Istočno front, 473. dan: Odbijen napad ukrajinskih snaga u području Arjomovska i Soledara

11.06.2023. 11:13
0
IZVOR: in4s.net/Telegram/sputnikportal.rs

U toku je 473. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Dvadeset zemalja NATO-a podržalo je članstvo Ukrajine u alijansu, saopštili su u Kijevu.

U Kalušskoj oblasti, pored Moskve, pao je dron. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski saopštio je da je Ukrajina krenula u kontraofanzivu.

Grupa Jug, Oružanih snaga Rusije uspješno je odbila napade jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Soledar-Artjomovsk, saopštio je šef pres centra grupe Vadim Astafjev.

Prema njegovim riječima, avijacija je pogodila uporišta neprijatelja u rejonu Belogorovke, Krasnog, Kleščijevke i Novgorodskog. Artiljercu su uništili tri vatrena položaja minobacača kalibra 120 mm u Verhnekamenskom i Krasnom, kao i skladište municije u rejonu Bijele Gore i kontrabaterijsku radarsku stanicu AN/TPK-50 u Avdejevki, prenosi Sputnjik.

Pogođen je i komandni centar 10. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Raj-Aleksandrovke. Izveden je raketni napad višecevnim raketnim sistemima „Tornado-S“ na položaje ukrajinskih snaga u području Družkovke i Jelizavetovke.

Aplikaciju Ukrajine za članstvo u NATO-u do sada je podržalo 20 zemalja članica alijanse, one su sa Kijevom potpisale deklaracije tim povodom, saopštio je zamjenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Igor Žovkva.

- Do danas postoji članstvo Ukrajine u Alijansu podržalo je 20 država-članica - napisao je on na društvenim mrežama.

Trenutno NATO čini 31 država. Da bi Kijev pristupio alijansi potrebno je odobrenje svih zemalja.

Dron se srušio u Žukovskom okrugu Kaluške oblasti, preliminarno, nema žrtava, rekao je gubernator Vladislav Šapša.

Specijalne službe su na licu mesta. Dvije baštenske kućice su oštećene.

Hronika specijalne vojne operacije za 10. 6. 2023.

Situacija je i dalje napeta na Orehovskom dijelu zaporoškog pravca: Oružane snage Ukrajine ne napuštaju pokušaje da proguraju odbranu Oružanih snaga RF.

Ukrajinske formacije su promijenile taktiku i, nakon gubitka skoro stotinu komada tehnike, počele su da se prema njoj ponašaju pažljivije - noću je neprijatelj pokušao da se približi ruskim položajima desantima, međutim, pavši u minska polja i pod vatrom, povukao se.

Istovremeno, postoji velika vjerovatnoća rane ofanzive Oružanih snaga Ukrajine na lijevu obalu Hersonske oblasti. Neprijatelj planira da iskoristi činjenicu da je Dnjepar na dijelu od Zaporožja do rezervoara Kahovka postao veoma plitak.

Osim toga, značajne rezerve Oružanih snaga Ukrajine, poslije neuspjeha u Zaporožkoj oblasti, prebacuju se na Donjecki pravac i Gorlovku.

U međuvremenu, borbe se nastavljaju na bokovima Bahmuta u oblasti Dubovo-Vasiljevke, Berhovke, Kleščeevke i Orehovo-Vasiljevke. Oružane snage Ukrajine nisu postigle značajan napredak u ovoj oblasti.

Oružane snage Rusije su noću napale aerodrom Mirgorod u Poltavskoj oblasti, oštetivši pistu, nekoliko komada opreme i skladište goriva i maziva. Pored toga, pogođeno je nekoliko objekata u Odeskoj oblasti i skladište municije u blizini Zaporožja.

NATO: Nema konsenzusa o prijemu Ukrajine u članstvo

Zemlje-članice NATO nisu postigle kompromis o pitanju pridruživanja Ukrajine Alijansi, izjavio je zamjenik generalnog sekretara organizacije Mirča Džoana.

- Sada nema konsenzusa unutar NATO na temu prijema Ukrajine - rekao je Džoana u intervjuu za Ju-tjub kanala DiSi Njuz.

Prema njegovim riječima, dok traje specijalna operacija ruske vojske ovo pitanje treba se odloži.

Džoana je rekao da se unutar Alijanse vode intenzivne diskusije po ovom pitanju, kao i da će tokom samita u Viljnusu ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski biti za istim stolom sa liderima država-članica, prenosi Sputnjik.

- Sada je jasno da je Ukrajina bliže NATO, zapadnim demokratijama nego ikada. U Viljnusu će biti održan samit NATO i, ako sve bude išlo kako treba, sasvim je moguće da će za istim stolom sa liderima sjedeti i Zelenski. To je simbolički gest. I da, nastavićemo da pružamo podršku Ukrajini - rekao je Džoana.

Ranije je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio da Ukrajina računa na to da će dobiti bezbjednosne garancije na NATO samitu u Viljnusu i jasan poziv za članstvo u Alijansu. Istakao je da su ukrajinski vojnici razočarani time što Ukrajina do sada nije dobila jasnu potvrdu o članstvu u EU i NATO.

Samit NATO se održava 11. i 12. jula.

Ruski patrijarh Kiril: Istina je na našoj strani

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril podsjetio je da hrišćanstvo uči odgovornosti za svoju zemlju, što je danas posebno aktuelno. Po njegovim riječima, istina je na ruskoj strani.

- Hrišćanstvo nas uči odgovornosti – za očuvanje vjere, naravno, ali i odgovornosti za sebe, za svoje bližnje, za svoju zemlju. Danas je ta odgovornost posebno aktuelna zbog onoga šta se dešava u susednoj državi i onoga šta se danas dešava na raskrsnici odnosa Rusije sa zapadnim svijetom - rekao je ruski patrijarh na osvećenju Sabornog hrama Blagoveštenja u Tjumenu.

„Šta bi trebalo da bude naš odgovor? Prvo, ne treba da se plašimo ničega. Moramo shvatiti da je istina na našoj strani. A ako je istina, onda stradanje za istinu nije grijeh, već je, naprotiv, spasonosno. Šta je stradanje? Ne da se povučemo i predamo, već da zaista odbranimo te pozicije – političke, duhovne, to treba braniti danas - dodao je on.

Poglavar RPC je pozvao sve da se mole za Rusiju i za njenog vrhovnog vrhovnog komandanta, „pravoslavnog čovjeka koji je hrabro preuzeo odgovornost za sve što nam se danas dešava”.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    6h 5m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    5h 39m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    4h 45m
    2
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    7h 6m
    0
  • Na autobuskoj stanici u Zagrebu ustaški simboli i poruka "Ubi Srbina"
    7h 55m
    2