Istočni front, 481. dan: Nastavljaju se žestoki sukobi na ivici Vremjevskog

19.06.2023. 15:23
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 481.

Tokom noći u Odesi i Zaporožju odjekivale su eksplozije. Ukrajinske snage imaju samo jednu priliku u 2023. da izvedu kontraofanzivu, smatra češki predsjednik Petar Pavel.

NATO planira da usvoji paket pomoći Ukrajini čiji je cilj da se ta zemlja za nekoliko godina dovede do standarda Alijanse.

Moćne eksplozije odjeknule su u Odesi i Zaporožju tokom noći, prenijeli su ukrajinski mediji.

Saldo naveo kada će biti obnovljena Kahovska hidroelektrana

Obnavljanje Kahovske hidroelektrane moglo bi da počne kada se ukrajinska vojska bude udaljila na dovoljno bezbjedno rastojanje, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo, prenosi Sputnjik.

- Definitivno, nakon postizanja ciljeva specijalne vojne operacije, ili čak ranije, kada otjeramo neprijatelja na bezbjedno rastojanje, počećemo da obnavljamo Kahovsku hidroelektranu. Drugog puta nema – previše je za nju vezana ekologija i ekonomija Hersonske oblasti i sjevernog Krima. To je principijelno pitanje - rekao je Saldo.

Ukrajina bi mogla da dobije izraelske tenokove „merkava“

Veliku partiju izraelskih otpisanih tenkova „merkava“ mogle bi da dobiju Ukrajina i Poljska, piše portal „Vala“ pozivajući se na tvrdnju neimenovanog poljskog vojnog eksperta.

Ranije je list „Ediot ahronot“ prenio, pozivajući se na činovnike Ministarstva odbrane Izraela, da ta zemlja pregovora o ispruci više od 200 otpisanih tenkova „merkava“ druge i treće generacije s dvijema državama, od kojih je jedna u kontinentalnoj Evropi.

Prema informacijama „Vala“, pregovori o isporukama tenkova mogli bi da počnu usljed pritiska Vašingtona. Neimenovani poljski ekspert je pretpostavio da je oklopna tehnika namijenjena Poljskoj i Ukrajini. Izvor portala iz izraelskih bezbjednosnih krugova je potvrdio da se pregovara s dvjema evropskim zemljama, dodavši da je za sada preuranjeno govoriti o zaključenju ugovora.

Ukrajinski odredi u Novodonjeckom izgubili više od polovine snaga

Ukrajinski odredi koji su pokušali da izvedu ofanzivna dejstva u južnodonjeckom pravcu, u oblasti naselja Novodonjecki su izgubili više od polovine snaga, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupacije „Istok“, pukovnik Oleg Čehov.

- U južnodonjeckom pravcu odredi grupacije ‘Istok’ su uz podršku artiljerije i avijacije nanijeli vatreni poraz protivniku koji pokušava da izvede ofanzivna dejstva - rekao je oficir.

Hronika specijalne vojne operacije: događaji od 17. do 18. 6. 2023.

Ukrajinski dronovi nastavljaju da napadaju civilnu infrastrukturu u regionu Brjanska.

Upad bespilotnih letjelica na pumpnu stanicu Novozibkov je odbijen, ali je oštećena oprema na električnoj podstanici Maritskaja.

U susednoj Kurskoj oblasti, neprijatelj je ponovo udario na pogranična naselja.

Oštećena je fabrika šećera u Tetkinu, kao i civilni objekti u Popovo-Ležači, Gluškovu i Salnome: dva civila su povređena.

 

U Belgorodskoj oblasti ukrajinske formacije su pucale i na pogranične oblasti. U više od 15 naselja oštećeni su stambeni objekti i objekti civilne infrastrukture.

Masovno granatiranje gradova i naselja Donjecke aglomeracije ne prestaje.

U protekla dva dana na Donbas je ispaljeno nekoliko stotina granata: jedna osoba je poginula, osam je povrijeđeno.

Nastavljaju se žestoki sukobi na ivici Vremjevskog, uključujući i oblast Novodonjeckog i Urožajnog.

 

Ruske jedinice su zauzele povoljne položaje na visovima, odakle nanose ciljane udare na neprijateljske klastere.

U pravcu Zaporožja ukrajinske formacije su nastavile sa napadima na liniju Rabotino-Verbove. Kao rezultat borbi malokalibarskog naoružanja, kao i rada ruske artiljerije i avijacije, Oružane snage Ukrajine nastavljaju da gube oklopna vozila i ljudstvo.

Na zapad, pod naletom nadmoćnijih neprijateljskih snaga, ruske trupe su se organizovano povukle od Pjatihatkija. Istovremeno, nanose se masovni udari na ukrajinske formacije koje su ušle u selo, uključujući i Solncepek TOS.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    6h 7m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    5h 41m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    4h 47m
    2
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    7h 8m
    0
  • Na autobuskoj stanici u Zagrebu ustaški simboli i poruka "Ubi Srbina"
    7h 57m
    2