Источни фронт, 481. дан: Настављају се жестоки сукоби на ивици Времјевског

19.06.2023. 15:23
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална војна операција у Украјини, дан 481.

Током ноћи у Одеси и Запорожју одјекивале су експлозије. Украјинске снаге имају само једну прилику у 2023. да изведу контраофанзиву, сматра чешки предсједник Петар Павел.

НАТО планира да усвоји пакет помоћи Украјини чији је циљ да се та земља за неколико година доведе до стандарда Алијансе.

Моћне експлозије одјекнуле су у Одеси и Запорожју током ноћи, пренијели су украјински медији.

Салдо навео када ће бити обновљена Каховска хидроелектрана

Обнављање Каховске хидроелектране могло би да почне када се украјинска војска буде удаљила на довољно безбједно растојање, изјавио је за Спутњик вршилац дужности губернатора Херсонске области Владимир Салдо, преноси Спутњик.

- Дефинитивно, након постизања циљева специјалне војне операције, или чак раније, када отјерамо непријатеља на безбједно растојање, почећемо да обнављамо Каховску хидроелектрану. Другог пута нема – превише је за њу везана екологија и економија Херсонске области и сјеверног Крима. То је принципијелно питање - рекао је Салдо.

Украјина би моглa да добије израелске тенокове „меркава“

Велику партију израелских отписаних тенкова „меркава“ могле би да добију Украјина и Пољска, пише портал „Вала“ позивајући се на тврдњу неименованог пољског војног експерта.

Раније је лист „Едиот ахронот“ пренио, позивајући се на чиновнике Министарства одбране Израела, да та земља преговора о испруци више од 200 отписаних тенкова „меркава“ друге и треће генерације с двијема државама, од којих је једна у континенталној Европи.

Према информацијама „Вала“, преговори о испорукама тенкова могли би да почну усљед притиска Вашингтона. Неименовани пољски експерт је претпоставио да је оклопна техника намијењена Пољској и Украјини. Извор портала из израелских безбједносних кругова је потврдио да се преговара с двјема европским земљама, додавши да је за сада преурањено говорити о закључењу уговора.

Украјински одреди у Новодоњецком изгубили више од половине снага

Украјински одреди који су покушали да изведу офанзивна дејства у јужнодоњецком правцу, у области насеља Новодоњецки су изгубили више од половине снага, рекао је за Спутњик начелник прес-центра групације „Исток“, пуковник Олег Чехов.

- У јужнодоњецком правцу одреди групације ‘Исток’ су уз подршку артиљерије и авијације нанијели ватрени пораз противнику који покушава да изведе офанзивна дејства - рекао је официр.

Хроника специјалне војне операције: догађаји од 17. до 18. 6. 2023.

Украјински дронови настављају да нападају цивилну инфраструктуру у региону Брјанска.

Упад беспилотних летјелица на пумпну станицу Новозибков је одбијен, али је оштећена опрема на електричној подстаници Маритскаја.

У суседној Курској области, непријатељ је поново ударио на погранична насеља.

Оштећена је фабрика шећера у Теткину, као и цивилни објекти у Попово-Лежачи, Глушкову и Салноме: два цивила су повређена.

 

У Белгородској области украјинске формације су пуцале и на пограничне области. У више од 15 насеља оштећени су стамбени објекти и објекти цивилне инфраструктуре.

Масовно гранатирање градова и насеља Доњецке агломерације не престаје.

У протекла два дана на Донбас је испаљено неколико стотина граната: једна особа је погинула, осам је повријеђено.

Настављају се жестоки сукоби на ивици Времјевског, укључујући и област Новодоњецког и Урожајног.

 

Руске јединице су заузеле повољне положаје на висовима, одакле наносе циљане ударе на непријатељске кластере.

У правцу Запорожја украјинске формације су наставиле са нападима на линију Работино-Вербове. Као резултат борби малокалибарског наоружања, као и рада руске артиљерије и авијације, Оружане снаге Украјине настављају да губе оклопна возила и људство.

На запад, под налетом надмоћнијих непријатељских снага, руске трупе су се организовано повукле од Пјатихаткија. Истовремено, наносе се масовни удари на украјинске формације које су ушле у село, укључујући и Солнцепек ТОС.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    3h 18m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    21h 20m
    7
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    23h 20m
    3
  • Трик како да укиселите купус
    22h 56m
    0
  • Шта возачи треба да редовно провјеравају?
    22h 6m
    0