Istočni front, 467. dan: Rusi uništili 8 njemačkih „leoparda“, ukupno 28 tenkova i 109 oklopnih vozila

06.06.2023. 11:59
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 467. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

U Kaluškoj oblasti dvije ukrajinske bespilotne letjelice pale su na auto-put u blizini naselja Židra i Duminiči.

U oba slučaja do detonacije bespilotne letjelice nije došlo. Bez štete i žrtava.

U Bjelgorodskoj oblasti, granatiranje pograničnih područja ne jenjava posljednjih nedjelja.

Najmasovniji udari pali su na Šebekinski i Grajvoronski okrug, gdje su granate oštetile nekoliko desetina civilnih objekata.

Oružane snage Ukrajine ponovo su upotrijebile američki HIMARS MLRS za granatiranje Luganske Narodne Republike.

U Kremennoj, raketni udar uništio je ulaz u stambenu zgradu: najmanje jedna žena je poginula.

Ukrajinske formacije nastavljaju da pokušavaju bočne kontranapade kod Bahmuta.

Ruske trupe u cjelini zadržavaju navalu neprijatelja, održavajući stabilnu liniju odbrane.

Ukrajinske formacije nastavljaju svakodnevno granatiranje naselja u aglomeraciji Donjeck.

Stambeni objekti i civilna infrastruktura u glavnom gradu DNR i njegovim predgrađima su pod vatrom: jedna osoba je poginula, tri su povrijeđene.

U rejonu Vremjevskog izbočina, Oružane snage Ukrajine nastavile su sa jurišom na ruske položaje u oblasti Novodarovke i Rovnopolja.

Ruske trupe su odbile sve neprijateljske napade, primoravajući ga da se vrati na svoje prvobitne linije. Međutim, na istoku, ojačana oklopna grupa Oružanih snaga Ukrajine uspjela je da zauzme položaje u selu Novodonjecko.

Beznačajan lokalni uspjeh koštao je ukrajinsku komandu značajnih gubitaka u ljudstvu i opremi.

Rusi uništili osam njemačkih „leoparda“, ukupno 28 tenkova i 109 oklopnih vozila

Ruska vojska je odbila novi napad Oružanih snaga Ukrajine (OSU) u pravcu južnog Donjecka, na koji se kijevski režim osmjelio nakon pregrupisavanja, i nanijela neprijatelju težak poraz, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Tom prilikom je poraženo preko 1.500 ukrajinskih vojnika i 28 tenkova, među kojima je bilo osam njemačkih „leoparda“ i tri francuska tenka „AMKS-10RC“.

Ukrajinska vojska je, nakon što je pretrpjela velike gubitke u Vremovskom okrugu u pravcu južnog Donjecka tokom 5. juna, nastavila ofanzivu u tom području, navodi rusko Ministarstvo.

- Kijevski režim je reorganizovao preživjele vojnike 23. i 31. mehanizovane brigade u zasebne konsolidovane jedinice, koje su nastavile ofanzivna dejstva u rejonima naselja Novodarovka i Levadnoe. Osim toga, priključila im se i nova brigada - navodi se u saopštenju.

Pritom, OSU su krenule u ofanzivu i kod Novodonjecka snagama 37. brigade urkajinskih marinaca sa pojačanjem. Međutim, ruska vojska je sprečila napredovanje neprijatelja.

Kako prenosi rusko Ministarstvo odbrane, ruska armija, jurišna i operativno-taktička avijacija, raketna vojska i artiljerija su neprijatelju nanijeli težak poraz.

FSB: Ukrajina planirala teroristički napad u Rusiji „prljavom bombom“

Ukrajinska specijalna služba je planirala teroristički napad u Rusiji „prljavom bombom“ koja sadrži radioaktivne supstance i koja može da tu teritoriju uništi kako ne bi mogla da se koristi za život, saopštila je Federalna služba bezbjednosti (FSB) Rusije.

FSB je dobila i podatke da su ukrajinske specijalne službe učestvovale u planiranju i pripremi međunarodnog terorizma.

- Tokom istrage o pripremi diverzije u maju 2023. godine u cilju eksplozije aviona daleke avijacije koji su se nalazili na aerodromu ‘Severni’ u Ivanovskoj oblasti, postalo je jasno o planovima Glavne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine da izvrši teroristički napad na teritoriju Rusije koristeći takozvanu „prljavu bombu“ - navodi se u saopštenju.

Ističe se da se pripremao plan za isporuku i proizvodnju takozvane „prljave bombe“ sa tajmerom kojim se omogućava da se u isto vrijeme aktiviraju eksplozije i lokacija pretvori u teren na kome više nema mogućnosti za život ljudi.

„Prljava bomba“ je kontejner sa radiokativnim izotopima i eksplozivom. Prilikom eksplozije se kontejner uništava, radioaktivno punjenje se širi velikim talasom i uništava veliki dio teritorije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    2h 12m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    14h 49m
    2
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    18h 37m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    23h 41m
    1
  • Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
    18h 21m
    0