Источно фронт, 473. дан: Одбијен напад украјинских снага у подручју Арјомовска и Соледара

11.06.2023. 11:13
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/sputnikportal.rs

У току је 473. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Двадесет земаља НАТО-а подржало је чланство Украјине у алијансу, саопштили су у Кијеву.

У Калушској области, поред Москве, пао је дрон. Украјински предсjедник Владимир Зеленски саопштио је да је Украјина кренула у контраофанзиву.

Група Југ, Оружаних снага Русије успjешно је одбила нападе јуришних група Оружаних снага Украјине на правцу Соледар-Артјомовск, саопштио је шеф прес центра групе Вадим Астафјев.

Према његовим ријечима, авијација је погодила упоришта непријатеља у рејону Белогоровке, Красног, Клешчијевке и Новгородског. Артиљерцу су уништили три ватрена положаја минобацача калибра 120 мм у Верхнекаменском и Красном, као и складиште муниције у рејону Бијеле Горе и контрабатеријску радарску станицу АН/ТПК-50 у Авдејевки, преноси Спутњик.

Погођен је и командни центар 10. десантно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у рејону Рај-Александровке. Изведен је ракетни напад вишецевним ракетним системима „Торнадо-С“ на положаје украјинских снага у подручју Дружковке и Јелизаветовке.

Апликацију Украјине за чланство у НАТО-у до сада је подржало 20 земаља чланица алијансе, оне су са Кијевом потписале декларације тим поводом, саопштио је замјеник шефа кабинета председника Украјине Игор Жовква.

- До данас постоји чланство Украјине у Алијансу подржало је 20 држава-чланица - написао је он на друштвеним мрежама.

Тренутно НАТО чини 31 држава. Да би Кијев приступио алијанси потребно је одобрење свих земаља.

Дрон се срушио у Жуковском округу Калушке области, прелиминарно, нема жртава, рекао је губернатор Владислав Шапша.

Специјалне службе су на лицу места. Двије баштенске кућице су оштећене.

Хроника специјалне војне операције за 10. 6. 2023.

Ситуација је и даље напета на Ореховском дијелу запорошког правца: Оружане снаге Украјине не напуштају покушаје да прогурају одбрану Оружаних снага РФ.

Украјинске формације су промијениле тактику и, након губитка скоро стотину комада технике, почеле су да се према њој понашају пажљивије - ноћу је непријатељ покушао да се приближи руским положајима десантима, међутим, павши у минска поља и под ватром, повукао се.

Истовремено, постоји велика вјероватноћа ране офанзиве Оружаних снага Украјине на лијеву обалу Херсонске области. Непријатељ планира да искористи чињеницу да је Дњепар на дијелу од Запорожја до резервоара Каховка постао веома плитак.

Осим тога, значајне резерве Оружаних снага Украјине, послије неуспјеха у Запорожкој области, пребацују се на Доњецки правац и Горловку.

У међувремену, борбе се настављају на боковима Бахмута у области Дубово-Васиљевке, Берховке, Клешчеевке и Орехово-Васиљевке. Оружане снаге Украјине нису постигле значајан напредак у овој области.

Оружане снаге Русије су ноћу напале аеродром Миргород у Полтавској области, оштетивши писту, неколико комада опреме и складиште горива и мазива. Поред тога, погођено је неколико објеката у Одеској области и складиште муниције у близини Запорожја.

НАТО: Нема консензуса о пријему Украјине у чланство

Земље-чланице НАТО нису постигле компромис о питању придруживања Украјине Алијанси, изјавио је замјеник генералног секретара организације Мирча Џоана.

- Сада нема консензуса унутар НАТО на тему пријема Украјине - рекао је Џоана у интервјуу за Ју-тјуб канала ДиСи Њуз.

Према његовим ријечима, док траје специјална операција руске војске ово питање треба се одложи.

Џоана је рекао да се унутар Алијансе воде интензивне дискусије по овом питању, као и да ће током самита у Виљнусу украјински предсједник Владимир Зеленски бити за истим столом са лидерима држава-чланица, преноси Спутњик.

- Сада је јасно да је Украјина ближе НАТО, западним демократијама него икада. У Виљнусу ће бити одржан самит НАТО и, ако све буде ишло како треба, сасвим је могуће да ће за истим столом са лидерима сједети и Зеленски. То је симболички гест. И да, наставићемо да пружамо подршку Украјини - рекао је Џоана.

Раније је украјински предсједник Владимир Зеленски изјавио да Украјина рачуна на то да ће добити безбједносне гаранције на НАТО самиту у Виљнусу и јасан позив за чланство у Алијансу. Истакао је да су украјински војници разочарани тиме што Украјина до сада није добила јасну потврду о чланству у ЕУ и НАТО.

Самит НАТО се одржава 11. и 12. јула.

Руски патријарх Кирил: Истина је на нашој страни

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил подсјетио је да хришћанство учи одговорности за своју земљу, што је данас посебно актуелно. По његовим ријечима, истина је на руској страни.

- Хришћанство нас учи одговорности – за очување вјере, наравно, али и одговорности за себе, за своје ближње, за своју земљу. Данас је та одговорност посебно актуелна због онога шта се дешава у суседној држави и онога шта се данас дешава на раскрсници односа Русије са западним свијетом - рекао је руски патријарх на освећењу Саборног храма Благовештења у Тјумену.

„Шта би требало да буде наш одговор? Прво, не треба да се плашимо ничега. Морамо схватити да је истина на нашој страни. А ако је истина, онда страдање за истину није гријех, већ је, напротив, спасоносно. Шта је страдање? Не да се повучемо и предамо, већ да заиста одбранимо те позиције – политичке, духовне, то треба бранити данас - додао је он.

Поглавар РПЦ је позвао све да се моле за Русију и за њеног врховног врховног команданта, „православног човјека који је храбро преузео одговорност за све што нам се данас дешава”.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    3h 23m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    21h 25m
    8
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    23h 25m
    3
  • Трик како да укиселите купус
    23h 1m
    0
  • Шта возачи треба да редовно провјеравају?
    22h 11m
    0