Источни фронт, 478. дан: Борци „Ахмата“ контролишу ослобођење Марјинке у ДНР

16.06.2023. 14:47
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 478. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Борци „Ахмата“ контролишу ослобођење Марјинке у ДНР, која ће ускоро бити под контролом руских снага, изјавио је Рамзан Кадиров. Украјинске снаге неуспјешно покушавају да пробију одбрану Артјомовска.

Одбијен напад украјинских снага код Новодоњецког

Јединица тешког система ТОС-1 „Сонцепјок“ одбила је офанзиву украјинских снага у области Новодоњецког, рекао је за Спутњик начелник прес-центра групације „Исток“ Олег Чехов.

- Усљед храбрих и усаглашених дејстава посада поручника Виктора Петрунина ликвидирано је неколико десетина националиста, а уништена су и два оклопна возила. Претрпјевши губитке, противник се повукао, руски положаји су сачувани - навео је Чехов.

Пушилин: Украјинске снаге покушавају да пробију одбрану на рубовима Артјомовска

Украјинска војска покушава да пробије одбрану на рубним дијеловима Артјомовска и да спријечи руске одреде да наставе офанзиву, рекао је за Спутњик вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

- Противник предузима исцрпљујуће мјере како би пробио нашу одбрану и онемогућио наша наредна офанзивна дејства, али ми смо боље припремљени и боље је усаглашена сарадња међу одредима који су у тим правцима - рекао је Пушилин.

Он је нагласио да Оружане снаге Русије предузимају све мјере да на дозволе никакав продор и минимизирају, колико је то могуће, гранатирање самог града.

Он је подсјетио да је током ослобађања Артјомовска руска војска пресјекла главне путеве којима се снабдијевала украјинска групација у граду, али да вријеме сада омогућава коришћење чак и поља.

Путин одликовао Валентину Терешкову орденом Гагарина

Предсједник Русије Владимир Путин одликовао је посланицу Државне думе Русије, прву жену-космонаута Валентину Терешкову орденом Гагарина за изузетне заслуге у освајању свемира.

Терешкова, прва у свијету жена космонаут, полетјела је у свемир прије 60 година.

- За изузетне заслуге у освајању свемира, храброст и посвећеност исказане током историјског лета у свемир са људским посадом, активну друштвену и међународну дјелатност, одликовати орденом Гагарина Хероја Совјетског Савеза, пилота-космонаута СССР, посланика Државне думе Русије, члана Комитета Државне думе за међународне послове Валентину Владимировну Терешкову - наводи се у указу који је потписао руски предсједник.

Москва поручила САД: Испорука муниције са осиромашеним уранијумом Кијеву неће утицати на ток СВО

Планови Бијеле куће да испоручи Кијеву тенковску муницију са осиромашеним уранијумом неће утицати на ток специјалне војне операције – она ће бити настављена и сви циљеви ће бити остварени, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Москва је више пута на различитим нивоима и у међународним институцијама скретала пажњу западним земљама на проблем испоруке муниције са осиромашеним уранијумом.

- Употреба те врсте муниције од стране кијевског режима само доводи до све већег страдања цивила, између осталог и због контаминације земљишта супстанцама опасним по здравље - наводи руска страна, преноси Спутник.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    3h 31m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    21h 33m
    8
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    23h 33m
    3
  • Трик како да укиселите купус
    23h 9m
    0
  • Шта возачи треба да редовно провјеравају?
    22h 19m
    0