Istočni front, 533. dan: Spriječen teroristički napad dronovima na Krim i Moskvu

10.08.2023. 14:29
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 533. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinska vojska ponovo je pokušala da izvede napade dronovima na rusku prestonicu i poluostrvo Krim, ali su ruske snage spriječile teroristički akt i oborile letjelice, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Sinoć su nad teritorijom Kaluške i Moskovske oblasti, kao i grada Sevastopolja spriječeni teroristički napadi koje je pokušavao da izvede kijevski režim koristeći bespilotne letjelice - navodi se u saopštenju.

Dva drona koja su letjela u pravcu Moskve su uništena sistemima protivvazdušne odbrane iznad Malojaroslavskog okruga Kaluške oblasti i iznad teritorije Odincovskog okruga Moskovske oblasti.

U blizini grada Sevastopolja, sistemi PVO su pogodili dva drona, a još devet ih je potisnuto sredstvima za elektronsko ratovanje – nisu ni stigli do cilja, srušili su se u Crno more, preciziralo je Ministarstvo.

U osujećenim terorističkim napadima nije bilo žrtava niti materijalne štete.

NATO pravi scenarije za upotrebu nuklearnog oružja protiv Rusije

Sjevernoatlantska alijansa razrađuje scenarije za upotrebu nuklearnog oružja protiv Rusije, izjavio ruski medijima zamjenik ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin.

- U NATO postoji praksa takozvanih zajedničkih nuklearnih misija. To znači da nenuklearne države-članice alijanse učestvuju u vojnom planiranju upotrebom nuklearnog oružja, dok se njihovi stručnjaci obučavaju za rukovanje američkim nuklearnim bojevim glavama. Štaviše, scenariji njegove upotrebe protiv našu zemlju - rekao je zamjenik ministra.

Galuzin je podsjetio da od Hladnog rata SAD, bez ikakvih realnih prijetnji, drže svoje nuklearno oružje na teritoriji nenuklearnih država-članica NATO. Ruska strana je više puta naglašavala da to „negativno utiče na situaciju u oblasti međunarodne i evropske bezbednosti“, dodao je visoki diplomata.

Ruska ambasada: Američka strategija u Ukrajini je doživjela krah

Uporne izjave američke administracije o neophodnosti daljeg pružanja vojne pomoći Kijevu, bez obzira na smanjenu podršku javnosti ovom pravcu, u suštini su priznanje neuspjeha strategije Vašingtona u Ukrajini, navodi se u izjavi objavljenoj na Telegramu ambasade Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Obratili smo pažnju na još jednu izjavu Bijele kuće o neophodnosti dalje saradnje sa Ukrajinom, bez obzira na značajno smanjenje javne podrške ovakvoj politici. Uporne izjave u kojima administracija govori o neophodnosti da se pomaže Kijevu svim mogućim sredstvima i prije svega novim isporukama naoružanja, nije ništa više nego priznanje Vašingtona da je strategija neuspjela na ukrajinskom pravcu - podvukli su u ruskoj ambasadi.

Naveli su da Amerikanci nastavljaju da se ponašaju kao da je sve u redu i da ide po planu i dodali da u isto vrijeme neuspjehe o „kontraofanzivi“, koju su SAD reklamirale, priznaje sve više analitičara u SAD.

- Pozivamo one koji donose odluke u Vašingtonu o ukrajinskoj krizi da razmisle. Da konačno vide da sve ranije preduzete akcije vode samo do eskalacije sukoba i novih ljudskih žrtava, a sve u cilju iluzorne pobjede nad Rusijom na bojnom polju - piše u izjavi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    10h 10m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    9h 44m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    8h 50m
    3
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    2h 12m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    11h 11m
    0