Источни фронт, дан 394: Руска артиљерија спријечила довлачење појачања у Харковској области

24.03.2023. 15:58
0
ИЗВОР: in4s.net/srna.rs

У току је 394. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Настављају се борбе за Артјомовск, а према наводима медија, украјинске снаге су око тог града концентрисале око 80.000 војника. Такође, украјинска војска припрема контранапад у Запорошкој области и то у наредних неколико дана, преноси Спутник.

Руска артиљерија спријечила довлачење појачања у Харковској области.

Руска артиљерија је уз помоћ самоходних топова „гиацант“ успјела да спријечи покушај украјинске војске да у регион Двуречно у Купјанској области допреми додатне снаге, изјавио је официр руске војне групације „Запад“ Евгеније Половодов.

Како је рекао, прецизним гађањем онеспособљена је и ротација украјинских јединица на четири локације на фронту у Купјанској области.

Артиљерија 2С5 „гиацант“ је совјетски самоходни топ калибра 152 милиметра.

Ваздушна опасност у пет украјинских региона

Узбуна за ваздушну опасност проглашена је у пет украјинских региона, а ријеч је о Сумској, Полтавкојс, Харковској, Кривоградској и Дњепропетровској области, саопштило је украјинско Министарство за дигиталну трансформацију.

Како је саопштено, сирене су се огласиле око осам сати ујутру по локалном времену.

Украјинска војска припрема пробој линије фронта у Запорожју

Украјинска војска припрема пробој линије фронта у подручју града Орехова у Запорошкој области и то би могло да се догоди за пар дана, изјавио је представник локалне администрације тог региона Владимир Рогов.

Како је рекао, украјинске снаге довлаче додатне снаге и оклопну технику како би формирали ударну песницу за напад.

- Напад би могао да услиједи већ за неколико дана, а томе у прилог иде и темпо довлачења резерви - додао је.

Истовремено, Рогов је рекао и да се руска војска такође припрема за потенцијални напад Украјинаца.

Медведев позвао Украјинце да размисле да ли желе оружје са осиромашеним уранијумом

Одложене посљедице употребе оружја са осиромашеним уранијумом могу да буду веома озбиљне, стога би становници Украјине требало да размисле да ли то желе, изјавио је замјеник предсједника Савјета за безбједност Русије Дмитриј Медведев.

- То није нуклеарно оружје у ужем смислу те ријечи, али то је оружје са нуклеарним отиском. Та врста оружја је коришћена у Југославији, нема коначне процјене (посљедица), као ни забране за употребу тог оружја. Међутим, одложене посљедице могу да буду веома тешке јер и сами Срби, бивши Југословени, говоре о значајном порасту обољелих од рака - рекао је Медведев у интервјуу водећим руским медијима, укључујући Спутњик.

Како је објаснио, језгро од уранијума је веома густа компонента која веома добро пробија оклоп.

- Још и да разумијемо да је у рату најважније да се уништи противник, али проблем је у томе што од њега остаје контаминација. Не можемо да процјенимо колико је то опасно - додао је Медведев.

Међутим, по његовим речима, становници Украјине би требало да размисле о сврсисходности употребе таквог оружја.

- Мислим да би у овом тренутку било добро да се становништво, које је остало у предјелима украјинске државе, само запита: да ли они желе да се такво оружје користи? Уосталом, оно отвара Пандорину кутију - истакао је Медведев.

Ако буде потребно – руска војска иде до Лавова

Говорећи о специјалној војној операцији, Медведев је рекао да не треба ништа искључити и да ће руска војска ићи до Лавова ако буде потребно.

- Овдје се ништа не може искључити. Ако треба стићи до Кијева, онда морате да идете до Кијева, ако треба стићи до Лавова, онда морате да идете до Лавова како би уништили ту пошаст - рекао је он.

Осврнувши се на циљеве специјалне операције, Медведев је казао да са руских земаља треба избацити све странце у ширем смислу те ријечи и створити „санитарну зону“ која неће дозволити употребу оружја средњег и кратког домета.

- Неопходно је остварити све циљеве који су постављени да заштитимо наше територије, односно територије Русије. Треба да избацимо све странце који се тамо налазе, у најширем смислу те ријечи, направити санитарну зону која неће дозвољавати употребу било које врсте наоружања средњег и кратког домета, односно зону од 70-100 километара, демилитаризовати је, ако говоримо о војној компоненти - рекао је Медведев.

