Источни фронт, 700. дан: Експлозија у Дњепропетровској области

24.01.2024. 15:18
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 700. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руски ПВО системи оборили су четири украјинска дрона изнад Орловске области. Становници Николајева причају о колонама технике Оружаних снага Украјине које се крећу ка сjеверу региона, ка граду Снигирјовка.

Експлозија у Дњепропетровској области, јављају украјински медији.

Снаге ПВО уништиле су дрон изнад села Ближње код Белгорода, написао је на свом Телеграм каналу регионални гувернер Вјачеслав Гладков.

Нема извjештаја о жртвама.

Русија подржава иницијативе папе Фрање усмjерене на постизање мира у Украјини, изјавио је руски амбасадор у Ватикану Иван Солтановски.

- Са наше стране, поздрављамо све иницијативе које би могле да приближе постизање снажног и трајног мира у Украјини, посебно када долазе од тако ауторитативних лидера као што је Фрања - рекао је дипломата за Спутњик.

Папа је током своје божићне поруке позвао на мир у Украјини и на Блиском истоку и заложио се за забрану производње и продаје оружја.

Украјина ће 2024. године од западних партнера добити оружје које још није имала, рекао је портпорал украјинског Министарства одбране Иларион Пављук послије састанка контакт групе за војну помоћ Кијеву у формату "Рамштајн".

- Продуктиван састанак. Подршка се наставља, било је важних изјава и обавеза, наставиће се. Ове године ћемо добити оружје које још не постоји и које ће помоћи да се погађају логистичка чворишта - рекао је он, преносе украјински медији.

Пављук такође очекује да ће западни партнери повећати производњу наоружања и муниције и проширити пакете помоћи Кијеву.

Њемачка не може сама да помаже Украјини, изјавио је њемачки министар финансија Кристијан Линднер, преноси Цајт.

 

- На крају крајева, не може Њемачка више финансијски да помаже, а други мање - рекао је он на догађају Источног комитета њемачке привреде.

Линднер је упозорио да може доћи до финансијског преоптерећења ако Немачка буде морала сама да сноси „финансијски терет сукоба у Украјини“ и позвао друге чланице ЕУ да повећају подршку Кијеву.

Посада дронова Ваздушно-десантних снага групе трупа Дњепар уништила је двоструки противваздушни топ ЗУ-23 на десној обали Дњепра у Херсонској области. Ово је саопштено руском Министарству одбране.

- Јединице беспилотне авијације Ваздушно-десантних снага (ваздушно-десантних снага) из групе трупа Дњепар активно користе муницију Ланцет током специјалне војне операције за уништавање непријатељске војне опреме на десној обали Дњепра у Херсонској области. Посада УАВ-а, професионално Оперативни Ланцет је долетио до циља, заробио га и уништио. Након директног поготка, противваздушни топ ЗУ-23 Оружаних снага Украјине је онеспособљен - саопштило је руско Министарство одбране.

Јединице беспилотних летјелица Ваздушно-десантних снага свакодневно уништавају десетине украјинских милитаната и неколико јединица различите технике Оружаних снага Украјине.

Швајцарски министар спољних послова Игнацио Касис рекао је у сједишту УН у Њујорку да без учешћа Русије неће бити мирног рјешења сукоба у Украјини. Он тврди да се тренутно разговара о условима мировног самита.

Системи противваздушне одбране пресрели су четири украјинске беспилотне летјелице изнад Орловске области, саопштило је Министарство одбране.

- Јутрос је заустављен покушај кијевског режима да изведе терористички напад помоћу беспилотних летјелица на циљеве на територији Руске Федерације - навело је Министарство.

Према ријечима гувернера Андреја Кличкова, није било жртава.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    19h 36m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    19h 43m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 25m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 3m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    11h 35m
    0