Istočni front, 481. dan: Rusija zatražila sastanak Savjeta bezbjednosti UN o pitanju isporuke oružja Kijevu

20.06.2023. 15:39
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 481.

Tokom noći u Odesi i Zaporožju odjekivale su eksplozije. Ukrajinske snage imaju samo jednu priliku u 2023. da izvedu kontraofanzivu, smatra češki predsjednik Petar Pavel.

NATO planira da usvoji paket pomoći Ukrajini čiji je cilj da se ta zemlja za nekoliko godina dovede do standarda Alijanse.

Rusija je zatražila sastanak Savjeta bezbjednosti UN o pitanju isporuke oružja Kijevu za 29. jun, rekao je prvi zamjenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri svjetskoj organizaciji Dmitrij Poljanski na svom Telegram kanalu.

- Danas smo zatražili sastanak za 29. jun o isporukama zapadnog oružja Ukrajini i njihovim implikacijama na diplomatske napore za rješavanje ukrajinske krize - napisao je Poljanski.

- Pokušaćemo da pronađemo zanimljivog govornika koji bi objektivno i profesionalno mogao da pokrije ovu priču - rekao je diplomata.

Skladišta oružja i municije NATO-a su ispražnjena i moraju biti popunjeni što je prije moguće, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na ekonomskoj konferenciji za Dan njemačke industrije u Berlinu.

- Potrebna nam je moćnija vojna industrija, čiji su se predstavnici danas okupili ovdje. Naše zalihe naoružanja i municije su prazne i moraju se popuniti ne samo u Njemačkoj, već i u mnogim zemljama NATO-a - rekao je on.

Kina uvjerila SAD da ne dostavlja smrtonosno oružje Rusiji

Kina je uvjerila SAD i druge zemlje da ne isporučuje smrtnosno oružje Rusiji radi njegovog korišćenja u Ukrajini, Vašington ne vidi dokaze koji su tome protivrječni i cijeni to, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na kraju svoje posjete Pekingu.

Blinken: Važno produžiti crnomorsku prehrambenu inicijativu

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken izjavio je da je na sastanku sa kineskim rukovodstvom tokom posjete Pekingu (18-19. juna) razgovarao o prehrambenoj bezbjednosti i istakao važnost produženja Crnomoske prehrambene inicijative.

Moćne eksplozije odjeknule su u Odesi i Zaporožju tokom noći, prenijeli su ukrajinski mediji.

Saldo naveo kada će biti obnovljena Kahovska hidroelektrana

Obnavljanje Kahovske hidroelektrane moglo bi da počne kada se ukrajinska vojska bude udaljila na dovoljno bezbjedno rastojanje, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo, prenosi Sputnjik.

- Definitivno, nakon postizanja ciljeva specijalne vojne operacije, ili čak ranije, kada otjeramo neprijatelja na bezbjedno rastojanje, počećemo da obnavljamo Kahovsku hidroelektranu. Drugog puta nema – previše je za nju vezana ekologija i ekonomija Hersonske oblasti i sjevernog Krima. To je principijelno pitanje - rekao je Saldo.

Ukrajinski odredi u Novodonjeckom izgubili više od polovine snaga

Ukrajinski odredi koji su pokušali da izvedu ofanzivna dejstva u južnodonjeckom pravcu, u oblasti naselja Novodonjecki su izgubili više od polovine snaga, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupacije „Istok“, pukovnik Oleg Čehov.

- U južnodonjeckom pravcu odredi grupacije ‘Istok’ su uz podršku artiljerije i avijacije nanijeli vatreni poraz protivniku koji pokušava da izvede ofanzivna dejstva - rekao je oficir.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    5h 59m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    5h 33m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    4h 39m
    2
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    7h 0m
    0
  • Na autobuskoj stanici u Zagrebu ustaški simboli i poruka "Ubi Srbina"
    7h 49m
    2