Источни фронт, 573. дан: Оборен украјински Су-25

19.09.2023. 13:10
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 573. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Током ноћи, експлозије су одјекнуле у Одеси, Лавову, Харковској и Хмељницкој области. Русија чврсто држи одбрану дуж цијеле линије фронта.

Украјински Су-25 оборен је у близини Новопокровке, Запорошка област. Непријатељски авион уништиле су посаде руске ПВО.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- Руске снаге су за дан ликвидирале више од 175 украјинских војника у запорошком правцу;

- Оружане снаге Русије одбиле су три напада украјинских снага у краснолиманском правцу. Ликвидирано је до 65 украјинских војника;

- Руска војска је у доњецком правцу одбила два напада јуришних група Оружаних снага Украјине код Мајорска и Каменке. Противник је изгубио до 225 војника;

- Руски ПВО системи оборили су украјински Су-25 у Запорошкој области. У запорошком правцу украјинске снаге изгубиле преко 115 војника;

- Оружане снаге Русије уништиле су три командна места 67., 100. и 109. бригаде територијалне одбране Оружаних снага Украјине;

- Руска ПВО пресрела је 16 пројектила испаљених из вишецијевних ракетних система „хајмарс“ и „ураган“. Такође је уништено 38 украјинских дронова;

 -Оружане снаге Русије уништиле су у ДНР два складишта наоружања 57. моторизоване пјешадијске бригаде и 35. бригаде маринаца Оружаних снага Украјине.

Нове испоруке Украјини

Норвешка ће испоручити Украјини око 50 гусеничара транспортера НМ199 (међународна ознака М548), саопштила је Влада те земље. Како се истиче, тренутно су поменута возила на поправци. Норвешка страна поручује да ће наставити да подржава Украјину све док буде потребно.

САД ће ускоро испоручити Украјини тенкове Абрамс, рекао је шеф Пентагона Лојд Остин.

- Са задовољством могу да објавим да ће тенкови М1 Абрамс, које су САД раније обећале Украјини, ускоро стићи - рекао је Остин на почетку састанка контакт групе о Украјини у Немачкој.

Кијев је раније саопштио да Украјина у блиској будућности очекује више од 10 тенкова. Сједињене Државе су обећале 31 тенк овог типа.

Уништена колонија механизоване групе

Механизанова група Оружаних снага Украјине, која се кретала у правцу Работина, уништена је у уторак ујутру у запорошком правцу, јавио је у свом телеграм каналу вршилац дужности гувернера Запорошке области Евгеније Балицки.

- Управо сам разговарао са командом наших јединица у ореховском правцу. Данас, око пет ујутру, наши извиђачи су открили кретање непријатељских механизованих група у правцу Работина, цијела колона је уништена - написао је Балицки.

Спријечен напад дроном

Руски системи ПВО оборили су украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије. Тиме је спријечен покушај кијевског режима да изведе терористички напад дроновима на објекте на територији Русије.

Клешчејевка и Андрејевка у „сивој зони“

Клешчејевка и Андрејевка која се налазе у предграђу Артјомовска сада су у „сивој зони“; украјинске трупе покушавају да се тамо учврсте, али безуспјешно, рекао је вршилац дужности лидера ДНР Денис Пушилин на телевизији "Русија 24".

- Видјели смо побједничке извјештаје украјинског режима у вези Клешчејевке и Андрејевке. Рећи ћу вам: ова насеља су у сивој зони - рекао је он.

Андрејевка је практично уништена, додао је Пушилин.

Према његовим ријечима, украјинска војска покушава да уђе на територију некадашњег села, али руска артиљерија, подржана авијацијом, омета њихово напредовање.

- Украјинска војска тамо губи велики број војника – примјетио је политичар.

Оружане снаге Украјине покушавају да упадну у Клешчејевку са југа. Пушилин је напоменуо да је за потпуну контролу овог села важна жељезничка пруга.

Одбијено седам напада у доњецком правцу

Јужна група руских трупа одбила је седам напада у доњецком правцу, због чега је Кијев изгубио око 210 војника, изјавио је за Спутњик портпарол групе Георгиј Минесашвили.

Према његовим ријечима, авијација групе извела је ракетне нападе на циљеве украјинских војних јединица у Авдејевки. Уништена је привремена база, резервно командно мјесто и центар за везу. Минесашвили је додао да је руска војска такође гађала положаје противника у подручју Спорног, Веселог и Новгородског.

- Артиљерија групе уништила је два топа америчке производње М777, двије хаубице Д-30, један тенк, два минобацача, калибра 120 и један 82 калибра, седам возила, а такође је погодила контролни центар беспилотне летјелице и посаду вишецијевног бацача граната АГС - закључио је истакао је портпарол.

Према подацима Министарства одбране, током протекле недјеље у правцу Доњецка руска војска је одбила 34 напада јединица Оружаних снага Украјине, где је противник имао 1700 рањених и убијених војника. Осим тога, Оружане снаге Украјине изгубиле су 16 тенкова, 34 возила и 12 артиљеријских оруђа.

Ердоган: Колико је Запад поуздан, толико је и Русија поуздана

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган вјерује да ће украјинска криза дуго трајати, истакавши да сарађује са Русијом и да јој вјерује ништа мање него Западу.

- Немам разлога да им не вјерујем (Русији). Колико је Запад поуздан, толико је и Русија поуздана. Посљедњих 50 година смо стајали на прагу Европске уније и у овом тренутку вјерујем Русији ништа мање него Западу - рекао је Ердоган.

- Половина увоза природног гаса долази из Русије, што значи нашу солидарност. Заједничким корацима идемо напријед, сарађујемо и у одбрамбеној индустрији. Све то можемо заједно са Русијом - додао је предсједник.

Према његовим ријечима, Анкара и земље-чланице ЕУ имају различите ставове о Руској Федерацији.

- Русија је један од мојих најближих сусједа. Имамо и заједничку историју - рекао је Ердоган.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 6m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 48m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 16m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 37m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 46m
    0