Istočni front, 494. dan: Ruska vojska uništila ukrajinski „Starlink“ kod Artjomovska

02.07.2023. 13:49
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 494.

Kijevske snage nastavile su sa bezuspješnim pokušajima ofanzive u donjeckom, krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu, saopštila je ruska vojska.

Španija će poslati Ukrajini četiri tenka „leopard“ i oklopne transportere. Zelenski kao uslov za pregovore naveo povlačenje ruskih snaga na granice od 1991.

Ukrajinske snage spremaju se da narednih dana izvedu novi pokušaj druge faze velike kontraofanzive u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik predsjednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov, prenosi Sputnjik.

- Trenutno pokušavaju da zbune naše obavještajce, pa duž cijele linije dodira na zaporoškom frontu stalno izvode manevre i prebacuju trupe. To se radi kako bi se sakrile lokacije glavnih snaga - objasnio je Rogov.

Prema njegovim riječima, protivnik bi mogao da koncentriše glavni udar za probijanje na bilo kojem dijelu fronta.

Ruski artiljerci uništili su ukrajinsku satelitsku komunikacionu stanicu „Starlink“ i centar za upravljanje dronovima kod Artjomovska, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe snaga „Jug“ Vadim Astafjev.

Osim toga, Južna grupa ruskih snaga odbila je napad neprijateljske jurišne grupe u rejonu naselja Berhovka (Artjomovski okrug DNR).

Kijevu nedostaje oružje zapadnih saveznika da bi se izborio sa ruskim dronovima „lancet“, izjavio je savjetnik ukrajinskog ministra odbrane Jurij Sak u intervjuu za list „Telegraf“.

- Naši obavještajci govore da su Rusi počeli više da ulažu u proizvodnju ovih bespilotnih letjelica (‘lancet’)… Nećemo hvaliti Ruse, ali to je dobro oružje… Brine nas sve što može da ošteti našu opremu ili predstavi opasnost za naše snage - rekao je Sak.

Prema njegovim riječima, zapadni saveznici mogli bi da pomognu isporukama, na primjer, njemačkih tenkova „gepard“, australijskih oklopnih vozila sa pogonom na sve točkove „houki“, kao i opreme za ometanje.

- Savremena oprema za ometanje je veoma važan aspekt naših mogućnosti protiv bespilotnih letjelica. Ali nama ono jako nedostaje i računamo na naše saveznike i nadamo se da ćemo ih jednog dana imati više - dodao je on.

Tenkisti 200. brigade Južne grupe snaga ruske vojske već dva dana uništavaju ukrajinske oklopne grupe na prilazima ruskim položajima kod Soledara u DNR, rekao je za Sputnjik komandant izviđačke čete Južnog vojnog okruga.

Ruske trupe spriječile pokušaj ukrajinske ofanzive u Bahmutskom rejonu DNR

Ukrajinska vojska pokušala je da izvede ofanzivu u oblasti sela Berhovska u Bahmutskom rejonu Donjecke Narodne Republike, ali je zaustavljena i povukla se, rekao je za „RIA Novosti“ izvor u komandi vojne grupacije „Jug“.

- Snage Vazdušno-desantnih snaga zaustavile su neprijatelja u sivoj zoni. Tokom dana djelovale su avijacija i artiljerija Južne grupe - rekao je izvor ruske agencije.

Dodao je da je u pokušaju ofanzive učestvovalo 300 boraca, šest tenkova i 10 borbenih oklopnih vozila iz 57. Zasebne motorizovane pješadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Vrijeme je da se Ukrajina vrati kući u sastav Rusije

Poslije izjave predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o granicama zemlje iz 1991. godine, predsjednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov podsjetio je da je u to vrijeme Ukrajina bila u sastavu SSSR-a sa prestonicom u Moskvi.

- Ako govorimo o granicama iz 1991. godine, može se govoriti samo o vremenu kada je Ukrajina bila u sastavu naše zajedničke države SSSR, sa prestonicom u Moskvi. Ako Zelenski misli na ove granice, onda se potpuno slažem sa njim, vrijeme je da se Ukrajina u potpunosti i cijela vrati kući u sastav velike Rusije - rekao je Rogov za Sputnjik.

Ukrajina bez poziva na samit NATO u Viljnusu

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da Ukrajina nije dobila poziv da prisustvuje na samom samitu u Viljnusu, nego je samo pozvana da učestvuje u Savjetu NATO-Ukrajina koji će biti održan na marginama samita.

NATO ovim potezom, ocjenjuju ruski eksperti, stavlja do znanja Kijevu da ga je razočarao: bez obzira na ogromne količine finansijske i vojne pomoći koje je Kijev dobijao tokom sukoba, ukrajinski vojnici nisu uspjeli da postignu nikakve rezultate na ratištu.

Razočaran je i Kijev: Kuleba se požalio na nedvosmisleni negativan stav zemalja-članica NATO-a po pitanju članstva Ukrajine u ovu organizaciju.

- Neke zemlje tvrde da Ukrajinu ne treba pozivati, jer će to dovesti do eskalacije. Mi smo suprotnog mišljenja - rekao je ministar.

Prema mišljenju Kulebe, postoje svi uslovi za Kijev dobije poziv za ovaj blok, a ako NATO „ne donese čvrstu odluku“ o članstvu Ukrajine, to znači da će „prevladati logika straha“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    8h 24m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    7h 58m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    7h 4m
    3
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    9h 25m
    0
  • Na autobuskoj stanici u Zagrebu ustaški simboli i poruka "Ubi Srbina"
    10h 14m
    2