Istočni front, 480. dan: Ruski helikopteri i lovci izveli osam raketnih napada na ukrajinske snage u kupjanskom pravcu

18.06.2023. 20:17
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Specijalna vojna operacija u Ukrajni, dan 480.

Sjevernoatlantska alijansa će usvojiti paket pomoći koji ima za cilj da u roku od nekoliko godina dovede Ukrajinu do standarda NATO-a, saopštio je generalni sekretar zapadnog vojnog bloka Jens Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, to bi se moglo dogoditi na sljedećem samitu NATO-a, koji će u julu biti održan u Vilnjusu, prenosi Velt.

- Budućnost Ukrajine je u NATO-u, ali sada je prioritet Ukrajine da se uspostavi kao suverena i nezavisna država – inače nema smisla razgovarati o članstvu - rekao je generalni sekretar.

Osim toga, još jednom je naveo da zaključivanje mira ne bi trebalo da znači zamrzavanje sukoba niti usvojiti sporazum „koji diktira Rusija“.

Selo Gluškovo u Kurskoj oblasti ponovo se našlo pod neprijateljskom vatrom: prema zvaničnim podacima, na selo je ispaljeno najmanje 16 granata.

Oštećeno je nekoliko kuća i lokala u krugu pijace. Povrijeđena su dva civila - njima se pruža sva neophodna medicinska pomoć. Ruske trupe uzvraćaju udarac na identifikovane vatrene tačke ukrajinskih formacija.

Ukrajinski dronovi nastavljaju da napadaju civilnu infrastrukturu u regionu Brjanska.

Sinoć su dvije bespilotne letjelice bacile municiju na električnu podstanicu Maritskaja: oštećeni su kabl za napajanje i linijski prekidač. Na objektu je izbio požar. U obližnjem gradu Sevsku, kao i u još devet naselja, bilo je problema sa snabdijevanjem električnom energijom. Žrtava nije bilo. Osim toga, juče su tri neprijateljske bespilotne letjelica pokušale da napadnu PS Novozibkov naftovoda Druzhba, ali su ih sve presreli sistemi PVO.

Ukrajinske formacije pokrenule su masovne udare na naselja u Hersonskoj oblasti u Rusiji. Neprijatelj je tokom noći ispalio najmanje sedam projektila na Lazurnoje u Skadovskom okrugu: pet metaka je presrelo protivvazdušnu odbranu.

Saldo: Imamo sve što je potrebno za oslobođenje Hersona

Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo izjavio je da trenutno postoje sve mogućnosti za oslobađanje Hersona od ukrajinske vojske, istovremeno nazvavši to teškim zadatkom.

- Danas, četvrti put u posljednja dva i po vijeka, Herson je ključna tačka u južnoruskoj istoriji, centar borbe za Novorusiju. Pred nama je težak zadatak - osloboditi grad iz ruku onih koji nisu dostojni njegovog nasljeđa, slučajnih pridošlica, slugu neprijatelja čovječanstva. Danas imamo sve mogućnosti za to. Herson će biti oslobođen - napisao je Saldo na svom Telegram kanalu povodom obeležavanja 245. godišnjice osnivanja grada.

Lavrov: Odluka Njemačke da Moskvu proglasi glavnom prijetnjom suprotna logici i interesima Berlina

Nova Strategija nacionalne bezbjednosti Njemačke u kojoj je Moskva imenovana kao glavna prijetnja, protivriječna je logici i interesima Berlina, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za TV „Rusija 1“.

- Teško mi je da komentarišem postupke, izjave, dokumenta koja donose aktuelni njemački političari. Oni se ne oslanjaju ni na logiku ni na interese same Njemačke i njemačkog naroda - rekao je Lavrov, komentarišući Strategiju nacionalne bezbjednosti Njemačke gdje je pomenuto da je Moskva postala glavna prijetnja zemlji.

Ruski helikopteri Ka-52 i Mi-28 i lovci Su-25 izveli su osam raketnih napada na ukrajinske snage u kupjanskom pravcu, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe snaga „Zapad“ pukovnik Sergej Zibinski.

U oblasti Staroverovke raketne jedinice gađale su iz višecjevnog raketnog sistema „tornado S“ 14. odvojenu mehanizovanu brigadu, uključujući njeno naoružanje, vojnu i specijalnu tehniku.

On je dodao da je ruska artiljerija otkrila i uništila ukrajinsku diverzantsko-izviđačku grupu 32. posebne mehanizovane brigade, a takođe spriječila tri pokušaja rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine u području Berestovo i Steljmahovka, prenosi Sputnjik.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu posjetio je vojnike-učesnike specijalne vojne operacije koji su hospitalizovani u vojnoj bolnici „Višnjevski“ i uručio im odlikovanja i medalje za hrabrost.

Tokom noći u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine čule su se jake eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

Oružane snage Rusije spriječile su dva pokušaja napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Levadno i Pjatihatki u zaporoškom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe snaga „Istok“ Oleg Čehov.

Prema njegovim riječima, ruska avijacija uništila je borbena oklopna vozila, oklopne transportere i mjesta koncentrisanja ukrajinske vojske u oblastima Levadno i Pjatihatki.

Putin: Ovo je naša velika prednost

Velika prednost Rusije je to što je društvo pokazalo ujedinjenost tokom specijalne operacije u Ukrajini, a u tome ima i velike zasluge novinara, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u zatvorenom dijelu razgovora sa vojnim komandantima, prenosi „Rusija 1“.

Ruski lider je takođe zahvalio vojnicima i dobrovoljcima koji učestvuju u specijalnoj operaciji na motivaciji i spremnosti da brane Rusiju. Putin je nazvao herojskim rad ruskih vojnika u Marjinki. On je ispričao da je pozvao komandira u Marjinki.

- Znate šta mi se dopalo? Čuo sam se sa njim, a zatim sam pozvao komandira koji koordinira rad i čečenskih jedinica, kao i jedinica Ministarstva odbrane, iako su to takođe jedinice MO. Na pitanje: Kakvo je raspoloženje među vojnicima? On je bez razmišljanja odgovorio: Apsolutno sam siguran u njih! Braća! – iste sekunde je odgovorio - istakao je lider ruske države.

Marjinka je predgrađe Donjecka, udaljeno oko kilometar od Petrovskog okruga prestonice DNR. Tamo se nalaze važni položaji ruske vojske, to je jedna od tačaka odakle neprijateljska artiljerija konstantno granatira Donjeck.

Početkom juna komandir specijalnih snaga Ahmat Apti Alaudinov izjavio je da su ruski vojnici oslobodili oko 70 procenata Marjinke. Ruske vlasti trenutno stimulišu vojnu industriju da razvija bespilotne letjelice, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin za TV „Rusija 1“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    5h 35m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    23h 37m
    8
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    5h 9m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    4h 15m
    1
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    6h 36m
    0