Источни фронт, 533. дан: Спријечен терористички напад дроновима на Крим и Москву

10.08.2023. 14:29
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 533. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинска војска поново је покушала да изведе нападе дроновима на руску престоницу и полуострво Крим, али су руске снаге спријечиле терористички акт и обориле летјелице, саопштило је руско Министарство одбране.

- Синоћ су над територијом Калушке и Московске области, као и града Севастопоља спријечени терористички напади које је покушавао да изведе кијевски режим користећи беспилотне летјелице - наводи се у саопштењу.

Два дрона која су летјела у правцу Москве су уништена системима противваздушне одбране изнад Малојарославског округа Калушке области и изнад територије Одинцовског округа Московске области.

У близини града Севастопоља, системи ПВО су погодили два дрона, а још девет их је потиснуто средствима за електронско ратовање – нису ни стигли до циља, срушили су се у Црно море, прецизирало је Министарство.

У осујећеним терористичким нападима није било жртава нити материјалне штете.

НАТО прави сценарије за употребу нуклеарног оружја против Русије

Сјеверноатлантска алијанса разрађује сценарије за употребу нуклеарног оружја против Русије, изјавио руски медијима замјеник министра спољних послова Михаил Галузин.

- У НАТО постоји пракса такозваних заједничких нуклеарних мисија. То значи да ненуклеарне државе-чланице алијансе учествују у војном планирању употребом нуклеарног оружја, док се њихови стручњаци обучавају за руковање америчким нуклеарним бојевим главама. Штавише, сценарији његове употребе против нашу земљу - рекао је замјеник министра.

Галузин је подсјетио да од Хладног рата САД, без икаквих реалних пријетњи, држе своје нуклеарно оружје на територији ненуклеарних држава-чланица НАТО. Руска страна је више пута наглашавала да то „негативно утиче на ситуацију у области међународне и европске безбедности“, додао је високи дипломата.

Руска амбасада: Америчка стратегија у Украјини је доживјела крах

Упорне изјаве америчке администрације о неопходности даљег пружања војне помоћи Кијеву, без обзира на смањену подршку јавности овом правцу, у суштини су признање неуспјеха стратегије Вашингтона у Украјини, наводи се у изјави објављеној на Телеграму амбасаде Русије у Сједињеним Америчким Државама.

- Обратили смо пажњу на још једну изјаву Бијеле куће о неопходности даље сарадње са Украјином, без обзира на значајно смањење јавне подршке оваквој политици. Упорне изјаве у којима администрација говори о неопходности да се помаже Кијеву свим могућим средствима и прије свега новим испорукама наоружања, није ништа више него признање Вашингтона да је стратегија неуспјела на украјинском правцу - подвукли су у руској амбасади.

Навели су да Американци настављају да се понашају као да је све у реду и да иде по плану и додали да у исто вријеме неуспјехе о „контраофанзиви“, коју су САД рекламирале, признаје све више аналитичара у САД.

- Позивамо оне који доносе одлуке у Вашингтону о украјинској кризи да размисле. Да коначно виде да све раније предузете акције воде само до ескалације сукоба и нових људских жртава, а све у циљу илузорне побједе над Русијом на бојном пољу - пише у изјави.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    8h 33m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    8h 7m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    7h 13m
    3
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    9h 34m
    0
  • На аутобуској станици у Загребу усташки симболи и порука "Уби Србина"
    10h 23m
    2