Istočni front, dan 394: Ruska artiljerija spriječila dovlačenje pojačanja u Harkovskoj oblasti

24.03.2023. 15:58
0
IZVOR: in4s.net/srna.rs

U toku je 394. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe za Artjomovsk, a prema navodima medija, ukrajinske snage su oko tog grada koncentrisale oko 80.000 vojnika. Takođe, ukrajinska vojska priprema kontranapad u Zaporoškoj oblasti i to u narednih nekoliko dana, prenosi Sputnik.

Ruska artiljerija spriječila dovlačenje pojačanja u Harkovskoj oblasti.

Ruska artiljerija je uz pomoć samohodnih topova „giacant“ uspjela da spriječi pokušaj ukrajinske vojske da u region Dvurečno u Kupjanskoj oblasti dopremi dodatne snage, izjavio je oficir ruske vojne grupacije „Zapad“ Evgenije Polovodov.

Kako je rekao, preciznim gađanjem onesposobljena je i rotacija ukrajinskih jedinica na četiri lokacije na frontu u Kupjanskoj oblasti.

Artiljerija 2S5 „giacant“ je sovjetski samohodni top kalibra 152 milimetra.

Vazdušna opasnost u pet ukrajinskih regiona

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u pet ukrajinskih regiona, a riječ je o Sumskoj, Poltavkojs, Harkovskoj, Krivogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kako je saopšteno, sirene su se oglasile oko osam sati ujutru po lokalnom vremenu.

Ukrajinska vojska priprema proboj linije fronta u Zaporožju

Ukrajinska vojska priprema proboj linije fronta u području grada Orehova u Zaporoškoj oblasti i to bi moglo da se dogodi za par dana, izjavio je predstavnik lokalne administracije tog regiona Vladimir Rogov.

Kako je rekao, ukrajinske snage dovlače dodatne snage i oklopnu tehniku kako bi formirali udarnu pesnicu za napad.

- Napad bi mogao da uslijedi već za nekoliko dana, a tome u prilog ide i tempo dovlačenja rezervi - dodao je.

Istovremeno, Rogov je rekao i da se ruska vojska takođe priprema za potencijalni napad Ukrajinaca.

Medvedev pozvao Ukrajince da razmisle da li žele oružje sa osiromašenim uranijumom

Odložene posljedice upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom mogu da budu veoma ozbiljne, stoga bi stanovnici Ukrajine trebalo da razmisle da li to žele, izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta za bezbjednost Rusije Dmitrij Medvedev.

- To nije nuklearno oružje u užem smislu te riječi, ali to je oružje sa nuklearnim otiskom. Ta vrsta oružja je korišćena u Jugoslaviji, nema konačne procjene (posljedica), kao ni zabrane za upotrebu tog oružja. Međutim, odložene posljedice mogu da budu veoma teške jer i sami Srbi, bivši Jugosloveni, govore o značajnom porastu oboljelih od raka - rekao je Medvedev u intervjuu vodećim ruskim medijima, uključujući Sputnjik.

Kako je objasnio, jezgro od uranijuma je veoma gusta komponenta koja veoma dobro probija oklop.

- Još i da razumijemo da je u ratu najvažnije da se uništi protivnik, ali problem je u tome što od njega ostaje kontaminacija. Ne možemo da procjenimo koliko je to opasno - dodao je Medvedev.

Međutim, po njegovim rečima, stanovnici Ukrajine bi trebalo da razmisle o svrsishodnosti upotrebe takvog oružja.

- Mislim da bi u ovom trenutku bilo dobro da se stanovništvo, koje je ostalo u predjelima ukrajinske države, samo zapita: da li oni žele da se takvo oružje koristi? Uostalom, ono otvara Pandorinu kutiju - istakao je Medvedev.

Ako bude potrebno – ruska vojska ide do Lavova

Govoreći o specijalnoj vojnoj operaciji, Medvedev je rekao da ne treba ništa isključiti i da će ruska vojska ići do Lavova ako bude potrebno.

- Ovdje se ništa ne može isključiti. Ako treba stići do Kijeva, onda morate da idete do Kijeva, ako treba stići do Lavova, onda morate da idete do Lavova kako bi uništili tu pošast - rekao je on.

Osvrnuvši se na ciljeve specijalne operacije, Medvedev je kazao da sa ruskih zemalja treba izbaciti sve strance u širem smislu te riječi i stvoriti „sanitarnu zonu“ koja neće dozvoliti upotrebu oružja srednjeg i kratkog dometa.

- Neophodno je ostvariti sve ciljeve koji su postavljeni da zaštitimo naše teritorije, odnosno teritorije Rusije. Treba da izbacimo sve strance koji se tamo nalaze, u najširem smislu te riječi, napraviti sanitarnu zonu koja neće dozvoljavati upotrebu bilo koje vrste naoružanja srednjeg i kratkog dometa, odnosno zonu od 70-100 kilometara, demilitarizovati je, ako govorimo o vojnoj komponenti - rekao je Medvedev.

