Istočni front, 478. dan: Borci „Ahmata“ kontrolišu oslobođenje Marjinke u DNR

16.06.2023. 14:47
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 478. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Borci „Ahmata“ kontrolišu oslobođenje Marjinke u DNR, koja će uskoro biti pod kontrolom ruskih snaga, izjavio je Ramzan Kadirov. Ukrajinske snage neuspješno pokušavaju da probiju odbranu Artjomovska.

Odbijen napad ukrajinskih snaga kod Novodonjeckog

Jedinica teškog sistema TOS-1 „Soncepjok“ odbila je ofanzivu ukrajinskih snaga u oblasti Novodonjeckog, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupacije „Istok“ Oleg Čehov.

- Usljed hrabrih i usaglašenih dejstava posada poručnika Viktora Petrunina likvidirano je nekoliko desetina nacionalista, a uništena su i dva oklopna vozila. Pretrpjevši gubitke, protivnik se povukao, ruski položaji su sačuvani - naveo je Čehov.

Pušilin: Ukrajinske snage pokušavaju da probiju odbranu na rubovima Artjomovska

Ukrajinska vojska pokušava da probije odbranu na rubnim dijelovima Artjomovska i da spriječi ruske odrede da nastave ofanzivu, rekao je za Sputnjik vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Protivnik preduzima iscrpljujuće mjere kako bi probio našu odbranu i onemogućio naša naredna ofanzivna dejstva, ali mi smo bolje pripremljeni i bolje je usaglašena saradnja među odredima koji su u tim pravcima - rekao je Pušilin.

On je naglasio da Oružane snage Rusije preduzimaju sve mjere da na dozvole nikakav prodor i minimiziraju, koliko je to moguće, granatiranje samog grada.

On je podsjetio da je tokom oslobađanja Artjomovska ruska vojska presjekla glavne puteve kojima se snabdijevala ukrajinska grupacija u gradu, ali da vrijeme sada omogućava korišćenje čak i polja.

Putin odlikovao Valentinu Tereškovu ordenom Gagarina

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odlikovao je poslanicu Državne dume Rusije, prvu ženu-kosmonauta Valentinu Tereškovu ordenom Gagarina za izuzetne zasluge u osvajanju svemira.

Tereškova, prva u svijetu žena kosmonaut, poletjela je u svemir prije 60 godina.

- Za izuzetne zasluge u osvajanju svemira, hrabrost i posvećenost iskazane tokom istorijskog leta u svemir sa ljudskim posadom, aktivnu društvenu i međunarodnu djelatnost, odlikovati ordenom Gagarina Heroja Sovjetskog Saveza, pilota-kosmonauta SSSR, poslanika Državne dume Rusije, člana Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Valentinu Vladimirovnu Tereškovu - navodi se u ukazu koji je potpisao ruski predsjednik.

Moskva poručila SAD: Isporuka municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu neće uticati na tok SVO

Planovi Bijele kuće da isporuči Kijevu tenkovsku municiju sa osiromašenim uranijumom neće uticati na tok specijalne vojne operacije – ona će biti nastavljena i svi ciljevi će biti ostvareni, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Moskva je više puta na različitim nivoima i u međunarodnim institucijama skretala pažnju zapadnim zemljama na problem isporuke municije sa osiromašenim uranijumom.

- Upotreba te vrste municije od strane kijevskog režima samo dovodi do sve većeg stradanja civila, između ostalog i zbog kontaminacije zemljišta supstancama opasnim po zdravlje - navodi ruska strana, prenosi Sputnik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    5h 41m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    23h 43m
    8
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    5h 15m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    4h 21m
    1
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    6h 42m
    0