Источни фронт, 98. дан: Ослобођене територије улазе у састав Русије

01.06.2022. 08:44
0
ИЗВОР: b92.net

Специјална операција руске војске у Украјини данас је ушла у 98. дан.

Од почетка рата из Украјине избјегло готово седам милиона људи. Настрадало више од 4.100 цивила, међу којима 264 деце, саопштава УН.

Готово 5.000 људи је повријеђено, највише у гранатирању и ваздушним нападима.

Шести пакет ЕУ санкција против Русије које укључују и ембарго на испоруке руске нафте танкерима држава чланица могао би да буде одобрен данас или сутра, 2. јуна, најавио је предсједник Европског савета Шарл Мишел.

Блокада

Плутајуће мине које је Украјина поставила у Црном мору су једна од најгорих препрека транспорту жита из Одесе, упозорио је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.

У интервјуу за новинску агенцију Анадолија Чавушоглу је потврдио да су "мине које је поставила Украјина у Одеској области једна од препрека за сигуран транспорт житарица", пренос ТАС С.

- Други разлог су санкције за руске бродове - њихово осигурање, као и немогуцћност да буду опслужени у међународним лукама - рекао је он и предочио да постоје озбиљни нерешени проблеми између Москве и Кијева у овом контексту.

- Украјина не жели да руски бродови уђу у Одесу, док Русија не жели да други бродови користе овај коридор за испоруке оружја Украјини. Обе стране траже поверење и гаранције - рекао је Чавушоглу и подсетио да је Украјина обећала да ће за „недељу или две" да очисти море од мина како би испоруке поново биле безбједне.

Запад користи Украјину

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да западне земље покушавају да мобилишу све друге државе под своје окриље користећи ситуацију у Украјини као изговор.

Он је током посјете Саудијској Арабији истакао да актуелни процеси представљају прекретницу у свијету, преноси Спутник.

- У току је формирање мултиполарног света, а наше западне колеге, које желе да задрже и прошире доминацију, покушавају да спреце ове процесе - рекао је руски дипломата током састанка са генералним секретаром Организације исламске сарадње Хусеином Ибрахимом Тахом.

Лавров је истакао да ова ситуација одражава дубоко укорјењене проблеме у Европи, прије свега у вези са "одбијањем земаља НАТО да испуне обећање дато Совјетском Савезу да се неће ширити на исток".

Руски министар спољних послова је оцјенио као избалансиран и објективан став Организације исламске сарадње, као и Лиге арапских држава и Савета за сарадњу арапских држава Персијског залива, у вези са оним што се дешава.

Напад на Русију? Јасан став

Кијев не планира да нападне територију Русије, рекао је данас украјински председник Володимир Зеленски.

- Знам да људи у САД или неко у Белој кући каже да бисмо могли да употребимо америчке вишеструке ракетне системе да нападнемо Русију. Видите, не планирамо да нападнемо Русију. Нисмо заинтересовани за Руску Федерацију и не боримо се за њихову територију - поручио је Зеленски у интервјуу за америчку телевизију Њузмакс.

Он је истакао да Украјина није спремна да уступи било који део своје територије јер је у питању њена независност и суверенитет, преноси Тас с.

Додао је да, међутим, постоје проблеми око појединих територија и да се о детаљима може разговарати.

- Преговори су неопходни како би се решили ти проблеми и изазови дипломатским каналима - навео је Зеленски.

Од почетка рата у Украјини 243 деце је погинуло, а 446 је повређено

Ситуација тешка – војска гине

Свакодневно у борбама погине 60-100 украјинских војника, док око 500 буде рањено, рекао је Владимир Зеленски у интервјуу за Неwсмаx. Како је навео, ситуација на истоку Украјине је веома тешка. По његовим речима, Украјинци на истоку држе одбрану, док у Харковској области иду у контранапад. Зеленски је саопштио да Украјина нема намјеру да се одриче своје територије, али о потешкоћама, повезаним са њима се може разговарати. Он је додао да су "такве дискусије неопходне да би се ове потешкоће и изазови почели решавати дипломатским каналима, иначе ништа нећемо успети".

Улазе у састав Русије

- Херсонска област и ослобођене територије Луганске и Доњецке Народне Републике ће несумњиво ући у састав Русије, исто ће бити и са Запорошком области, гдје би требао да буде одржан референдум, чим ситуација то дозволи - саопштио је секретар генералног савета "Јединствене Русије" Андреј Турчак.

Лидер "ДНР" Пушилин најавио појаву трговачке флоте

ДНР: Украјинска војска је током ноћи гранатирала Горловку и Јасиновату

Вјежбе руских нуклеарних снага, користи се балистички систем "јарс"

Руске нуклеарне снаге одржавају вјежбе у покрајини Иваново, сјевероисточно од Москве, пренио је у Интерфакс наводе руског Министарства одбране.

Око 1.000 војника учествује у интензивним маневрима користећи преко 100 возила, укључујући лансере интерконтиненталних балистичких пројектила "јарс", истиче се у објави Министарства.

Бајден донио одлуку: Одобрено

Амерички председник Џозеф Бајден одобрио је нову испоруку ракетних система Украјини, који могу прецизно да погађају руске циљеве дугог домета, у оквиру пакета наоружања вредног 700 милиона долара и који ће бити представљен данас, преноси Ројтерс.

САД ће обезбедити Кијеву артиљеријске ракетне системе високе мобилности који могу прецизно да погоде циљеве удаљене чак 80 км , након што је Украјина дала "увјеравања" да неће користити ракете за напад унутар територије Русије, саопштили су високи званичници америчке администрације.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    9h 40m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    19h 58m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    20h 4m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    20h 2m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    18h 53m
    0