Источни фронт, 494. дан: Руска војска уништила украјински „Старлинк“ код Артјомовска

02.07.2023. 13:49
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална војна операција у Украјини, дан 494.

Кијевске снаге наставиле су са безуспјешним покушајима офанзиве у доњецком, краснолиманском и јужнодоњецком правцу, саопштила је руска војска.

Шпанија ће послати Украјини четири тенка „леопард“ и оклопне транспортере. Зеленски као услов за преговоре навео повлачење руских снага на границе од 1991.

Украјинске снаге спремају се да наредних дана изведу нови покушај друге фазе велике контраофанзиве у Запорошкој области, изјавио је за Спутњик предсједник запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов, преноси Спутњик.

- Тренутно покушавају да збуне наше обавјештајце, па дуж цијеле линије додира на запорошком фронту стално изводе маневре и пребацују трупе. То се ради како би се сакриле локације главних снага - објаснио је Рогов.

Према његовим ријечима, противник би могао да концентрише главни удар за пробијање на било којем дијелу фронта.

Руски артиљерци уништили су украјинску сателитску комуникациону станицу „Старлинк“ и центар за управљање дроновима код Артјомовска, изјавио је за Спутњик начелник прес-центра групе снага „Југ“ Вадим Астафјев.

Осим тога, Јужна група руских снага одбила је напад непријатељске јуришне групе у рејону насеља Берховка (Артјомовски округ ДНР).

Кијеву недостаје оружје западних савезника да би се изборио са руским дроновима „ланцет“, изјавио је савјетник украјинског министра одбране Јуриј Сак у интервјуу за лист „Телеграф“.

- Наши обавјештајци говоре да су Руси почели више да улажу у производњу ових беспилотних летјелица (‘ланцет’)… Нећемо хвалити Русе, али то је добро оружје… Брине нас све што може да оштети нашу опрему или представи опасност за наше снаге - рекао је Сак.

Према његовим ријечима, западни савезници могли би да помогну испорукама, на примјер, њемачких тенкова „гепард“, аустралијских оклопних возила са погоном на све точкове „хоуки“, као и опреме за ометање.

- Савремена опрема за ометање је веома важан аспект наших могућности против беспилотних летјелица. Али нама оно јако недостаје и рачунамо на наше савезнике и надамо се да ћемо их једног дана имати више - додао је он.

Тенкисти 200. бригаде Јужне групе снага руске војске већ два дана уништавају украјинске оклопне групе на прилазима руским положајима код Соледара у ДНР, рекао је за Спутњик командант извиђачке чете Јужног војног округа.

Руске трупе спријечиле покушај украјинске офанзиве у Бахмутском рејону ДНР

Украјинска војска покушала је да изведе офанзиву у области села Берховска у Бахмутском рејону Доњецке Народне Републике, али је заустављена и повукла се, рекао је за „РИА Новости“ извор у команди војне групације „Југ“.

- Снаге Ваздушно-десантних снага зауставиле су непријатеља у сивој зони. Током дана дјеловале су авијација и артиљерија Јужне групе - рекао је извор руске агенције.

Додао је да је у покушају офанзиве учествовало 300 бораца, шест тенкова и 10 борбених оклопних возила из 57. Засебне моторизоване пјешадијске бригаде Оружаних снага Украјине.

Вријеме је да се Украјина врати кући у састав Русије

Послије изјаве предсједника Украјине Владимира Зеленског о границама земље из 1991. године, предсједник запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов подсјетио је да је у то вријеме Украјина била у саставу СССР-а са престоницом у Москви.

- Ако говоримо о границама из 1991. године, може се говорити само о времену када је Украјина била у саставу наше заједничке државе СССР, са престоницом у Москви. Ако Зеленски мисли на ове границе, онда се потпуно слажем са њим, вријеме је да се Украјина у потпуности и цијела врати кући у састав велике Русије - рекао је Рогов за Спутњик.

Украјина без позива на самит НАТО у Виљнусу

Министар иностраних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да Украјина није добила позив да присуствује на самом самиту у Виљнусу, него је само позвана да учествује у Савјету НАТО-Украјина који ће бити одржан на маргинама самита.

НАТО овим потезом, оцјењују руски експерти, ставља до знања Кијеву да га је разочарао: без обзира на огромне количине финансијске и војне помоћи које је Кијев добијао током сукоба, украјински војници нису успјели да постигну никакве резултате на ратишту.

Разочаран је и Кијев: Кулеба се пожалио на недвосмислени негативан став земаља-чланица НАТО-а по питању чланства Украјине у ову организацију.

- Неке земље тврде да Украјину не треба позивати, јер ће то довести до ескалације. Ми смо супротног мишљења - рекао је министар.

Према мишљењу Кулебе, постоје сви услови за Кијев добије позив за овај блок, а ако НАТО „не донесе чврсту одлуку“ о чланству Украјине, то значи да ће „превладати логика страха“.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    5h 40m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    23h 42m
    8
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    5h 14m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    4h 20m
    1
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    6h 41m
    0