Svi koji su 1999. ratovali protiv Srba danas ratuju protiv Rusije

NATO bombardovanje SRJ bilo je samo proba za rat u Ukrajini, a svi koji su ratovali protiv Srba danas ratuju protiv Rusije, ocijenjeno je danas na okruglom stolu "NATO ratovi protiv Srba i Rusa", koji je održan u Beogradu.

Učesnici su saglasni da srpski i ruski narod treba da ostanu zajedno i izgrade novi, multipolarni i pravedniji svijet.

Profesor geopolitike i moderator okruglog stola Srđan Perišić ukazao je da globalni sukob koji doživljavamo danas i NATO agresija imaju sličnost, a to je da svi oni koji su ratovali protiv Srba 1999. godine danas ratuju protiv Rusije.

Prema njegovim riječima, kao što sukob 1999. godine nije bio sukob Srba i Albanaca, već Srba i NATO zemalja, tako i danas nije u pitanju sukob Rusa i Ukrajinaca već Rusa i NATO zemalja, a Albanci i Ukrajinci su samo proksi osvetnici SAD.

Međutim, ako je agresija NATO na SRJ bila vrhunac jednog jednopolarnog poretka SAD, tako će i ovaj sadašnji sukob definitivno označavati kraj hegemonije SAD i NATO-a i početak vjerovatno humanijeg multipolarnog svijeta", rekao je Perišić.

Pukovnik Ljubinko Đurković izjavio je da je Srbija 1999. godine bila svjesna da je počeo rat protiv pravoslavlja i rat protiv Rusije, a da je srpski narod usporio tok napada na Rusiju za nekih desetak godina.

On je naglasio da je NATO, dejstvom osiromašenog uranijuma, počinio svojevrsni genocid nad srpskim narodom jer se broj oboljenja od kancera nakon agresije uvećao za više od 50 odsto.

Đurković je naveo da Srbi danas žive u fizičkoj slobodi i da se Kumanovskog sporazuma, kojim je potpisan mir, pridržava samo Beograd, dok rat protiv Srbije traje u kontinuitetu različitim sredstvima, te je neophodno da učini sve za zaštiti Kosovo i Metohiju.

On vjeruje da Srbija u stvari kupuje strane investicije i da može opstati sama, istakavši da treba da postoji svijest o tome da oni koje žele da je porobe ne mogu da joj budu prijatelji.

Ambasador Vladimir Kršljanin je ocijenio da je Srbija 1999. godine bila preteča i vjesnik novog svijeta.

Naš otpor agresiji nije bio otpor očajnički, već duhovno i moralno superioran i zato 19 zapadnih zemalja nisu uspeli da nas pokore", rekao je Kršljanin.

On je uvjeren da će poslije rata u Ukrajini biti uspostavljen svijet ravnopravnih, koji će karakterisati duhovne vrijednosti, ljubav i saradnja, dok u anticivilizaciji sve to nema značaja, naglasivši da Rusija i Kina predvode civilizaciju u trijumfu nad Zapadom.

On je ukazao da je, kada se posmatra Evropa, pravoslavni svijet vijekovima nosilac civilizacije, odnosno nosilac duhovno, moralnih vrijednosti od Romejskog, Dušanovog i Ruskog carstva do savremene Rusije i Srbije.

Kršljanin je ocijenio da je lukavi anglosanksonski svijet pet vijekova bio ekonomski i vojno najmoćniji dio svijeta i nametao opasnu iluziju da je upravo zapadna misao najbolji način da se razumije svijet.

Danas znamo i mi i Rusi da to nije tako. To znanje smo skupo platili, ali je ono omogućilo Rusiji da zauzme sadašnju vodeću poziciju u svemu", rekao je on, koji je i predsjednik srpskog odjeljenja međunarodne slovenske akademije.

Prema njegovim riječima to se dogodilo u pravi čas jer jedino trijumf novog svijeta u svemu može spriječiti Zapad da pokrene nuklearni rat.

Kada bi zločinačka oligarhija bila sigurna da će preživeti zajedno sa dovoljnim brojem svoje posluge, milion bi ljudi, verovatno bio dovoljan. Ne bi se libila da uništi sve ostalo čovečanstvo, ni trenutka", ocijenio je Kršljanin.

On smatra da Drugi kosovski boj ili njegov epilog još traje i da slučajno nisu najveće poluge pritiska na Srbiju da prizna samoproglašeno Kosova i uvede sankcije Rusiji sa kojom, kaže on, moramo biti zajedno jer je to uslov našeg spasenja.

Na okruglom stolu je učestvovao i jedan od njuglednijih srpskih advokata Goran Petronijević, a putem videa obratili su se i rukovodilac Rossotrudničestva – Jevgenij Primakov, predsjednik Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, umjetnosti i kulture Sergej Baburin i osnivač i predsjednik Fonda istorijske perspektive i akademik SANU Natalija Naročnjicka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    12h 22m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    11h 18m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    11h 22m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    8h 15m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    10h 12m
    0