Источни фронт, 574. дан: Оборени украјински Су-24 и МиГ-29

20.09.2023. 14:06
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 574. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руске снаге одбијају све покушаје украјинских јединица да крену у контраофанзиву. Штавише, настављају да гађају војне циљеве по цијелој Украјини. Састанак Савјета безбједности УН о Украјини у којем ће учествовати шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и Владимир Зеленски биће одржан вечерас. Кијев одбио да прими 10 немачких тенкова Леопард због старости.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- Руска војска је у доњецком правцу одбила пет напада украјинских снага које су изгубиле до 175 војника. У јужнодоњецком правцу противник је изгубио до 135 војника;

- У краснолиманском правцу одбијена су два напада, а украјинска војска је за дан изгубила до 70 војника;

- У запорошком правцу одбијена су три напада противника, који је изгубио до 35 војника;

- У херсонском правцу за дан су ликвидиране четири групе украјинских специјалних снага. Противник је изгубио преко 60 војника;

- У купјанском правцу ликвидирано је преко 65 украјинских војника, противваздушни систем М1097 „авенџер“ америчке производње, хаубица М109 „паладин“, два система М777;

- У Николајевској области оборен је украјински бомбардер Су-24М, а у Дњепропетровској области погођен је украјински ловац Миг-29.

Руске јединице учврстиле се на висоравнима на сјеверу Клешчејевке

Руске јединице учврстиле су се на висоравнима на сјеверу Клешчејевке, борбе за насељено мјесто се настављају, рекао је вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин.

- За насеље се воде борбе, не престају још од прије ослобођења Артјомовска... Од насеља практично ништа није остало, непријатељ је сада на југозападу, покушао је да се домогне упоришта на периферији. Са сјеверног дела, гдје је део висоравни, укопане су Оружане снаге Русије. Само насеље је у сивој зони - рекао је Пушилин.

Према његовим ријечима, Андрејевка остаје под ватреном контролом Оружаних снага Русије, али тамо нема могућности да се војска учврсти.

„Украјини потребна средства“

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да су Украјини потребна средства противваздушне одбране, као и резервни дијелови и одржавање наоружања које су већ испоручиле западне земље, преноси Ројтерс.

- Постоји хитна потреба за средствима противваздушне одбране, као и за муницијом, одржавањем, резервним деловима - рекао је он.

Пре тога, колумниста Џозеф Боско, пишући за Хил, рекао је да би Кијев требало да прихвати идеју о могућој капитулацији током другог предсједничког мандата актуелног шефа Бијеле куће Џозефа Бајдена или бившег предсједника САД Доналда Трампа. Он напомиње да чак и ако Бајден остане на функцији, шеф руске државе Владимир Путин ће постићи свој геостратешки циљ.

На мети руских снага нашла се специјална бригада „Азов“

На мети руских снага нашла се специјална бригада „Азов“ на краснолиманском правцу, изјавио је портпарол групе „Центар“ потпуковник Александар Савчук.

- На краснолиманском правцу, у подручју Серебрјанске шуме, дејствима јединица групе „Центар“, ваздушним ударима и артиљеријском ватром поражене су јуришне групе 67. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине и 12. специјалне бригаде „Азов” - рекао је официр.

Спријечене двије ротације јуришних јединица Оружаних снага Украјине

Руска трупа „Југ“ спречила је двије ротације јуришних јединица Оружаних снага Украјине у подручју Клешчејевке и Веселог (Доњецка Народна Република), а у рејону Андрејевке непријатељ је изгубио до 215 војника, саопштио је портпарол групе Георгиј Минесашвили.

- Активним дејствима јединица групе, у сарадњи са авијацијом и артиљеријом, спријечене су двије ротације јуришних јединица Оружаних снага Украјине у области Клешчејевке и Веселог. Осим тога, непријатељ је претрпио значајне губитке у рејону Андрејевке. Губици Оружаних снага Украјине износили су до 215 војника - рекао је Минесашвили.

Према његовим ријечима, на доњецком правцу, као резултат координисаних дејстава јединица групе, успјешно су одбијена три напада јединица Оружаних снага Украјине на соледарско-Артјомовском, александровско-Калиновском и авдејевском правцу.

Шеф прес центра је извијестио да је авијација групе погодила концентрацију људства и војне опреме украјинских оружаних снага. Артиљерија групе уништила је двије привремене базе, четири складишта муниције, 10 возила, станицу за електронско ратовање и радарску станицу П-18.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 8m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 50m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 18m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 39m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 48m
    0