Сви који су 1999. ратовали против Срба данас ратују против Русије

НАТО бомбардовање СРЈ било је само проба за рат у Украјини, а сви који су ратовали против Срба данас ратују против Русије, оцијењено је данас на округлом столу "НАТО ратови против Срба и Руса", који је одржан у Београду.

Учесници су сагласни да српски и руски народ треба да остану заједно и изграде нови, мултиполарни и праведнији свијет.

Професор геополитике и модератор округлог стола Срђан Перишић указао је да глобални сукоб који доживљавамо данас и НАТО агресија имају сличност, а то је да сви они који су ратовали против Срба 1999. године данас ратују против Русије.

Према његовим ријечима, као што сукоб 1999. године није био сукоб Срба и Албанаца, већ Срба и НАТО земаља, тако и данас није у питању сукоб Руса и Украјинаца већ Руса и НАТО земаља, а Албанци и Украјинци су само прокси осветници САД.

Међутим, ако је агресија НАТО на СРЈ била врхунац једног једнополарног поретка САД, тако ће и овај садашњи сукоб дефинитивно означавати крај хегемоније САД и НАТО-а и почетак вјероватно хуманијег мултиполарног свијета", рекао је Перишић.

Пуковник Љубинко Ђурковић изјавио је да је Србија 1999. године била свјесна да је почео рат против православља и рат против Русије, а да је српски народ успорио ток напада на Русију за неких десетак година.

Он је нагласио да је НАТО, дејством осиромашеног уранијума, починио својеврсни геноцид над српским народом јер се број обољења од канцера након агресије увећао за више од 50 одсто.

Ђурковић је навео да Срби данас живе у физичкој слободи и да се Кумановског споразума, којим је потписан мир, придржава само Београд, док рат против Србије траје у континуитету различитим средствима, те је неопходно да учини све за заштити Косово и Метохију.

Он вјерује да Србија у ствари купује стране инвестиције и да може опстати сама, истакавши да треба да постоји свијест о томе да они које желе да је поробе не могу да јој буду пријатељи.

Амбасадор Владимир Кршљанин је оцијенио да је Србија 1999. године била претеча и вјесник новог свијета.

Наш отпор агресији није био отпор очајнички, већ духовно и морално супериоран и зато 19 западних земаља нису успели да нас покоре", рекао је Кршљанин.

Он је увјерен да ће послије рата у Украјини бити успостављен свијет равноправних, који ће карактерисати духовне вриједности, љубав и сарадња, док у антицивилизацији све то нема значаја, нагласивши да Русија и Кина предводе цивилизацију у тријумфу над Западом.

Он је указао да је, када се посматра Европа, православни свијет вијековима носилац цивилизације, односно носилац духовно, моралних вриједности од Ромејског, Душановог и Руског царства до савремене Русије и Србије.

Кршљанин је оцијенио да је лукави англосанксонски свијет пет вијекова био економски и војно најмоћнији дио свијета и наметао опасну илузију да је управо западна мисао најбољи начин да се разумије свијет.

Данас знамо и ми и Руси да то није тако. То знање смо скупо платили, али је оно омогућило Русији да заузме садашњу водећу позицију у свему", рекао је он, који је и предсједник српског одјељења међународне словенске академије.

Према његовим ријечима то се догодило у прави час јер једино тријумф новог свијета у свему може спријечити Запад да покрене нуклеарни рат.

Када би злочиначка олигархија била сигурна да ће преживети заједно са довољним бројем своје послуге, милион би људи, вероватно био довољан. Не би се либила да уништи све остало човечанство, ни тренутка", оцијенио је Кршљанин.

Он сматра да Други косовски бој или његов епилог још траје и да случајно нису највеће полуге притиска на Србију да призна самопроглашено Косова и уведе санкције Русији са којом, каже он, морамо бити заједно јер је то услов нашег спасења.

На округлом столу је учествовао и један од њугледнијих српских адвоката Горан Петронијевић, а путем видеа обратили су се и руководилац Россотрудничества – Јевгениј Примаков, предсједник Међународне словенске академије наука, образовања, умјетности и културе Сергеј Бабурин и оснивач и предсједник Фонда историјске перспективе и академик САНУ Наталија Нарочњицка.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    12h 27m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    9h 56m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    9h 14m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    4h 10m
    0
  • Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
    8h 38m
    0