Istočni front, 574. dan: Oboreni ukrajinski Su-24 i MiG-29

20.09.2023. 14:06
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 574. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruske snage odbijaju sve pokušaje ukrajinskih jedinica da krenu u kontraofanzivu. Štaviše, nastavljaju da gađaju vojne ciljeve po cijeloj Ukrajini. Sastanak Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini u kojem će učestvovati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i Vladimir Zelenski biće održan večeras. Kijev odbio da primi 10 nemačkih tenkova Leopard zbog starosti.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska vojska je u donjeckom pravcu odbila pet napada ukrajinskih snaga koje su izgubile do 175 vojnika. U južnodonjeckom pravcu protivnik je izgubio do 135 vojnika;

- U krasnolimanskom pravcu odbijena su dva napada, a ukrajinska vojska je za dan izgubila do 70 vojnika;

- U zaporoškom pravcu odbijena su tri napada protivnika, koji je izgubio do 35 vojnika;

- U hersonskom pravcu za dan su likvidirane četiri grupe ukrajinskih specijalnih snaga. Protivnik je izgubio preko 60 vojnika;

- U kupjanskom pravcu likvidirano je preko 65 ukrajinskih vojnika, protivvazdušni sistem M1097 „avendžer“ američke proizvodnje, haubica M109 „paladin“, dva sistema M777;

- U Nikolajevskoj oblasti oboren je ukrajinski bombarder Su-24M, a u Dnjepropetrovskoj oblasti pogođen je ukrajinski lovac Mig-29.

Ruske jedinice učvrstile se na visoravnima na sjeveru Kleščejevke

Ruske jedinice učvrstile su se na visoravnima na sjeveru Kleščejevke, borbe za naseljeno mjesto se nastavljaju, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

- Za naselje se vode borbe, ne prestaju još od prije oslobođenja Artjomovska... Od naselja praktično ništa nije ostalo, neprijatelj je sada na jugozapadu, pokušao je da se domogne uporišta na periferiji. Sa sjevernog dela, gdje je deo visoravni, ukopane su Oružane snage Rusije. Samo naselje je u sivoj zoni - rekao je Pušilin.

Prema njegovim riječima, Andrejevka ostaje pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga Rusije, ali tamo nema mogućnosti da se vojska učvrsti.

„Ukrajini potrebna sredstva“

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su Ukrajini potrebna sredstva protivvazdušne odbrane, kao i rezervni dijelovi i održavanje naoružanja koje su već isporučile zapadne zemlje, prenosi Rojters.

- Postoji hitna potreba za sredstvima protivvazdušne odbrane, kao i za municijom, održavanjem, rezervnim delovima - rekao je on.

Pre toga, kolumnista Džozef Bosko, pišući za Hil, rekao je da bi Kijev trebalo da prihvati ideju o mogućoj kapitulaciji tokom drugog predsjedničkog mandata aktuelnog šefa Bijele kuće Džozefa Bajdena ili bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa. On napominje da čak i ako Bajden ostane na funkciji, šef ruske države Vladimir Putin će postići svoj geostrateški cilj.

Na meti ruskih snaga našla se specijalna brigada „Azov“

Na meti ruskih snaga našla se specijalna brigada „Azov“ na krasnolimanskom pravcu, izjavio je portparol grupe „Centar“ potpukovnik Aleksandar Savčuk.

- Na krasnolimanskom pravcu, u području Serebrjanske šume, dejstvima jedinica grupe „Centar“, vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom poražene su jurišne grupe 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 12. specijalne brigade „Azov” - rekao je oficir.

Spriječene dvije rotacije jurišnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine

Ruska trupa „Jug“ sprečila je dvije rotacije jurišnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u području Kleščejevke i Veselog (Donjecka Narodna Republika), a u rejonu Andrejevke neprijatelj je izgubio do 215 vojnika, saopštio je portparol grupe Georgij Minesašvili.

- Aktivnim dejstvima jedinica grupe, u saradnji sa avijacijom i artiljerijom, spriječene su dvije rotacije jurišnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Kleščejevke i Veselog. Osim toga, neprijatelj je pretrpio značajne gubitke u rejonu Andrejevke. Gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su do 215 vojnika - rekao je Minesašvili.

Prema njegovim riječima, na donjeckom pravcu, kao rezultat koordinisanih dejstava jedinica grupe, uspješno su odbijena tri napada jedinica Oružanih snaga Ukrajine na soledarsko-Artjomovskom, aleksandrovsko-Kalinovskom i avdejevskom pravcu.

Šef pres centra je izvijestio da je avijacija grupe pogodila koncentraciju ljudstva i vojne opreme ukrajinskih oružanih snaga. Artiljerija grupe uništila je dvije privremene baze, četiri skladišta municije, 10 vozila, stanicu za elektronsko ratovanje i radarsku stanicu P-18.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 49m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 40m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 27m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 53m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 35m
    0