгородској области, гранатирање пограничних подручја не јењава посљедњих недjеља.

Најмасовнији удари пали су на Шебекински и Грајворонски округ, гдjе су гранате оштетиле неколико десетина цивилних објеката.

Оружане снаге Украјине поново су употријебиле амерички ХИМАРС МЛРС за гранатирање Луганске Народне Републике.

У Кременној, ракетни удар уништио је улаз у стамбену зграду: најмање једна жена је погинула.

Украјинске формације настављају да покушавају бочне контранападе код Бахмута.

Руске трупе у цјелини задржавају навалу непријатеља, одржавајући стабилну линију одбране.

Украјинске формације настављају свакодневно гранатирање насеља у агломерацији Доњецк.

Стамбени објекти и цивилна инфраструктура у главном граду ДНР и његовим предграђима су под ватром: једна особа је погинула, три су повријеђене.

У рејону Времјевског избочина, Оружане снаге Украјине наставиле су са јуришом на руске положаје у области Новодаровке и Ровнопоља.

Руске трупе су одбиле све непријатељске нападе, приморавајући га да се врати на своје првобитне линије. Међутим, на истоку, ојачана оклопна група Оружаних снага Украјине успјела је да заузме положаје у селу Новодоњецко.

Безначајан локални успјех коштао је украјинску команду значајних губитака у људству и опреми.

Руси уништили осам њемачких „леопарда“, укупно 28 тенкова и 109 оклопних возила

Руска војска је одбила нови напад Оружаних снага Украјине (ОСУ) у правцу јужног Доњецка, на који се кијевски режим осмјелио након прегруписавања, и нанијела непријатељу тежак пораз, саопштило је руско Министарство одбране.

Том приликом је поражено преко 1.500 украјинских војника и 28 тенкова, међу којима је било осам њемачких „леопарда“ и три француска тенка „АМКС-10РЦ“.

Украјинска војска је, након што је претрпјела велике губитке у Времовском округу у правцу јужног Доњецка током 5. јуна, наставила офанзиву у том подручју, наводи руско Министарство.

- Кијевски режим је реорганизовао преживјеле војнике 23. и 31. механизоване бригаде у засебне консолидоване јединице, које су наставиле офанзивна дејства у рејонима насеља Новодаровка и Левадное. Осим тога, прикључила им се и нова бригада - наводи се у саопштењу.

Притом, ОСУ су кренуле у офанзиву и код Новодоњецка снагама 37. бригаде уркајинских маринаца са појачањем. Међутим, руска војска је спречила напредовање непријатеља.

Како преноси руско Министарство одбране, руска армија, јуришна и оперативно-тактичка авијација, ракетна војска и артиљерија су непријатељу нанијели тежак пораз.

ФСБ: Украјина планирала терористички напад у Русији „прљавом бомбом“

Украјинска специјална служба је планирала терористички напад у Русији „прљавом бомбом“ која садржи радиоактивне супстанце и која може да ту територију уништи како не би могла да се користи за живот, саопштила је Федерална служба безбједности (ФСБ) Русије.

ФСБ је добила и податке да су украјинске специјалне службе учествовале у планирању и припреми међународног тероризма.

- Током истраге о припреми диверзије у мају 2023. године у циљу експлозије авиона далеке авијације који су се налазили на аеродрому ‘Северни’ у Ивановској области, постало је јасно о плановима Главне управе Министарства одбране Украјине да изврши терористички напад на територију Русије користећи такозвану „прљаву бомбу“ - наводи се у саопштењу.

Истиче се да се припремао план за испоруку и производњу такозване „прљаве бомбе“ са тајмером којим се омогућава да се у исто вријеме активирају експлозије и локација претвори у терен на коме више нема могућности за живот људи.

„Прљава бомба“ је контејнер са радиокативним изотопима и експлозивом. Приликом експлозије се контејнер уништава, радиоактивно пуњење се шири великим таласом и уништава велики дио територије.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    16h 34m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    17h 18m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    21h 23m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    21h 27m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    6h 54m
    0