Источни фронт, 481. дан: Русија затражила састанак Савјета безбједности УН о питању испоруке оружја Кијеву

20.06.2023. 15:39
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална војна операција у Украјини, дан 481.

Током ноћи у Одеси и Запорожју одјекивале су експлозије. Украјинске снаге имају само једну прилику у 2023. да изведу контраофанзиву, сматра чешки предсједник Петар Павел.

НАТО планира да усвоји пакет помоћи Украјини чији је циљ да се та земља за неколико година доведе до стандарда Алијансе.

Русија је затражила састанак Савјета безбједности УН о питању испоруке оружја Кијеву за 29. јун, рекао је први замјеник сталног представника Руске Федерације при свјетској организацији Дмитриј Пољански на свом Телеграм каналу.

- Данас смо затражили састанак за 29. јун о испорукама западног оружја Украјини и њиховим импликацијама на дипломатске напоре за рјешавање украјинске кризе - написао је Пољански.

- Покушаћемо да пронађемо занимљивог говорника који би објективно и професионално могао да покрије ову причу - рекао је дипломата.

Складишта оружја и муниције НАТО-а су испражњена и морају бити попуњени што је прије могуће, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на економској конференцији за Дан њемачке индустрије у Берлину.

- Потребна нам је моћнија војна индустрија, чији су се представници данас окупили овдје. Наше залихе наоружања и муниције су празне и морају се попунити не само у Њемачкој, већ и у многим земљама НАТО-а - рекао је он.

Кина увјерила САД да не доставља смртоносно оружје Русији

Кина је увјерила САД и друге земље да не испоручује смртносно оружје Русији ради његовог коришћења у Украјини, Вашингтон не види доказе који су томе противрјечни и цијени то, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен на крају своје посјете Пекингу.

Блинкен: Важно продужити црноморску прехрамбену иницијативу

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен изјавио је да је на састанку са кинеским руководством током посјете Пекингу (18-19. јуна) разговарао о прехрамбеној безбједности и истакао важност продужења Црномоске прехрамбене иницијативе.

Моћне експлозије одјекнуле су у Одеси и Запорожју током ноћи, пренијели су украјински медији.

Салдо навео када ће бити обновљена Каховска хидроелектрана

Обнављање Каховске хидроелектране могло би да почне када се украјинска војска буде удаљила на довољно безбједно растојање, изјавио је за Спутњик вршилац дужности губернатора Херсонске области Владимир Салдо, преноси Спутњик.

- Дефинитивно, након постизања циљева специјалне војне операције, или чак раније, када отјерамо непријатеља на безбједно растојање, почећемо да обнављамо Каховску хидроелектрану. Другог пута нема – превише је за њу везана екологија и економија Херсонске области и сјеверног Крима. То је принципијелно питање - рекао је Салдо.

Украјински одреди у Новодоњецком изгубили више од половине снага

Украјински одреди који су покушали да изведу офанзивна дејства у јужнодоњецком правцу, у области насеља Новодоњецки су изгубили више од половине снага, рекао је за Спутњик начелник прес-центра групације „Исток“, пуковник Олег Чехов.

- У јужнодоњецком правцу одреди групације ‘Исток’ су уз подршку артиљерије и авијације нанијели ватрени пораз противнику који покушава да изведе офанзивна дејства - рекао је официр.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    3h 22m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    21h 24m
    8
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    23h 24m
    3
  • Трик како да укиселите купус
    23h 0m
    0
  • Шта возачи треба да редовно провјеравају?
    22h 10m
    0