Istočni front, 595. dan: Ruska vojska uništila skladište oružja ukrajinske grupe „Herson“

10.10.2023. 14:25
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 595. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruske snage su tokom proteklog dana odbile tri napada ukrajinske vojske na donjeckom i pet napada na kupjanskom pravcu. Na pomoć Ukrajini neće uticati situacija u Izraelu, izjavio je portparol Evropske komisije Erik Mamer.

Predsjednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov saopštio je da su tokom kontranapada ruske snage uspjele da napreduju nekoliko stotina metara u dijelu fronta Žerebjanki-Pjatihatki na zaporoškom pravcu.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 165 vojnika;

- Oružane snage Rusije porazile su ljudstvo i uništile tehniku ukrajinske vojske na području Kurdjumovke i Andrejevke u DNR;

- Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile četiri napada jurišnih odreda ukrajinske vojske na području naselja Liman Prvi u Harkovskoj oblasti;

- Grupa snaga „Centar“ odbila je dva napada na krasnolimanskom pravcu, a Oružane snage Ukrajine su tokom prethodnog dana izgubile gotovo 60 vojnika;

- Oružane snage Ukrajine su tokom protekla 24 časa na južnodonjeckom pravcu izgubile gotovo 200 pripadnika;

- Oružane snage Rusije su na južnodonjeckom pravcu odbile dva napada jurišnika teritorijalne odbrane ukrajinske vojske na području Prijutnog u Zaporoškoj oblasti;

- Oružane snage Rusije uništile su u Hersonskoj oblasti skladište raketno-artiljerijskog naoružanja združene grupe snaga ukrajinske vojske „Herson“;

- Oružane snage Rusije uništile su na području Novomihajlovke u DNR terensko skladište municije brigade ukrajinske vojske;

U DNR i Zaporoškoj oblasti uništeni su komandno-osmatrački punktovi dve mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao i 15. puk nacionalne garde Ukrajine;

- PVO Rusije je tokom proteklog dana uništila 19 ukrajinskih dronova.

Ukrajinski vojnik kritikuje Kijev zbog podrške Izraelu

Ukrajinski vojnik kritikovao je vlasti u Kijevu zbog licemjernog stava po pitanju izraelsko-palestinskog sukoba.

- Palestinci pokušavaju da vrate zemlju koja koja im zakonito pripada i koja je bila okupirana. Zbog toga ih je ukrajinsko rukovodstvo prozvalo teroristima, ekstremistima i podržalo Izrael - rekao je pripadnik ukrajinske vojske.

U video-poruci on je naveo da ako su Palestinci, po mišljenju Kijeva, teroristi, onda on i njegovi saborci isto misle za Ukrajince, jer pokušavaju da zauzmu svoju zemlju.

Ruska vojska napreduje

Ruska vojska je u protekla 24 sata napredovala u Avdejevki, uništena su najmanje dva neprijateljska utvrđenja, gubici Kijeva su do sto mrtvih i ranjenih, izjavio je za Sputnjik savjetnik šefa DNR Jan Gagin.

On je dodao da je uništeno do 20 jedinica tehnike.

Kako je naveo, trenutno se nastavljaju artiljerijski napadi na ukrajinske položaje u Avdejevki.

Jedinice grupe snaga „Dnjepar“ tokom prethodnog dana uništile su tri čamca sa ukrajinskim ekstremistima kod Hersona, izjavio je za Sputnjik izvor, upoznat sa situacijom.

Tom prilikom, dodaje sagovornik, eliminisano je 11 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

Prema njegovim riječima, na području sela Nikoljsko uništena je posada minobacača sa municijom, a pet ukrajinskih ekstremista je likvidirano.

Ruski vojnici su takođe izveli napad na lokaciju jedinica ukrajinskih snaga na području ostrva na ušću Dnjepra, likvidirano je 11 militanata i onesposobljena su dva protivnička automobila.

Priveden zbog špijunaže

Jedan stanovnik Primorja priveden je zbog špijunaže u interesu Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, saopštila je teritorijalna uprava Federalne službe bezbjednosti Rusije (FSB).

FSB nije saopštila da li je on bio plaćen za svoje usluge, ali je ustanovljeno da je bio u potpunosti svjestan mogućnosti korišćenja podataka protiv bezbjednosti Rusije, uključujući i pri vršenju akcija direktnog uticaja.

Taktička avio-grupa Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvela napad na drumski most

Taktička avio-grupa Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvela je napad na drumski most i tri punkta privremenog razmještaja Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Torskog u DNR na krasnolimanskom pravcu, izjavio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.

Osim toga, tokom kontrabaterijske borbe snage grupe su otkrile i potisnule do 30 artiljerijskih posada Oružanih snaga Ukrajine.

Savčuk je dodao da je ruska vojska takođe spriječila i odbila šest napada jurišnih grupa 63. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 12. brigade specijalnih snaga „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 60 vojnika i dva oklopna vozila.

Američka administracija podržava Izrael i Ukrajinu

Američka administracija namjerava da pomogne i Izraelu i Ukrajini i planira da traži izdvajanje sredstava za Kijev, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

On je dodao da administracija predsjednika Džozefa Bajdena namjerava da traži izdvajanje sredstava za Kijev „u ovom kritičnom trenutku kontraofanzive“ protiv Rusije.

Kirbi je istovremeno izbjegao da odgovori na pitanje da li su SAD, po analogiji sa Ukrajinom, spremne da podržavaju Izrael „koliko god bude potrebno“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko će prvi testirati rusku vakcinu protiv raka? Ko će prvi testirati rusku vakcinu protiv raka?
Pjanić se izvinio Rusima - nije htio meč protiv njih, a sad zbog miliona došao u CSKA Pjanić se izvinio Rusima - nije htio meč protiv njih, a sad zbog miliona došao u CSKA
Počela proizvodnja ruskog električnog automobila „e-largus“ Počela proizvodnja ruskog električnog automobila „e-largus“
Najčitanije
  • Albanac koji je zadužio Srbe
    1h 18m
    5
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    21h 24m
    0
  • Pacijent fizički napao doktoricu u Bratuncu
    23h 7m
    0
  • Šehovac: Alija Izetbegović - ratni zločinac jer je zemlju uveo u rat
    23h 3m
    11
  • Radnik "Elektro-Hercegovine" životno ugrožen nakon pada sa stuba
    20h 14m
    0