Istočni front, dan 396: Ruska vojska tokom proteklog dana presrela 11 ukrajinskih dronova

26.03.2023. 15:06
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 396. dan.

Ruska vojska saopštila je da je tokom proteklog dana presrela 11 ukrajinskih dronova.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi sljedeće nedjelje posjetiće Zaporošku nuklearku.

Rusija ima čime da odgovori na municiju sa osiromašenim uranijumom, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ruska vojska uništila je pet ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa u kupjanskom pravcu, saopštio je šef pres-centra grupe snaga „Zapad“ Sergej Zibinski.

Prema njegovim riječima, ruski artiljerci uništili su i dva samohodna topa „Krab“ poljske proizvodnje, haubicu D-20 i jednu minobacačku posadu, prenosi Sputnjik.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u dijelu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, slijedi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak pozvao je Evropu da pojača sankcije Rusiji kao odgovor na odluku o razmještanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

Podoljak je takođe pozvao na povećanje isporuka naoružanja Ukrajini za kontraofanzivu, pošto Kijevu nedostaju „granate kalibra 155 milimetara, tenkovi i taktička municija“.

Ruske snage u potpunosti su preuzele kontrolu nad pogonima Artjomovske fabrike za preradu metala (AZOM) u Artjomovsku (Bahmut), koju je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski posjetio u decembru.

Dopisnik Sputnjika posjetio je jedan od pogona preduzeća i uvjerio se da je cijela teritorija AZOM-a pod kontrolom boraca grupe „Vagner“. Prema riječima boraca koji su osvojili postrojenje, u fabrici je bilo nekoliko skloništa od vazdušnih napada, u koje se moglo skloniti za vrijeme artiljerijskih granatiranja i vazdušnih udara, ali je za ukrajinske trupe pojava ruskih snaga bila potpuno neočekivana.

Fabriku AZOM je u decembru 2022. posjetio predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski i tamo dodijelio odlikovanja ukrajinskim vojnicima.

Putin: Zapad neće moći da isporuči dovoljno oružja Ukrajini da nadmaši Rusiju

Rusija ima načina da odgovori na municiju sa osiromašenim uranijumom. Imamo dosta takvog naoružanja, ali ga Rusija još nije upotrijebila, rekao je Vladimir Putin predsjednik Ruske Federacije.

Prema njegovim riječima, oni koji koriste takvo oružje zapravo će djelovati protiv sopstvenog naroda i zagađivati teritorije koje bombarduju.

- Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici poslali su u Kijev vojnu opremu vrijednu desetine milijardi dolara kako bi podstakli proksi rat protiv Rusije u Ukrajini. Moskva je više puta upozoravala na posledice ovih akcija po regionalnu i globalnu bezbjednost. Zapadne zemlje neće moći da isporuče dovoljno oružja Ukrajini da nadmaše Rusiju na linijama fronta -  rekao je predsjednik Vladimir Putin.

Ukrajinske trupe koriste oko 5.000 granata dnevno, dok Sjedinjene Države proizvode samo oko 15.000 mjesečno, rekao je ruski predsjednik Putin.

- Vidimo, slušamo i znamo za ove planove isporuke. Pomenuto je milion granata i isporuka tenkova. Ovo je vrlo pristojna količina… Prvo, u vodećim zemljama NATO-a, recimo u istim SAD, na osnovu 14.000-15.000 granata se proizvede svakog mjeseca iz izvora kojima raspolažemo… Oružane snage Ukrajine, prema našim vojnim procjenama, koriste do 5.000 granata dnevno u sukobima. SAD proizvode samo 15 hiljada mjesečno - rekao je Putin, uvjeravajući da i ruski vojno-industrijski kompleks povećava proizvodnju naoružanja.

Šef države je naglasio da bi zapadno snabdijevanje Ukrajine naoružanjem samo produžilo sukob.

- Ukupan broj ruskih tenkova premašiće broj ukrajinskih više od tri puta - rekao je Vladimir Putin.

Postoji prijetnja od isporuke oružja Ukrajini, Rusija zna za ove isporuke, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin za kanal Rusija 24.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Najčitanije
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    22h 55m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    13h 10m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    20h 45m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    11h 32m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    18h 43m
    0