Источни фронт, дан 396: Руска војска током протеклог дана пресрела 11 украјинских дронова

26.03.2023. 15:06
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална војна операција Русије у Украјини ушла је у 396. дан.

Руска војска саопштила је да је током протеклог дана пресрела 11 украјинских дронова.

Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси сљедеће недјеље посјетиће Запорошку нуклеарку.

Русија има чиме да одговори на муницију са осиромашеним уранијумом, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

Руска војска уништила је пет украјинских диверзантско-извиђачких група у купјанском правцу, саопштио је шеф прес-центра групе снага „Запад“ Сергеј Зибински.

Према његовим ријечима, руски артиљерци уништили су и два самоходна топа „Краб“ пољске производње, хаубицу Д-20 и једну минобацачку посаду, преноси Спутњик.

Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Харковској, Полтавској и Дњепропетровској области Украјине, као и у дијелу Запорошке области под контролом Кијева, слиједи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.

Савјетник шефа кабинета предсједника Украјине Михаил Подољак позвао је Европу да појача санкције Русији као одговор на одлуку о размјештању тактичког нуклеарног оружја у Бјелорусији.

Подољак је такође позвао на повећање испорука наоружања Украјини за контраофанзиву, пошто Кијеву недостају „гранате калибра 155 милиметара, тенкови и тактичка муниција“.

Руске снаге у потпуности су преузеле контролу над погонима Артјомовске фабрике за прераду метала (АЗОМ) у Артјомовску (Бахмут), коју је украјински предсједник Владимир Зеленски посјетио у децембру.

Дописник Спутњика посјетио је један од погона предузећа и увјерио се да је цијела територија АЗОМ-а под контролом бораца групе „Вагнер“. Према ријечима бораца који су освојили постројење, у фабрици је било неколико склоништа од ваздушних напада, у које се могло склонити за вријеме артиљеријских гранатирања и ваздушних удара, али је за украјинске трупе појава руских снага била потпуно неочекивана.

Фабрику АЗОМ је у децембру 2022. посјетио предсједник Украјине Владимир Зеленски и тамо додијелио одликовања украјинским војницима.

Путин: Запад неће моћи да испоручи довољно оружја Украјини да надмаши Русију

Русија има начина да одговори на муницију са осиромашеним уранијумом. Имамо доста таквог наоружања, али га Русија још није употријебила, рекао је Владимир Путин предсједник Руске Федерације.

Према његовим ријечима, они који користе такво оружје заправо ће дјеловати против сопственог народа и загађивати територије које бомбардују.

- Сједињене Државе и њихови европски савезници послали су у Кијев војну опрему вриједну десетине милијарди долара како би подстакли прокси рат против Русије у Украјини. Москва је више пута упозоравала на последице ових акција по регионалну и глобалну безбједност. Западне земље неће моћи да испоруче довољно оружја Украјини да надмаше Русију на линијама фронта -  рекао је предсједник Владимир Путин.

Украјинске трупе користе око 5.000 граната дневно, док Сједињене Државе производе само око 15.000 мјесечно, рекао је руски предсједник Путин.

- Видимо, слушамо и знамо за ове планове испоруке. Поменуто је милион граната и испорука тенкова. Ово је врло пристојна количина… Прво, у водећим земљама НАТО-а, рецимо у истим САД, на основу 14.000-15.000 граната се произведе сваког мјесеца из извора којима располажемо… Оружане снаге Украјине, према нашим војним процјенама, користе до 5.000 граната дневно у сукобима. САД производе само 15 хиљада мјесечно - рекао је Путин, увјеравајући да и руски војно-индустријски комплекс повећава производњу наоружања.

Шеф државе је нагласио да би западно снабдијевање Украјине наоружањем само продужило сукоб.

- Укупан број руских тенкова премашиће број украјинских више од три пута - рекао је Владимир Путин.

Постоји пријетња од испоруке оружја Украјини, Русија зна за ове испоруке, изјавио је руски предсједник Владимир Путин за канал Русија 24.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 9m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 23m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 13m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    13h 28m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 11m
    0