Источни фронт, 480. дан: Руски хеликоптери и ловци извели осам ракетних напада на украјинске снаге у купјанском правцу

18.06.2023. 20:17
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална војна операција у Украјни, дан 480.

Сјеверноатлантска алијанса ће усвојити пакет помоћи који има за циљ да у року од неколико година доведе Украјину до стандарда НАТО-а, саопштио је генерални секретар западног војног блока Јенс Столтенберг.

Према његовим ријечима, то би се могло догодити на сљедећем самиту НАТО-а, који ће у јулу бити одржан у Вилњусу, преноси Велт.

- Будућност Украјине је у НАТО-у, али сада је приоритет Украјине да се успостави као суверена и независна држава – иначе нема смисла разговарати о чланству - рекао је генерални секретар.

Осим тога, још једном је навео да закључивање мира не би требало да значи замрзавање сукоба нити усвојити споразум „који диктира Русија“.

Село Глушково у Курској области поново се нашло под непријатељском ватром: према званичним подацима, на село је испаљено најмање 16 граната.

Оштећено је неколико кућа и локала у кругу пијаце. Повријеђена су два цивила - њима се пружа сва неопходна медицинска помоћ. Руске трупе узвраћају ударац на идентификоване ватрене тачке украјинских формација.

Украјински дронови настављају да нападају цивилну инфраструктуру у региону Брјанска.

Синоћ су двије беспилотне летјелице бациле муницију на електричну подстаницу Маритскаја: оштећени су кабл за напајање и линијски прекидач. На објекту је избио пожар. У оближњем граду Севску, као и у још девет насеља, било је проблема са снабдијевањем електричном енергијом. Жртава није било. Осим тога, јуче су три непријатељске беспилотне летјелица покушале да нападну ПС Новозибков нафтовода Друзхба, али су их све пресрели системи ПВО.

Украјинске формације покренуле су масовне ударе на насеља у Херсонској области у Русији. Непријатељ је током ноћи испалио најмање седам пројектила на Лазурноје у Скадовском округу: пет метака је пресрело противваздушну одбрану.

Салдо: Имамо све што је потребно за ослобођење Херсона

Вршилац дужности губернатора Херсонске области Владимир Салдо изјавио је да тренутно постоје све могућности за ослобађање Херсона од украјинске војске, истовремено назвавши то тешким задатком.

- Данас, четврти пут у посљедња два и по вијека, Херсон је кључна тачка у јужноруској историји, центар борбе за Новорусију. Пред нама је тежак задатак - ослободити град из руку оних који нису достојни његовог насљеђа, случајних придошлица, слугу непријатеља човјечанства. Данас имамо све могућности за то. Херсон ће бити ослобођен - написао је Салдо на свом Телеграм каналу поводом обележавања 245. годишњице оснивања града.

Лавров: Одлука Њемачке да Москву прогласи главном пријетњом супротна логици и интересима Берлина

Нова Стратегија националне безбједности Њемачке у којој је Москва именована као главна пријетња, противријечна је логици и интересима Берлина, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу за ТВ „Русија 1“.

- Тешко ми је да коментаришем поступке, изјаве, документа која доносе актуелни њемачки политичари. Они се не ослањају ни на логику ни на интересе саме Њемачке и њемачког народа - рекао је Лавров, коментаришући Стратегију националне безбједности Њемачке гдје је поменуто да је Москва постала главна пријетња земљи.

Руски хеликоптери Ка-52 и Ми-28 и ловци Су-25 извели су осам ракетних напада на украјинске снаге у купјанском правцу, саопштио је за Спутњик начелник прес центра групе снага „Запад“ пуковник Сергеј Зибински.

У области Староверовке ракетне јединице гађале су из вишецјевног ракетног система „торнадо С“ 14. одвојену механизовану бригаду, укључујући њено наоружање, војну и специјалну технику.

Он је додао да је руска артиљерија открила и уништила украјинску диверзантско-извиђачку групу 32. посебне механизоване бригаде, а такође спријечила три покушаја ротације јединица Оружаних снага Украјине у подручју Берестово и Стељмаховка, преноси Спутњик.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу посјетио је војнике-учеснике специјалне војне операције који су хоспитализовани у војној болници „Вишњевски“ и уручио им одликовања и медаље за храброст.

Током ноћи у Кривом Рогу у Дњепропетровској области Украјине чуле су се јаке експлозије, јавили су украјински медији.

Оружане снаге Русије спријечиле су два покушаја напада Оружаних снага Украјине у области Левадно и Пјатихатки у запорошком правцу, саопштио је начелник прес центра групе снага „Исток“ Олег Чехов.

Према његовим ријечима, руска авијација уништила је борбена оклопна возила, оклопне транспортере и мјеста концентрисања украјинске војске у областима Левадно и Пјатихатки.

Путин: Ово је наша велика предност

Велика предност Русије је то што је друштво показало уједињеност током специјалне операције у Украјини, а у томе има и велике заслуге новинара, изјавио је руски предсједник Владимир Путин у затвореном дијелу разговора са војним командантима, преноси „Русија 1“.

Руски лидер је такође захвалио војницима и добровољцима који учествују у специјалној операцији на мотивацији и спремности да бране Русију. Путин је назвао херојским рад руских војника у Марјинки. Он је испричао да је позвао командира у Марјинки.

- Знате шта ми се допало? Чуо сам се са њим, а затим сам позвао командира који координира рад и чеченских јединица, као и јединица Министарства одбране, иако су то такође јединице МО. На питање: Какво је расположење међу војницима? Он је без размишљања одговорио: Апсолутно сам сигуран у њих! Браћа! – исте секунде је одговорио - истакао је лидер руске државе.

Марјинка је предграђе Доњецка, удаљено око километар од Петровског округа престонице ДНР. Тамо се налазе важни положаји руске војске, то је једна од тачака одакле непријатељска артиљерија константно гранатира Доњецк.

Почетком јуна командир специјалних снага Ахмат Апти Алаудинов изјавио је да су руски војници ослободили око 70 процената Марјинке. Руске власти тренутно стимулишу војну индустрију да развија беспилотне летјелице, изјавио је руски предсједник Владимир Путин за ТВ „Русија 1“.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    3h 10m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    21h 12m
    7
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    23h 12m
    3
  • Трик како да укиселите купус
    22h 48m
    0
  • Шта возачи треба да редовно провјеравају?
    21h 58m
    0