Источни фронт, 595. дан: Руска војска уништила складиште оружја украјинске групе „Херсон“

10.10.2023. 14:25
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 595. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руске снаге су током протеклог дана одбиле три напада украјинске војске на доњецком и пет напада на купјанском правцу. На помоћ Украјини неће утицати ситуација у Израелу, изјавио је портпарол Европске комисије Ерик Мамер.

Предсједник запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов саопштио је да су током контранапада руске снаге успјеле да напредују неколико стотина метара у дијелу фронта Жеребјанки-Пјатихатки на запорошком правцу.

Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:

- Оружане снаге Русије одбиле су два напада украјинске војске на доњецком правцу, противник је изгубио готово 165 војника;

- Оружане снаге Русије поразиле су људство и уништиле технику украјинске војске на подручју Курдјумовке и Андрејевке у ДНР;

- Оружане снаге Русије су током претходног дана одбиле четири напада јуришних одреда украјинске војске на подручју насеља Лиман Први у Харковској области;

- Група снага „Центар“ одбила је два напада на краснолиманском правцу, а Оружане снаге Украјине су током претходног дана изгубиле готово 60 војника;

- Оружане снаге Украјине су током протекла 24 часа на јужнодоњецком правцу изгубиле готово 200 припадника;

- Оружане снаге Русије су на јужнодоњецком правцу одбиле два напада јуришника територијалне одбране украјинске војске на подручју Пријутног у Запорошкој области;

- Оружане снаге Русије уништиле су у Херсонској области складиште ракетно-артиљеријског наоружања здружене групе снага украјинске војске „Херсон“;

- Оружане снаге Русије уништиле су на подручју Новомихајловке у ДНР теренско складиште муниције бригаде украјинске војске;

У ДНР и Запорошкој области уништени су командно-осматрачки пунктови две механизоване бригаде Оружаних снага Украјине, као и 15. пук националне гарде Украјине;

- ПВО Русије је током протеклог дана уништила 19 украјинских дронова.

Украјински војник критикује Кијев због подршке Израелу

Украјински војник критиковао је власти у Кијеву због лицемјерног става по питању израелско-палестинског сукоба.

- Палестинци покушавају да врате земљу која која им законито припада и која је била окупирана. Због тога их је украјинско руководство прозвало терористима, екстремистима и подржало Израел - рекао је припадник украјинске војске.

У видео-поруци он је навео да ако су Палестинци, по мишљењу Кијева, терористи, онда он и његови саборци исто мисле за Украјинце, јер покушавају да заузму своју земљу.

Руска војска напредује

Руска војска је у протекла 24 сата напредовала у Авдејевки, уништена су најмање два непријатељска утврђења, губици Кијева су до сто мртвих и рањених, изјавио је за Спутњик савјетник шефа ДНР Јан Гагин.

Он је додао да је уништено до 20 јединица технике.

Како је навео, тренутно се настављају артиљеријски напади на украјинске положаје у Авдејевки.

Јединице групе снага „Дњепар“ током претходног дана уништиле су три чамца са украјинским екстремистима код Херсона, изјавио је за Спутњик извор, упознат са ситуацијом.

Том приликом, додаје саговорник, елиминисано је 11 припадника Оружаних снага Украјине.

Према његовим ријечима, на подручју села Никољско уништена је посада минобацача са муницијом, а пет украјинских екстремиста је ликвидирано.

Руски војници су такође извели напад на локацију јединица украјинских снага на подручју острва на ушћу Дњепра, ликвидирано је 11 милитаната и онеспособљена су два противничка аутомобила.

Приведен због шпијунаже

Један становник Приморја приведен је због шпијунаже у интересу Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине, саопштила је територијална управа Федералне службе безбједности Русије (ФСБ).

ФСБ није саопштила да ли је он био плаћен за своје услуге, али је установљено да је био у потпуности свјестан могућности коришћења података против безбједности Русије, укључујући и при вршењу акција директног утицаја.

Тактичка авио-група Ваздушно-космичких снага Русије извела напад на друмски мост

Тактичка авио-група Ваздушно-космичких снага Русије извела је напад на друмски мост и три пункта привременог размјештаја Оружаних снага Украјине у области Торског у ДНР на краснолиманском правцу, изјавио је за Спутњик начелник прес центра групе „Центар“ Александар Савчук.

Осим тога, током контрабатеријске борбе снаге групе су откриле и потиснуле до 30 артиљеријских посада Оружаних снага Украјине.

Савчук је додао да је руска војска такође спријечила и одбила шест напада јуришних група 63. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине и 12. бригаде специјалних снага „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији). Оружане снаге Украјине изгубиле су око 60 војника и два оклопна возила.

Америчка администрација подржава Израел и Украјину

Америчка администрација намјерава да помогне и Израелу и Украјини и планира да тражи издвајање средстава за Кијев, изјавио је координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

Он је додао да администрација предсједника Џозефа Бајдена намјерава да тражи издвајање средстава за Кијев „у овом критичном тренутку контраофанзиве“ против Русије.

Кирби је истовремено избјегао да одговори на питање да ли су САД, по аналогији са Украјином, спремне да подржавају Израел „колико год буде потребно“.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    5h 43m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    16h 1m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    16h 7m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    16h 5m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    14h 56m
    0