Istočni front, 700. dan: Eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti

24.01.2024. 15:18
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 700. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruski PVO sistemi oborili su četiri ukrajinska drona iznad Orlovske oblasti. Stanovnici Nikolajeva pričaju o kolonama tehnike Oružanih snaga Ukrajine koje se kreću ka sjeveru regiona, ka gradu Snigirjovka.

Eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

Snage PVO uništile su dron iznad sela Bližnje kod Belgoroda, napisao je na svom Telegram kanalu regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Nema izvještaja o žrtvama.

Rusija podržava inicijative pape Franje usmjerene na postizanje mira u Ukrajini, izjavio je ruski ambasador u Vatikanu Ivan Soltanovski.

- Sa naše strane, pozdravljamo sve inicijative koje bi mogle da približe postizanje snažnog i trajnog mira u Ukrajini, posebno kada dolaze od tako autoritativnih lidera kao što je Franja - rekao je diplomata za Sputnjik.

Papa je tokom svoje božićne poruke pozvao na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku i založio se za zabranu proizvodnje i prodaje oružja.

Ukrajina će 2024. godine od zapadnih partnera dobiti oružje koje još nije imala, rekao je portporal ukrajinskog Ministarstva odbrane Ilarion Pavljuk poslije sastanka kontakt grupe za vojnu pomoć Kijevu u formatu "Ramštajn".

- Produktivan sastanak. Podrška se nastavlja, bilo je važnih izjava i obaveza, nastaviće se. Ove godine ćemo dobiti oružje koje još ne postoji i koje će pomoći da se pogađaju logistička čvorišta - rekao je on, prenose ukrajinski mediji.

Pavljuk takođe očekuje da će zapadni partneri povećati proizvodnju naoružanja i municije i proširiti pakete pomoći Kijevu.

Njemačka ne može sama da pomaže Ukrajini, izjavio je njemački ministar finansija Kristijan Lindner, prenosi Cajt.

 

- Na kraju krajeva, ne može Njemačka više finansijski da pomaže, a drugi manje - rekao je on na događaju Istočnog komiteta njemačke privrede.

Lindner je upozorio da može doći do finansijskog preopterećenja ako Nemačka bude morala sama da snosi „finansijski teret sukoba u Ukrajini“ i pozvao druge članice EU da povećaju podršku Kijevu.

Posada dronova Vazdušno-desantnih snaga grupe trupa Dnjepar uništila je dvostruki protivvazdušni top ZU-23 na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti. Ovo je saopšteno ruskom Ministarstvu odbrane.

- Jedinice bespilotne avijacije Vazdušno-desantnih snaga (vazdušno-desantnih snaga) iz grupe trupa Dnjepar aktivno koriste municiju Lancet tokom specijalne vojne operacije za uništavanje neprijateljske vojne opreme na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti. Posada UAV-a, profesionalno Operativni Lancet je doletio do cilja, zarobio ga i uništio. Nakon direktnog pogotka, protivvazdušni top ZU-23 Oružanih snaga Ukrajine je onesposobljen - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Jedinice bespilotnih letjelica Vazdušno-desantnih snaga svakodnevno uništavaju desetine ukrajinskih militanata i nekoliko jedinica različite tehnike Oružanih snaga Ukrajine.

Švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis rekao je u sjedištu UN u Njujorku da bez učešća Rusije neće biti mirnog rješenja sukoba u Ukrajini. On tvrdi da se trenutno razgovara o uslovima mirovnog samita.

Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su četiri ukrajinske bespilotne letjelice iznad Orlovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Jutros je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letjelica na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije - navelo je Ministarstvo.

Prema riječima guvernera Andreja Kličkova, nije bilo žrtava.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    23h 0m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    21h 56m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    22h 0m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    18h 53m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    12h 44m
    1