Istočni front, 573. dan: Oboren ukrajinski Su-25

19.09.2023. 13:10
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 573. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Tokom noći, eksplozije su odjeknule u Odesi, Lavovu, Harkovskoj i Hmeljnickoj oblasti. Rusija čvrsto drži odbranu duž cijele linije fronta.

Ukrajinski Su-25 oboren je u blizini Novopokrovke, Zaporoška oblast. Neprijateljski avion uništile su posade ruske PVO.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruske snage su za dan likvidirale više od 175 ukrajinskih vojnika u zaporoškom pravcu;

- Oružane snage Rusije odbile su tri napada ukrajinskih snaga u krasnolimanskom pravcu. Likvidirano je do 65 ukrajinskih vojnika;

- Ruska vojska je u donjeckom pravcu odbila dva napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Majorska i Kamenke. Protivnik je izgubio do 225 vojnika;

- Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski Su-25 u Zaporoškoj oblasti. U zaporoškom pravcu ukrajinske snage izgubile preko 115 vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su tri komandna mesta 67., 100. i 109. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine;

- Ruska PVO presrela je 16 projektila ispaljenih iz višecijevnih raketnih sistema „hajmars“ i „uragan“. Takođe je uništeno 38 ukrajinskih dronova;

 -Oružane snage Rusije uništile su u DNR dva skladišta naoružanja 57. motorizovane pješadijske brigade i 35. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine.

Nove isporuke Ukrajini

Norveška će isporučiti Ukrajini oko 50 guseničara transportera NM199 (međunarodna oznaka M548), saopštila je Vlada te zemlje. Kako se ističe, trenutno su pomenuta vozila na popravci. Norveška strana poručuje da će nastaviti da podržava Ukrajinu sve dok bude potrebno.

SAD će uskoro isporučiti Ukrajini tenkove Abrams, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin.

- Sa zadovoljstvom mogu da objavim da će tenkovi M1 Abrams, koje su SAD ranije obećale Ukrajini, uskoro stići - rekao je Ostin na početku sastanka kontakt grupe o Ukrajini u Nemačkoj.

Kijev je ranije saopštio da Ukrajina u bliskoj budućnosti očekuje više od 10 tenkova. Sjedinjene Države su obećale 31 tenk ovog tipa.

Uništena kolonija mehanizovane grupe

Mehanizanova grupa Oružanih snaga Ukrajine, koja se kretala u pravcu Rabotina, uništena je u utorak ujutru u zaporoškom pravcu, javio je u svom telegram kanalu vršilac dužnosti guvernera Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

- Upravo sam razgovarao sa komandom naših jedinica u orehovskom pravcu. Danas, oko pet ujutru, naši izviđači su otkrili kretanje neprijateljskih mehanizovanih grupa u pravcu Rabotina, cijela kolona je uništena - napisao je Balicki.

Spriječen napad dronom

Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Time je spriječen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronovima na objekte na teritoriji Rusije.

Kleščejevka i Andrejevka u „sivoj zoni“

Kleščejevka i Andrejevka koja se nalaze u predgrađu Artjomovska sada su u „sivoj zoni“; ukrajinske trupe pokušavaju da se tamo učvrste, ali bezuspješno, rekao je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin na televiziji "Rusija 24".

- Vidjeli smo pobjedničke izvještaje ukrajinskog režima u vezi Kleščejevke i Andrejevke. Reći ću vam: ova naselja su u sivoj zoni - rekao je on.

Andrejevka je praktično uništena, dodao je Pušilin.

Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska pokušava da uđe na teritoriju nekadašnjeg sela, ali ruska artiljerija, podržana avijacijom, ometa njihovo napredovanje.

- Ukrajinska vojska tamo gubi veliki broj vojnika – primjetio je političar.

Oružane snage Ukrajine pokušavaju da upadnu u Kleščejevku sa juga. Pušilin je napomenuo da je za potpunu kontrolu ovog sela važna željeznička pruga.

Odbijeno sedam napada u donjeckom pravcu

Južna grupa ruskih trupa odbila je sedam napada u donjeckom pravcu, zbog čega je Kijev izgubio oko 210 vojnika, izjavio je za Sputnjik portparol grupe Georgij Minesašvili.

Prema njegovim riječima, avijacija grupe izvela je raketne napade na ciljeve ukrajinskih vojnih jedinica u Avdejevki. Uništena je privremena baza, rezervno komandno mjesto i centar za vezu. Minesašvili je dodao da je ruska vojska takođe gađala položaje protivnika u području Spornog, Veselog i Novgorodskog.

- Artiljerija grupe uništila je dva topa američke proizvodnje M777, dvije haubice D-30, jedan tenk, dva minobacača, kalibra 120 i jedan 82 kalibra, sedam vozila, a takođe je pogodila kontrolni centar bespilotne letjelice i posadu višecijevnog bacača granata AGS - zaključio je istakao je portparol.

Prema podacima Ministarstva odbrane, tokom protekle nedjelje u pravcu Donjecka ruska vojska je odbila 34 napada jedinica Oružanih snaga Ukrajine, gde je protivnik imao 1700 ranjenih i ubijenih vojnika. Osim toga, Oružane snage Ukrajine izgubile su 16 tenkova, 34 vozila i 12 artiljerijskih oruđa.

Erdogan: Koliko je Zapad pouzdan, toliko je i Rusija pouzdana

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan vjeruje da će ukrajinska kriza dugo trajati, istakavši da sarađuje sa Rusijom i da joj vjeruje ništa manje nego Zapadu.

- Nemam razloga da im ne vjerujem (Rusiji). Koliko je Zapad pouzdan, toliko je i Rusija pouzdana. Posljednjih 50 godina smo stajali na pragu Evropske unije i u ovom trenutku vjerujem Rusiji ništa manje nego Zapadu - rekao je Erdogan.

- Polovina uvoza prirodnog gasa dolazi iz Rusije, što znači našu solidarnost. Zajedničkim koracima idemo naprijed, sarađujemo i u odbrambenoj industriji. Sve to možemo zajedno sa Rusijom - dodao je predsjednik.

Prema njegovim riječima, Ankara i zemlje-članice EU imaju različite stavove o Ruskoj Federaciji.

- Rusija je jedan od mojih najbližih susjeda. Imamo i zajedničku istoriju - rekao je Erdogan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 47m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 38m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 25m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 51m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 33m
    0